Skocz do zawartości

Zdjęcie

Epidemia świńskiej grypy

• Please log in to reply
754 replies to this topic

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Eurycide nakręca temat, że aż miło.
Wiem, że Tobie też zależy na poczytności forum, ale chyba to za poważny temat, żeby niepotrzebnie szerzyć panikę i wpisywać się w tą medialna histerię.

Możesz włączyć telewizor, wystarczy oglądać i nie trzeba zadawać pytań.

BTW: W Polsce jest już pierwszy potwierdzony przypadek
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Panowie, bądźmy poważni. To prawda że grypa się szerzy i zaraża ludzi ale do tej pory zabiła zaledwie kilka osób, podczas gdy jej standardowa wersja zabija tysiącami każdego miesiąca a zaraża milionami.

Cała ta afera jest nakręcana, nie ma w tej mutacji niczego nadzwyczajnego.
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy już ktoś tego nie wklejał doszedłem tylko do sprawdzenia kilkunastu postów w tym rozległym wątku.Zwróćcie uwage na date tego artykułu ,bezpośredni link do niego ponizej.Daje to sporo do myślenia a ludzie którzy ożywiają tego typu rzeczy powinni puknąc sie po prostu w głowe i zastanowic. [ciach]

Ten artykuł powinni przeczytać wszyscy, którzy argumentują że zwykła grypa zabija setki tysięcy każdego roku. Czytałem inny artykuł o grypie z 1918 i sposób w jaki zabijał wirus diametralnie różni się od "powikłań" grypy sezonowej. Mówicie, że w 1918 opieka medyczna była kiepska? A jaką mamy w Polsce teraz? Wystarczy, że zachoruje kilka tysięcy osób i nie będzie dla nich zwyczajnie miejsca w placówkach. Dziennikarze SE w swojej prowokacji także pokazali, że pacjenta odsyła się z kwitkiem od przychodni do przychodni, a jak nagle okaże się, że brakuje leków to każą siedzieć ludziom w domach - to będzie ta opieka medyczna.

Dlaczego ożywiam ten temat? Nie dlatego, że media sieją panikę z powodu kilku zmarłych osób - w tym względzie popieram pogląd, że sprawa jest nadmiernie rozdmuchana - tylko dlatego, że mamy podejrzanie wysoki 5, a za chwilę możemy mieć 6 stopień zagrożenia, a także z uwagi na interesujące wywiady z panią Margaret Chan i spekulowanie o drugiej fali, gadka o powstrzymywaniu optymizmu w związku z malejącą liczbą zarażonych itd.
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mamy pierwszy przypadek w Polsce! Jeeeee!

"Pierwszy przypadek świńskiej grypy w Polsce potwierdzony - dowiedziała się nieoficjalnie reporterka RMF FM Kamila Biedrzycka. Chora to mieszkanka Podkarpacia, która wróciła z USA. Ma 58 lat. Ministerstwo nie ujawnia, w którym szpitalu odizolowano kobietę. W Ministerstwie Zdrowia odbędzie się specjalna konferencja w tej sprawie.

Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła w środę 1658 przypadków zachorowania na grypę A/H1N1 w 23 krajach, w tym 30 zgonów - 29 w Meksyku i jeden w USA. "

INTERIA
  • 0

Mortician.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na TVN24 właśnie o tym leci. Mają sprawdzić wszystkich, z którymi ta kobieta leciała.
  • 0

Romczyn.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Niech sprawdzają, lepiej, żeby się nie rozniosło, a w ogóle to powinni ludzi lecących z Ameryki nie wypuszczać z samolotów bez badania. To jest SKANDAL! :P
  • 0

Nath.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jako że grypa ta jest w Tarnobrzegu, mój znajomy, wielki amant nie mogący żyć bez dziewczyn, boi się do nich teraz podejść nawet, bo boi się, że zostanie zarażony... Siła mediów i ich manipulacja Drodzy Państwo! Na moje argumenty typu: "a wiesz ile jest chorób nieuleczalnych, na które możesz teraz zapaść i umrzeć bolesną śmiercią?", odpowiada: "żal mi ciebie"...
  • 0

Spawn.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wielki amant nie mogący żyć bez dziewczyn

może nie o zarażenie się grypą powinien martwić ? :P
  • 0

Nath.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Twierdzi teraz również, że Świńska grypa ma wysoki stopień śmiertelności... Możecie mi "podrzucić" jakąś chorobę która ma bardzo wysoki taki stopień, a jest chorobą którą można się zarazić na codzień? Muszę go wyzwolić z tych łap mediów...
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja bym uważał na gruźlicę :)
  • 0

Romczyn.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Rak, chociaż tym chyba nie można się zarazić, ale jak taki amant z niego to kiła :D
  • 0

Tekla.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Toć dajcie spokój, media ładnie zmanipulowały publiczność...

Po pierwsze genialnie omijają fakt, że ta choroba panuje od stycznia, a wypowiedzi dziennikarzy ułożone są tak, że wygląda jakby zabijała zaledwie od kilku tygodni.
Liczy się około +/- 100 ofiar, a tylko w przypadku 20-30% lekarze są pewni, że chorzy zmarli na świńską grypę.

Dla ciekawostki dodam, że świńska grypa była już znana w 1976.
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podsumowanie dnia
06.05.2009

Dołączona grafika
(animacja ukazuje zmiany w porównaniu z dniem poprzednim)

stopień zagrożenia pandemią, poziom 5 / 6
potwierdzone przypadki zachorowań: 1795
potwierdzone przypadki śmiertelne: 31

Historia: (pz - przypadki zachorowań, ps - przypadki śmiertelne)

27.04 - 44 pz [+44]
28.04 - 99 pz [+55, X2.25]
29.04 - 154 pz [+55, X1.56]
30.04 - 212 pz, [+58, X1.38] 9 ps [+9]
01.05 - 484 pz, [+272, X2.28] 13 ps [+4, X1.44]
02.05 - 643 pz, [+159, X1.33] 17 ps [+4, X1.30]
03.05 - 898 pz, [+255, X1.40] 20 ps [+3, X1.18]
04.05 - 1025 pz, [+127, X1.14] 26 ps [+6, X1.30]
05.05 - 1509 pz, [+484, X1.47] 30 ps [+4, X1.15]
06.05 - 1795 pz, [+286, X1.19] 31 ps [+1, X1.03]

średni dzienny wzrost pz: X1.55 (tendencja spadkowa)
średni dzienny wzrost ps: X1.24 (tendencja spadkowa)
śmiertelność: 1,73% (tendencja spadkowa)

Prognoza na kolejne 5 dni:

07.05 - 2782 pz, 38 ps
08.05 - 4312 pz, 47 ps
09.05 - 6684 pz, 59 ps
10.05 - 10360 pz, 73 ps
11.05 - 16059 pz, 90 ps
  • 0

#449 Gość_eru75

Gość_eru75.
  • Tematów: 0

Napisano

Możecie mi "podrzucić" jakąś chorobę która ma bardzo wysoki taki stopień, a jest chorobą którą można się zarazić na codzień?

Grypa. Zwykła grypa. Zobacz artykuł na poprzedniej stronie.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ze względów głęboko politycznych świńską grypę powinniśmy nazwać "grypą meksykańską" jak nasi bracia w Izraelu.
Taką nazwę zaproponował ze względów religijnych izraelski wiceminister zdrowia Jakow Litzman.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych