Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dylemat Matrixa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Niebieska czy czerwona (110 użytkowników oddało głos)

Wiem że jestem w Matrixie i

1. Głosowano wolę tam pozostać żyjąc w idealnej imitacji świata realnego. (40 głosów [36.36%])

Procent z głosów: 36.36%

2. Głosowano wolę wyjść i żyć w ruinach żywiąc się papką ale w świecie prawdziwym. (70 głosów [63.64%])

Procent z głosów: 63.64%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Pionierzy mają przesrane. Jedyne co czasem dostają to pamięć przyszłych pokoleń, ale co im po tym? ; ))

Satysfakcje/radosc z tego, ze to oni byli pierwsi, ze sie im udalo (prawda nie we wszystkich przypadkach) i to, ze zrobili to bez zadnej pomocy, czyli sami pokonali przeszkody.
  • 0

Cthulhu.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale potem wracając do matrixa można by naginać rzeczywistość :)
  • 0

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja

Napisano

Ale potem wracając do matrixa można by naginać rzeczywistość

O wlasnie. To tak jakby grac w jakas gierke przez pol zycia, a pozniej nauczyc sie programowac i droga otwarta na wlasna gierke z wlasnymi zasadami.
  • 0

Cirilla.
  • Tematów: 11
Reputacja

Napisano

Ja chciałabym poznać prawdę, może życie byłoby i wynędzniałe, ale miałabym świadomość że nie jest ono w rękach chciwców i krętaczy. Wiedziałbym, że "papka" którą spożywam nie jest chemicznie dopieszczana :) A rola marionetki nie jest ciekawa z perspektywy jej samej :)
  • 0

craven.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ale potem wracając do matrixa można by naginać rzeczywistość smile2.gif

No właśnie, nie zapominajmy, że po wyjściu moglibyśmy wrócić (na jakiś określony czas) z "nadprzyrodzonymi" zdolnościami. Poza tym nie było by z nas już użytku dla naszych właścicieli.

To jest tak jak z klatką - może być złota i wygodna, ale pozostaje klatką, więc lepiej żyć w klatce czy na wolności?

"Najgorsza prawda jest lepsza od najpiękniejszego kłamstwa"
  • 0

livin.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

O kurda ależ temat, jestem właśnie świeżo (no prawie świeżo) po obejrzeniu matrixa. Ino w sumie bym wybrała wyjście z klatki (chociaż miałabym problem z wyborem piguły, bo z tego co pamiętam matrix, którego oglądałam był tak przetłumaczony, że nie za bardzo skumałam co oznacza niebieska i czerwona ewentualnie brak mi wyobraźnii^^). Fakt ciężko by było, ale nie ma to jak poznać prawdę nawet jeśli jest przykra.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja

Napisano

Poza tym nie było by z nas już użytku dla naszych właścicieli.

I by na was polowali tak w rzeczywistości jak i w matrixie. A w życiu nie ma szczęśliwych zakończeń. Wolę żyć w złotej klatce niż całe życie uciekać i bać się.

Swoją drogą ciekawe ile osób patrzy na ten temat przez pryzmat filmu, a ile stara się myśleć racjonalnie i na prawdę zastanowić jakby to było :)
  • 0

Cirilla.
Reputacja

Napisano

Swoją drogą ciekawe ile osób patrzy na ten temat przez pryzmat filmu, a ile stara się myśleć racjonalnie i na prawdę zastanowić jakby to było :)

Ja filmu nawet już nie pamietam... Dawno temu go oglądałam. Jak to powiedziałeś "staram się racjonalnie myśleć i zastanowić jakby to było" :)
  • 0

livin.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A ja fantasta jestem i przez pryzmat filmu patrze. Ale pierwsza rzecz która mogła by mnie zatrzymać to samotność. Fakt można ześwirować jeśli dowiadujesz się, że nic z tego co znasz nie jest prawdą, właśnie dlatego mamy nieustraszonego Morfeusza, waleczną Trinity i wybrańca Neo. Doszła by do nich jeszcze dzielna Livin. W mojej wyobraźnii. A jakby Livin się zachowała jeśli matrix byłby realny? I Livin by z niego wyszła z łysą głową i dziurami wzdłuż kręgosłupa, a to wszystko było by naprawdę tak jak teraz siedzenie przed komputerem? Sama tego nie wiem, nigdy nie miałam okazji sprawdzać jak zachowuje się podczas kompletnego szoku. Jednak i tak uważam, że wolałabym poznać prawde, tylko nie wiem czy bym to wytrzymała.
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wiesz co judas wszyscy tak kozaczą, a tak naprawdę, jakby przyszedł do nich wielki murzyn w skórze to żadnej tabletki prawdy by nie wizięli. Ja tam bym żadnej nie brał, bo najprawdopodobniej obie byłyby pigułkami gwałtu.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Ja wiem jak bym się zachował jakby mnie wyciągnęli na chama. Schowałbym się i marzył o powrocie do rodziny. Bycie bateryjką nie jest złe jeśli się o tym nie wie. Swoją drogą będąc baterią moje życie miałoby przynajmniej cel :D
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wybieram prawdę - jakakolwiek by ona nie była.
Lem także opisywał coś podobnego. Bodajże w opowiadaniach Ijona Tichego. Tylko, że tam rozpylano specjalne gazy w powietrzu, żeby tworzyć halucynacje życia w pięknie i luksusie. Ludzie mieli wieczną zadyszkę, gdyż popierdzielali na autonóżkach ;) a nie w wyimaginowanych brykach. Tak naprawdę tam nie było dylematu - prawda czy imaginacja. Bo w prawdzie po prostu nie dało się już żyć - smród, brud, choroby, łachmany i żarcie ze śmietników.
I jeszcze soma - cudowne tabletki na szczęście w Nowym Wspaniałym Świecie Huxleya.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem oczywiście za wyrwać się. I jeszcze raz wyrwać się, by wyrwać się...
Decyzję podejmuje się samodzielnie, po drodze spotyka się osoby z którymi jest nam po drodze ... przynajmniej jakiś czas ... później znowu idziemy sami.
Kiedy wiemy już dużo o matriksie, pojawia się pytanie jak ? jak to zrobić.
  • 0

Gohanssj5.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

„Czegóż płaczesz? – staremu mówi czyżyk młody –
masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody”.
„Tyś w niej zrodzon – rzekł stary – przeto ci wybaczę;
Jam był wolny, dziś w klatce i dlatego płaczę.”

Jezeli chcesz byc pionierem to nie po to zeby miec satysfakcje i dla siebie wszystko ale tylko i wylacznie dlatego zeby pomoc innym.
  • 0

judas666.
Reputacja

Napisano

Gdyby matrix był prawdziwy wszyscy bylibyśmy zrodzeni w klatce, więc spoko :) W sumie to ta klatka wyjątkowo piękna jakby się tak zastanowić. Przecież to nawet nie jest złudzenie wolności. Klatka, w której możemy zmieniać rzeczywistość siłą umysłów daje większą wolność od świata bez paranormalności. W którym są sztywne prawa.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych