Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ojciec Pio rozpracowany

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Więcej o tym można poczytać w książce ,,Jezus-człowiek który nie istniał"

Tak się składa że Ten człowiek istniał i całkiem sporo osób opisało jego ostatnie chwile.

Z reguły przywiązywano skazańca powrozami do krzyża.

Z w/w linku:
Przybijanie gwoździami ofiary za ręce i stopy było regułą, natomiast przywiązywanie do krzyża stanowiło wyjątek.
  • 1

Dr Röck.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pio byl zwyklym oszustem. Byl juz temat o tym gosciu na forum i wszystko zostalo w nim wyjasnione, nie ma po co znow sie nad tym zastanawiac.

Mój odnośnik

Użytkownik Dr Röck edytował ten post 19.10.2013 - 13:16

• 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

dzięki za wyjaśnienia :roll:
A w kwestii gwoździ..
http://deser.pl/dese...za_Jezusa_.html
"Nie jest też tajemnicą, że gwoździe nie są wcale rzadkim znaleziskiem. Jak mówi prof. Dan Bahat z Jerozolimy:
Takie same gwoździe mogły być równie dobrze użyte w konstrukcji drewnianego sarkofagu, w którym trzymano ciało zmarłego, zanim jego ciało nie uległo rozkładowi. Wówczas sarkofag otwierano, a kości przenoszono do ossuarium.
"
Przy okazji, to właśnie te gwoździe z kością stopy prezentowano we wspomnianym przeze mnie wyżej dokumencie NG.

Gwoździe jako takie nie były cenne .Zreszta identyczne gwoździe były uzywane w cisielstwie do XIXw. Jednak te uzyte w egzekucjach były bardzo poszukiwane- po zmieleniu/starciu stawały się składnikiem mikstury, która jak wierzono leczyła epilepsję. W zasadzie do naszych czasów dotrwały bardzo nieliczne gwożdze użyte do egzekucji. W i to tylko te któree zagieły się nieszczęśliwie wewnątrz drewna w sposób uniemozliwijacy łatwe wyciagnięcie gwoździa. Np gdy gwóźdź natrafił na wrośniety w drzewo kamyk. Jest to żadkie zjawisko i takich gwoździ jest tylko kilka egzemplarzy. W takim przypadku odcinano kawałek krzyża i chowano z zmarłym wciąż przyszpilonym do drewna.
  • 1

Ricardo I.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pio byl zwyklym oszustem. Byl juz temat o tym gosciu na forum i wszystko zostalo w nim wyjasnione, nie ma po co znow sie nad tym zastanawiac.

Mój odnośnik

Dzięki za link. Utwierdził mnie on bardziej w mojej wierze.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych