Skocz do zawartości

Zdjęcie

List otwarty do społecznosci forum

• Zamknięty Temat jest zamknięty
37 odpowiedzi w tym temacie

Sante.

Veritas odit moras

• Tematów: 84
  • Artykułów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

.V. aka Makbet moim zdaniem system reputacji nie jest żadnym jak to ładnie ująłeś :
wyścigiem szczurów.
system reputacji został wprowadzony żeby nagrodzić, autora za wkład , za to co pisze. Tym samym minusy są po to aby nagrodzić taką osobę za niedorzeczność a nie po to aby komuś dogryźć.
Ja się nie buntuję. Reputa będzie i jest. Chodzi tylko aby pokazać ludziom jak z niego korzystać aby pokazać co on oznacza. To nie jest lans, choć patrząc po kilku osobach na forum to tylko piszą i liczą na plusy. System reputacji to coś na kształt nagrody przyznawanej przez użytkowników. A jak ktoś robi sobie z tego loterię i daje plusa bo ktoś inny dał już albo minusa bo Cię nie lubię to jest zgubne.
Wybaczcie za OT ale musiałem się wtrącić.
  • 0

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Aj, spory odnośnie nowego systemu reputacji trwają od miesięcy. Zamiast ciągle marudzić, moglibyście na to spojrzeć od innej strony. Eurycide wyraźnie powiedział, że system zostanie - nie zostanie zdjęty ani zmieniony, więc po prostu zaakceptujcie go w tej formie. Jeśli komuś przeszkadza, niech nie zwraca na niego uwagi, to nie jest trudne, naprawdę. :)

Jak dla mnie, te ciągłe narzekania wynikają albo z tego, że ktoś nie może się pogodzić "czemu mam tak mało plusów", "czemu mam tyle minusów" itp, albo z czystej nudy (bo prawdę mówiąc, jest o wiele więcej ciekawszych tematów do dyskusji niż jedna funkcja forum). Dla mnie ten system jakoś nie gra tak wielkiej roli. Lubię jednak czasem kogoś zaplusować, bo wiem, że jak ktoś ujrzy plusika, to zrobi mu się miło - napisał przecież coś wartościowego według danej osoby. Nie uważam tego za wyścig szczurów. Wyglądałoby to o wiele gorzej.

Muszę się jeszcze przyczepić do jednej rzeczy...

Co do żali Quidama, czy jak tam się piszę jego nick(nadal jestem w obolałym staniem nie chcę mi się po raz kolejny przewijać myszką do góry strony)

Panie moderatorze, rozumiem, że lenistwo to naturalna cecha ludzka, jednak ta rola zobowiązuje do kulturalnego zachowania i szacunku do drugiej osoby. Możliwe, że Quidam nie poczuł się obrażony - ale wypowiedź w nawiasie można było pominąć, a w razie pomyłki po prostu napisać. :)
  • 1

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie ma żadnego wyścigu szczurów moim zdaniem. System jest jaki jest - daleki od doskonałości, trudno. Problem 'wyścigu szczurów' czy wielkich problemów wyimaginowały sobie tylko i wyłącznie osoby, które skwapliwie liczą plusiki odświeżając co chwilę zapewne forum i zerkając na ranking. Jakby to miało jakieś ogromne znaczenie..
  • 0

defensis.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Faktem jest, że to forum z dnia na dzień popada w coraz większą dziurę. Już nie mówię o użytkownikach tylko o administracji, którzy kasują posty, które kłócą się z ich przekonaniami, wlepiają bany ot tak. Jak raz podsumowałem zdanie na temat religii jednego pana (zrobiłem to dość dobitnie ale kulturalnie) oczywiście banik a post usunięty. Już pomijam fakt, że nie wiadomo po co co, co chwilę jest zmieniany silnik forum, który wpływa negatywnie na czytelność i szybkość działania forum. System reputacji? Okej, ale nie w ten sposób jak to tutaj się dzieje. Jakiś czas temu było trzeba dać powód dlaczego dajemy punkt reputacji (dodatni czy ujemny) i było to bardziej respektowane. A teraz? Możesz sobie klikać ile chcesz i nikt nawet tego nie sprawdza. Pełna anonimowość pozwala z minusować wybraną "ofiarę". Pomijając już niektóre topici, które albo są pisane czysto prowokacyjnie lub dla hecy np. "Podział kosmitów" w którym jest wymienione 5 tysięcy różnych ras, które żyją wśród nas. No przepraszam bardzo, ale administracja to chyba poważni ludzie są czy się mylę? Jestem tutaj od grudnia 2006 roku i czytam to forum raz na 2-3 dni. Piszę mało bo albo nie mogę albo wiem jak się zaraz to skończy.
  • 1

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Kiedyś system reputacji był fajny. Uzasadnienia pozwalały wyciągnąć wnioski, być może nad sobą popracować etcetera. Obecny system nie daje nic. Inna sprawa, że wiele razy zdarzał się albo brak uzasadnienia albo uzasadnienie lekko mówiąc idiotyczne. No i wygłupy. Wtedy można się było pośmiać :3
Nigdy nie zrozumiem po co Eury wprowadził tak bezsensowny i niechciany system reputacji. Reklamodawcy się domagali, czy co? x3
  • 1

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

cóż, więc i ja zabiorę głos w tym temacie..

Quidam, nikt Cię na forum na siłe nie trzyma.. nie rozumiem po co się taki anonsujesz z tym, ze chcesz odejść.

jednak w paru względach mógłbym Ci przyznać racje.. sam zwalczałem nowy system reputavji, bo uważałem, że poprzedni był o niebo lepszy, jak pisał judas666, można było wyciągnąć wnioski z czyjegoś komentarza.. obecny system nie daje nic, po za tym, ze dostaniesz plusa jak masz zdanie takoe jak wszyscy, co widac po tym temacie, gdzie powinieneś mieć juz -20, a reszta wciąż obrzucać się plusami.. tak to już niestety jest.. dlatefo wolę unikać tematów, gdzie mnie zaraz ukamieniuja, ale czasami równie mi nie daje.. jak wspomniał Sante już o kotach..

tematy też pozostawiają wiele do życzenia. co mogą poradzić userzy? nic.. zjawisk paranormalnych jest zarejestrowanych dzięki coraz nowszym technologiom więcej, tutaj skończyły się tematy.. 'legendarne' gdzie można było poczytać o nich w książkach etc. sam czytam na zagranicznych stronach mnóstwo ciekawych rzeczy.. niestety nie bardzo mam czas z tłumaczeniem i przekazywaniem tego.. szkoła matura, wiadomo.
nie ma na tyle silnej grupy kilkunastu tłumaczy która na bieżąco wrzucałaby ciekawe tematy.. dlatego coraz popularne staja się spiski, o których świat huczy teraz na każdym kroku..

pozostaje mi tylko się cieszyć, że dowiedziałem się tu o wielu ciekawych i istotnych sprawach, które pozwoliły mi się rozwijać, że poznałem tutaj sporo osób które w mniejszy czy większy sposób pomogły mi.. żałuje że już tak często nie gadamy na sb jak dawniej.. wszystko co dobre szybko się kończy ;)
  • 1

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

obecny system nie daje nic, po za tym, ze dostaniesz plusa jak masz zdanie takoe jak wszyscy

To nie do końca prawda. Spójrz kto obecnie ma najwyższą reputację wśród wszystkich użytkowników - Aquila i Mariush, sceptycy bez wątpienia mniejszość na tym forum. Ale nie dla tego, że mają taką opinię jak wszyscy tylko dlatego, że potrafią przedstawić swoje poglądy nie urażając drugiej strony. W przypadku kolegi Quidama widocznie zabrakło taktu przy udzielaniu wypowiedzi, a co niektórzy są na tym punkcie bardzo wyczuleni.

Użytkownik Paweł edytował ten post 02.01.2010 - 13:26

• 0

Makbet.

The truth is out there

• Tematów: 93
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Panie moderatorze, rozumiem, że lenistwo to naturalna cecha ludzka, jednak ta rola zobowiązuje do kulturalnego zachowania i szacunku do drugiej osoby. Możliwe, że Quidam nie poczuł się obrażony - ale wypowiedź w nawiasie można było pominąć, a w razie pomyłki po prostu napisać. :)

Moderator też człowiek, sylwestra obchodzi :) Mam nadzieję, że Quidam mi ewentualnie wybaczy. :)

edit AlienGrey
Dołączona grafika
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych