Napisano 23.05.2011 - 11:54
Napisano 23.05.2011 - 12:03
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 94
więcej od 96.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:15
więcej od 55.4% uczestników testu
Wolności obywatelskie:36
więcej od 72.6% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Pinochetyzm (kapitalizm dyktatorski)
Ciężko znaleźć krótkie określenie na ustrój, wprowadzony w Chile w latach 1973-1990 przez Augusto Pinocheta Ugarte. Zakłada on władzę dyktatorską (junta wojskowa), uwolnienie rynku (poszanowanie własności prywatnej, prywatyzację przedsiębiorstw państwowych, niskie podatki) oraz poszanowanie tradycji i dobre stosunki z Kościołem.
Cytat:Recepta generała Pinocheta jednocześnie szanuje naukę ekonomii, jak i naukę społeczną Kościoła, czyli chrześcijańskie wymagania moralne odnośnie życia gospodarczego i społecznego i tym różni się od innych ?cudów? gospodarczych współczesnych... - x. Michał Poradowski
Użytkownik Shinji77 edytował ten post 23.05.2011 - 12:04
Napisano 23.05.2011 - 13:32
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 42
więcej od 68.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:25
więcej od 67.6% uczestników testu
Wolności obywatelskie:19
więcej od 48.1% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Konserwatywny liberalizm
Konserwatywny liberalizm jest ideologią łączącą wolnorynkowe podejście do zagadnień gospodarczych oraz konserwatyzm w kwestiach obyczajowych. Konserwatywni liberałowie są typową prawicą, często jednak opowiadają się przeciwko wiązaniu państwa z Kościołem. Przedstawiciele tej doktryny sprzeciwiają się wszelkim przejawom socjalizmu i etatyzmu, są zwolennikami własności prywatnej środków produkcji.
Partie posiadające frakcje konserwatywno-liberalne: Unia Polityki Realnej, Prawica Rzeczpospolitej, Platforma Obywatelska
Napisano 23.05.2011 - 14:34
Napisano 23.05.2011 - 14:47
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 28
więcej od 53.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:18
więcej od 59.3% uczestników testu
Wolności obywatelskie:19
więcej od 48.1% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Nacjonalizm (narodowa demokracja) Nacjonalizm (narodowa demokracja) jest ideologią, stawiającą na pierwszym miejscu dobro narodu jako wspólnoty. Polski nacjonalizm oparty jest przede wszystkim na ideologii Romana Dmowskiego, głównego ideologa ruchu narodowego. Wielu narodowych demokratów było zwolennikami wolnorynkowej gospodarki (Roman Rybarski, Edward Taylor) oraz dużego wpływu katolickiej nauki społecznej na życie publiczne. Współcześnie do idei endecji odwołują się: Liga Polskich Rodzin, Narodowe Odrodzenie Polski
Napisano 23.05.2011 - 15:25
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 31
więcej od 56.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:-20
więcej od 16.3% uczestników testu
Wolności obywatelskie:23
więcej od 54% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Liberalizm
Liberalizm to ideologia, odwołująca się do indywidualizmu. Głosi ona wolność jako wartość najwyższą, stawia prawa jednostki powyżej praw wspólnoty. Poglądy liberalne są często uważane za najbardziej tolerancyjne wobec poglądów i czynów innych ludzi. Współcześni europejscy liberałowie opowiadają się przede wszystkim za rozszerzeniem swobód obywatelskich oraz zmniejszeniem (lecz nie likwidacją) ingerencji państwa w rynek.
Partie posiadające frakcje liberalne:Unia Polityki Realnej, Partia Demokratyczna, Platforma Obywatelska
Napisano 23.05.2011 - 18:38
A ja myślałem, że jestem po prostu republikaninem-militarystą.Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 97
więcej od 97.1% uczestników testu
Tradycjonalizm:-2
więcej od 33.3% uczestników testu
Wolności obywatelskie:31
więcej od 65.9% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Minarchizm
Minarchizm jest ideologią demokratyczną, uważaną za pośrednią między liberalizmem a anarchokapitalizmem. Minarchiści nie negują potrzeby istnienia państwa, czym różnią się od anarchistów, przy czym głoszą istnienie "państwa minimalnego". W opinii minarchistów, państwo powinno być "stróżem nocnym" i odpowiadać za dyplomację, wojsko, policję i administrację. Nie powinno zaś mieszać się w gospodarkę.
Partie posiadające frakcje minarchistyczne: Unia Polityki Realnej (obecnie KNyP )
Użytkownik butibu edytował ten post 23.05.2011 - 18:42
Napisano 23.05.2011 - 20:22
Użytkownik slawek13 edytował ten post 23.05.2011 - 20:23
Napisano 23.05.2011 - 21:31
Wolność gospodarcza: 82
więcej od 92% uczestników testu
Tradycjonalizm:52
więcej od 91.6% uczestników testu
Wolności obywatelskie:16
więcej od 48.3% uczestników testu
Napisano 24.05.2011 - 20:21
Ciekawe, nie ma żadnej partii.
Ale nie martw się, są ludzie, którzy uważają tak samo jak Ty - pozostaje nam tylko czekać na generała
Dziwne troszkę, bo jako ateista chciałbym totalnego odseparowania kościoła od państwa (coś w stylu "kościół mnie obchodzi jak zeszłoroczny śnieg"), żadne dobre stosunki z tradycją również mnie nie łączą ale "kapitalizm dyktatorski" PODOBA MI SIEOto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 60
więcej od 82.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:-40
więcej od 6.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-8
więcej od 16.1% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Pinochetyzm (kapitalizm dyktatorski)
Napisano 24.05.2011 - 23:23
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 34
więcej od 60.1% uczestników testu
Tradycjonalizm:-7
więcej od 27.9% uczestników testu
Wolności obywatelskie:14
więcej od 40.9% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Komunizm (stalinizm)Komunizm jest ustrojem totalitarnym, opartym na naukach Karola Marksa, Fryderyka Engelsa i Włodzimierza Lenina. System ten neguje własność prywatną, zwłaszcza środków produkcji. Komuniści głoszą walkę klas, mającą doprowadzić do stworzenia społeczeństwa pozbawionego podziałów ekonomicznych (bezklasowego) i etnicznych, co nazywane bywa "sprawiedliwością społeczną". Jest to najkrwawszy ustrój totalitarny w historii ludzkości, odpowiedzialny za około 100 milionów ofiar.
Cytat:Kim jest komunista? Jest to ktoś, kto czyta Marksa i Lenina. A jak nazwać antykomunistę? To ktoś, kto rozumie Marksa i Lenina. - Ronald Reagan
Użytkownik Ana Mert edytował ten post 24.05.2011 - 23:25
Napisano 25.05.2011 - 09:06
Napisano 25.05.2011 - 09:41
A może jakieś argumenty dlaczego? Czy "nie bo nie? "Ehhh kobiełki, kobiełki ... nie bierzcie się za gospodarkę
Użytkownik Visenna edytował ten post 25.05.2011 - 09:41
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych