Do oazowych finansistów i innych politruków jedynie słusznych idei: proszę nauczyć sie podstaw ekonomi a nie udzielać sie na forum.
Ponieważ i tak patrzac na posty choćby krzewiciela(u którego sztuka dzielenia jest jak a jest - słabiutka) to napiszę to krótko :
PKB - opisuje zagregowaną wartość dóbr i usług finalnych wytworzonych na terenie danego kraju w określonej jednostce czasu (najczęściej w ciągu roku). czyli dochód państwa przez rok.
PKB per Kapita lub PKB na głowę to PKB podzielony na głowe mieszkańca danego państwa.
Tylko PKB per kapita przybliza poziom dobrobyt państwa.
Krótki przykład: rodzina 8 osobowa utrzymuje się za 3 000 (PKB) czyli tak na prawdę głodują
1 osoba samotna zarabiajaca 2000 żyje sobie wygodnie.
To jest róznica miedzy PKB a PKB per kapita.
PKB gospodarek światowychj.w. tylko na głowęW Twoim zestawieniu Noxili nie ma Chin. To znaczy, że mają cienką gospodarkę ?To znaczy w PKB na głowe maja zapewnione 99 miejsce . W wydajności bija ich nie tylko sprawne , wydajne społeczeństwa europy zachodniej (protestanckie i katolickie) , czy naftowe krainy, ale nawet sporo krajów 3 świata. Z europeiskich krai to tylko Ukraina i Mołdawia są gorsze od Chin.
Gdyby Polska miała taka liczebność jak Chiny
to PKB Polskich Chin wyniósł by ok 13 200 000 000 czyli 2,75 razy wiecej niż obecny PKB Chin.
Poza tym Yawgmoth wg ciebie Chiny sa krajem :
a) katolicki
b) protestanckim
c) templariuszowskim.???
Naprawdę musze Ci tłumaczyć czemu nie chciało mi sie cytować aż 100 miejsc tabeli by pokazywać kraj z tak słabiutkim PKB na głowę???
Noxili, wydaje mi się, że źle zrozumiałeś post przedmówcy. Ewentualnie Krzewiciel niepotrzebnie dorzucił ostatnie zdanie o PKB. Bo w swoim poście pisał o gospodarce:Krzewiciel jasno sformułował o co mu chodzi
. Aha, w Portugalii pkb na osobę również jest podobne do tego z Hiszpanii .Wiec nie wie co to jest PKB na osobę albo kłamie w żywe oczy . Patrzac na to jak on potrafi dzielić obstawiam pierwszą opcję.
Tabelke opisałem dokładnie że jest to PKB na głowę. Więc o co chodzi? Jakieś problemy ze zrozumieniem ?
Co do gospodarki Hiszpanii - główne dochody kraju pochodzą z turystyki . Turystyka rozwijała się świetnie do 2008 roku gdy gwałtownie spadły ich dochody (podobnie jak w Portugalii). Przyczynami atrakcyjności turystycznej jest to a) maja ciepły śródziemnomorski klimat.
b)sa połozone blisko bogatych krajów Anglii i Francji .
c)maja dużo ładnych średniowiecznych zabytków(nieraz jeszcze z arabskim rodowodem(Alhambra,Kordoba itp)
Żaden z tych czynników nie jest sensu stricte efektem dziłania gospodarki. Chyba każde społeczeństwo europejskie miało by podobne (albo i lepsze) dochody z turystyki gdyby leżało tam gdzie Hiszpania.
Zresztą dane na które powołuje sie Krzewiciel są z 2008 roku.W 2009 roku okazało sie że gospodarka HiszpaniI jest o krok od bankructwa.
Mój odnośnik...Jak donosi BBC oznacza to, że liczba bezrobotnych jest o sześc procent większa niż przed miesiącem i sięgnęła 3,3 mln ludzi. To najwyższy poziom od 1996 roku.
W ciągu ostatniego roku przybyło ponad milion nowych bezrobotnych. Oficjalna stopa bezrobocia na poziomie 14,4 proc. jest najwyższa w całej Unii Europejskiej...
Mój odnośnikSytuacja gospodarcza w Hiszpanii nie napawa optymizmem. Bezrobocie w pierwszym kwartale tego roku przekroczyło po raz pierwszy 20%, co sytuuje Hiszpanię na niechlubnym, pierwszym miejscu wśród krajów UE i jest najwyższy od 1997 rokuTak na prawdę to Hiszpania która (jezeli wyjmiemy turystyke) ma słabiutka gospodarkę swoje świetne wyniki do 2008 roku opierała na bańce spekulacyjej i dotacjach z UE.Kryzys swiatowy w pierwszej fali to pekniecie bańki w budownictwie na kredyt . Bańka pekła w USA i w ....Hiszpanii.
Premier Hiszpanii Jose Luis Rodriguez Zapatero zapewnił, że jego kraj mimo deficytu w wysokości 11,2 proc. PKB ( dozwolone z strefie euro jest 3 proc.) zachowuje w pełni wypłacalność. Hiszpański dług publiczny wynosi 560 mld euro, czyli 53,2 proc. PKB (kryteria z Maastricht mówią o maksymalnie 60 proc.).To jezeli Hiszpania jest taka potęga światową to Polska z swym 50,9% długu jest mocarstwem swiatowym.
Tu masz długi publiczne wszystkich krajów
wykresy długuNa przyszłość radzę korzystać z prawdziwych i rzetelnych źródeł, bo znowu się ośmieszysz...Muszę zdradzić ci pewien sekret . Fakt ze nie znasz podstaw ekonomii, nie masz podstawowej wiedzy o świecie , niepotrafisz dzielić itp . ośmiesza tylko Ciebie . Ewentualnie twoich nauczycieli z podstawówki /gimnazjum /etc. jezeli dawali ci dobre stopnie. Ja z Twoim stanem niewiedzy i zyciem w wirtualu niemam nic wspólnego. Moja działka z kraja.Nie jestem ani twoim nauczycielem, ani rodzicem i wstydzić sie za Ciebie nie muszę.
A teraz biegnij sie pobawic klockami z innymi dziećmi..