Skocz do zawarto軼i

Zdj璚ie

Nag造 wzrost aktywno軼i S這鎍a

• Zaloguj si�, aby doda� odpowied�
117 odpowiedzi w tym temacie

Alexi Arduscoini.
  • Post闚: 717
  • Tematów: 85
  • P貫�:M篹czyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Rozb造sk s這neczny klasy X z regionu 1166

Do陰czona grafika

Zdj璚ie z jednego z detektor闚 sondy SDO, przedstawiaj帷e rozb造sk o sile X1.5 z regionu aktywnego 1166 (SDO/NASA)

W dniu dzisiejszym, oko這 20 minut po p馧nocy czasu 鈔odkowoeuropejskiego, z regionu aktywnego numer 1166 wyemitowany zosta� rozb造sk s這neczny mieszcz帷y si� w zakresie najbardziej energetycznych zjawisk tego typu - klasie X. Cho� nie tak silny jak zdarzenie z 15 lutego bie膨cego roku, to nadal jest jednym z najsilniejszych rozb造sk闚 obecnego, 24 cyklu s這necznego.

W ci庵u ostatnich dni rejon 1166 emitowa� rozb造ski o mniejszych energiach, mieszcz帷ych si� w klasach C i M. Zarejestrowany dzi� rozb造sk o sile X1.5 prawdopodobnie wyrzuci� w przestrze� kosmiczn� materi� s這neczn� w koronalnym wyrzucie masy CME, cho� obecnie nie wiadomo w jakiej ilo軼i oraz czy b璠zie on mia� znacz帷y wp造w na zjawiska geomagnetyczne. Jednak centralne po這瞠nie regionu na tarczy s這necznej mo瞠 oznacza�, 瞠 ewentualny wyrzut by� skierowany w stron� Ziemi. Je郵i istotnie tak by這 w ci庵u najbli窺zych 48 godzin wp造w wyrzuconej plazmy powinien by� widoczny na instrumentach mierz帷ych zaburzenia ziemskiego pola magnetycznego.

http://www.youtube.com/watch?v=fx8zwW3PoXw&feature=player_embedded

Zarejestrowany rozb造sk s這neczny klasy X1.5 (NASA/connectingdots1)

Obserwatorzy znajduj帷y si� na wysokich szeroko軼iach geograficznych powinni przygotowa� si� na mo磧iwo嗆 wzrostu aktywno軼i zjawisk zorzowych. Szansa na ich obserwacj� z teren闚 Polski pozostaje jednak niewielka...

http://www.kosmonaut...ysk-x-1166.html
  • 2

Erik.
  • Post闚: 929
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z OSTATNIEJ CHWILI !!

Ameryka雟ka Agencja NASA zarejestrowa豉 spektakularn� eksplozj� na powierzchni S這鎍a. Erupcja trwa豉 oko這 90 minut. Na szcz窷cie nie spowodowa豉 ona zagro瞠nia dla satelit闚, ani innych system闚 elektronicznych.
===================================================
wybuch ZOSTA� SKLASYFIKOWANY JAKO NAJSILNIEJSZY W HISTORII OBSERWOWANYCH , A JEGO A� 90 MINUTOWA ERUPCJA WYWOxx WYRZUT REKORDOWEJ WIELKO列 CME wielokrotnie przekraczajacy SIx – IMPULS CARINGTONA – JE印I BY� BY SKIEROWANY W STRON� ZIEMI , DOSZΜ BY DO GLOBALNEGO KATAKLIZMU – na szcze軼ie nie by� – ALE NALE涉Μ BY ZAUWA玆� , 浩 TO DOPIERO POCZATEK CYKLU KT紑Y TRWA OKOΜ NA RAZIE 16 DNI – A WIEC

AKTYWNOS� SΜ哸A – A REWOLUCJA ISLAMSKA
Czy cykle wojen i pokoju mog� by� zwi您ane z cyklami aktywno軼i S這鎍a? Niekt鏎zy naukowcy utrzymuj�, 瞠 geomagnetyczne burze maj� wp造w na fale m霩gowe i poziom hormon闚, powoduj帷 tym samym szereg r騜nych reakcji, g堯wnie u osobnik闚 p販i m瘰kiej. Chocia� niewielka liczba kobiet r闚nie� mo瞠 odczuwa� skutki takich burz, to jednak og鏊nie bior帷 zdaj� si� one by� mniej podatne na zmiany w zachowaniu S這鎍a. Reaguj帷 na zmian� poziomu hormon闚, cz窷� m篹czyzn mo瞠 przejawia� rosn帷e rozdra積ienie i agresywno嗆, podczas gdy inni wzrost kreatywno軼i...

http://miziaforum.wo...ss.com/2011/02/

MUNDUS VULT DECIPI, ERGO DECIPIATUR. POZDRAWIAM ERIK.
  • -1

Kajman.
  • Post闚: 694
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No, no. Ciekawe rzeczy si� dziej�. Tyle, 瞠 to nie jest informacja "Z OSTATNIEJ CHWILI". TVN 24 pisa這 o tym 28 lutego. http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Eksplozja nie by豉 najwi瘯sza w historii, jednak zarejestrowane wybuchy to najnowszy dow鏚 zwi瘯szonej aktywno軼i najbli窺zej nam gwiazdy w ostatnich tygodniach.

Ma這 wiarygodne to 廝鏚這, kt鏎e poda貫�, Eriku.
  • 0

#79 Go嗆_Muhad

Go嗆_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

A sk康 taka pewno嗆, 瞠 chodzi o to samo wydarzenie?
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Post闚: 1674
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ogl康ajmy te pi瘯ne zjawisko, bo ju� raczej takiego wi璚ej nie zobaczymy :) Wszech鈍iat jest genialny pod wzgl璠em pi瘯no軼i i ma strasznie niez陰 "kart� graficzn�".
  • 0

Wszystko.
  • Post闚: 10021
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Brawo Erik, popisałeś się. Ten tekst jest z 28 lutego, jest podany link do tvn24 Publikacja: 08:57 28.02.2011
Tam jest jest jeszcze wykres pokazujący wzrost liczby plam na słońcu, ma być ich dużo więcej niż w około roku 2000. Nie wiem skąd został wzięty ten wykres, ale na stronie nasa jest coś takiego

Do陰czona grafika

http://solarscience....spotCycle.shtml

U篡tkownik wiem wszystko edytowa� ten post 10.03.2011 - 21:24

• 2

Krzewiciel.
  • Post闚: 312
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

AKTYWNOS� SΜ哸A – A REWOLUCJA ISLAMSKA
Czy cykle wojen i pokoju mog� by� zwi您ane z cyklami aktywno軼i S這鎍a? Niekt鏎zy naukowcy utrzymuj�, 瞠 geomagnetyczne burze maj� wp造w na fale m霩gowe i poziom hormon闚, powoduj帷 tym samym szereg r騜nych reakcji, g堯wnie u osobnik闚 p販i m瘰kiej. Chocia� niewielka liczba kobiet r闚nie� mo瞠 odczuwa� skutki takich burz, to jednak og鏊nie bior帷 zdaj� si� one by� mniej podatne na zmiany w zachowaniu S這鎍a. Reaguj帷 na zmian� poziomu hormon闚, cz窷� m篹czyzn mo瞠 przejawia� rosn帷e rozdra積ienie i agresywno嗆, podczas gdy inni wzrost kreatywno軼i...

Pisa貫m o tym samym ju� jaki� czas temu i oczywi軼ie zosta貫m zminusowany. :) Oh, jak ja to uwielbiam.

http://www.paranorma...post__p__423056
  • 0

Erik.
  • Post闚: 929
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Domino, Może i masz rację, lecz nie śledzę tak dokładnie kosmicznych wydarzeń a podając tę wiadomość bardziej chodziło mi o artykuł (AKTYWNOŚĆ SŁOŃCA – A REWOLUCJA ISLAMSKA), niż wiadomość o wybuchu na Słońcu. Jeśli wprowadziłem kogoś w błąd to przepraszam.

Krzewiciel, Ja osobiście nie myślę aby były podstawy żeby ciebie minusować za to co napisałeś.

MUNDUS VULT DECIPI, ERGO DECIPIATUR. POZDRAWIAM ERIK

U篡tkownik Erik edytowa� ten post 10.03.2011 - 21:32

• 0

Hellraiser.
  • Post闚: 248
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

Je郵i tempo wzrostu aktywno軼i S這鎍a b璠zie si� utrzymywa� w najbli窺zych tygodniach podejrzewam, 瞠 zostanie szybko podj皻a decyzja o ewakuacji ISS, ale z drugiej strony NASA wie, 瞠 takim krokiem odkry豉by karty wobec opinii spo貫cznej w sprawie realnego zagro瞠nia ... zobaczymy

pozdrawiam
  • 0

Kajman.
  • Post闚: 694
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A sk康 taka pewno嗆, 瞠 chodzi o to samo wydarzenie?

A st康, 瞠 pierwszy akapit artyku逝 przytoczonego przez Erika jest identyczny z pierwszym akapitem artyku逝 z TVN24.pl.

A co do wp造wu aktywno軼i s這necznej na rewolucje... Gdzie� kiedy� czyta貫m (parokrotnie na tym forum, ale nie tylko), 瞠 niekt鏎e (wi瘯szo嗆?) rewolucji pokrywa si� dok豉dnie ze wzrostem aktywno軼i s這necznej. Np. gdy w 1989 w Polsce sko鎍zy� si� PRL, a nied逝go potem w 1991 rozpad� si� ZSRR, to podobno wtedy mia� miejsce w豉郾ie wzrost aktywno軼i S這鎍a. To samo dotyczy Wiosny Lud闚 itp. Nie wiem na ile jest to prawd�, aczkolwiek osobi軼ie wierz�, 瞠 S這鎍e ma wp造w na zachowanie ludzi i na wydarzenia na 鈍iecie.

Zreszt� nie b璠� si� powtarza�, by豉 o tym mowa wielokrotnie w r騜nych w徠kach.

Tylko dlaczego S這鎍e ma na nas oddzia造wa� w negatywny spos鏏 ("rozdra積ienie, agresywno嗆")? Nie mogliby鄉y odczuwa� wi瘯szej rado軼i? :)
  • 1

d瞠k.

Muzyka 好ie積ych P鏊

• Post闚: 1196
  • Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

wszędzie tylko chłam i dezinformacja, tracę wiarę w to forum. Dodatkowo tacy niekompetentni ludzie chcą być moderatorami. Sorry musiałem się wypłakać. wiem wszystko nie wiem skąd Ty bierzesz tę zaciętość. podziwiam. ciekawe kiedy dostane ostrzeżenie za spam. dopiero jak ktoś zgłosi bo moderacja nie widzi./

Edit admin:
Twój post nic nie wnosi do tematu, dodatkowo atakujesz personalnie adepta i prowokujesz. Ostrzeżenie.

U篡tkownik Eury edytowa� ten post 12.03.2011 - 17:06

• 5

kovall.
  • Post闚: 1
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam;)
og鏊nie jestem laikiem w dziedzinie s這鎍a i jego wplywu na nasza planete, jednak coraz czesciej slysze o tych rozblyskach slonecznych i sklonilo mnie to do poprowadzenia wlasnego sledztwa xD odwiedzilem kilka roznych witryn i powierzchownie zapoznalem sie z tematem. Jak wiadomo te rozblyski maja wplyw na pole magnetyczne ziemi prawda? Teraz pytanie do was. Czy mozna powiazac jakis rozblysk sloneczny z dzisiejszym trzesieniem ziemi? Tym ktore poki co zalalo JAPONIE? czy do ziemi dotarl dzis jakis na tyle silny rozblysk ktory moglby zamieszac jej wnetrzem na tyle zeby to trzesienie spowodowac? Czy moze to normalne przesuniecie sie plyt tektonicznych? Pr鏏uje jakos powiazac te dwa fakty. Czy jest taka mozliwosc?
  • 0

Wszystko.
  • Post闚: 10021
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Według mnie te wybuchy na Słońcu mają zerowy wpływ na trzęsienia ziemi.

U篡tkownik wiem wszystko edytowa� ten post 11.03.2011 - 10:33

• -3

Alexi Arduscoini.
  • Post闚: 717
  • Tematów: 85
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

wszędzie tylko chłam i dezinformacja, tracę wiarę w to forum. Dodatkowo tacy niekompetentni ludzie chcą być moderatorami. Sorry musiałem się wypłakać. wiem wszystko nie wiem skąd Ty bierzesz tę zaciętość. podziwiam. ciekawe kiedy dostane ostrzeżenie za spam. dopiero jak ktoś zgłosi bo moderacja nie widzi./

Niestety... ludzie są rządni sensacji i widzę że normalnych informacji nie są już w stanie przyjąć...
Np. dostałam minusa za post nieco powyżej w którym jest prezentacja rozbłysku klasy x1.5 , tylko podejrzewam za to :

Obserwatorzy znajdujący się na wysokich szerokościach geograficznych powinni przygotować się na możliwość wzrostu aktywności zjawisk zorzowych. Szansa na ich obserwację z terenów Polski pozostaje jednak niewielka...

Nie będzie zorzy w Polsce to minus....no chyba że dalej chodzi o jakąś zemstę (domyślam się kto)... :D

Takie to troszkę dziwne...

U篡tkownik Alexi Arduscoini edytowa� ten post 11.03.2011 - 13:06

• 1

sebacyw.
  • Post闚: 246
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Według mnie te wybuchy na Słońcu mają zerowy wpływ na trzęsienia ziemi.

A według mnie mrówki są większe od ludzi....

Skąd taka pewność, że rozbłyski Słoneczne mają zerowy wpływ na to co dzieje się na Ziemi?
Moim zdanie bez sens to pisanie tego typu postów jak Twoje ponieważ do dyskusji nie wnoszą praktycznie NIC.
Suchy post bez grama poparcia jakimikolwiek dowodami lub czymkolwiek, co mogłoby potwierdzać Twoją tezę.
Pozdrawiam

U篡tkownik sebacyw edytowa� ten post 11.03.2011 - 13:14

• 3

U篡tkownicy przegl康aj帷y ten temat: 5

0 u篡tkownik闚, 5 go軼i oraz 0 u篡tkownik闚 anonimowych