Skocz do zawartości

Zdjęcie

Test Polityczny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wolność gospodarcza: 90
więcej od 94.3% uczestników testu

Tradycjonalizm:-29
więcej od 10.7% uczestników testu

Wolności obywatelskie:63
więcej od 94.8% uczestników testu

Najbliższa Ci ideologia to: Libertarianizm

Libertarianizm jest ideologią radykalnego liberalizmu, głoszącą jednak - w przeciwieństwie do anarchizmu - potrzebę istnienia państwa. Libertarianie są zwolennikami daleko posuniętej wolności zarówno gospodarczej, jak i obyczajowej, czym różnią się od konserwatywnych liberałów. Główne przesłanie idei libertarianizmu określa się często wyrażeniem: wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa.
Partie posiadające frakcje libertariańskie: Unia Polityki Realnej

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 94
więcej od 96.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:15
więcej od 55.4% uczestników testu
Wolności obywatelskie:36
więcej od 72.6% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Pinochetyzm (kapitalizm dyktatorski)
Ciężko znaleźć krótkie określenie na ustrój, wprowadzony w Chile w latach 1973-1990 przez Augusto Pinocheta Ugarte. Zakłada on władzę dyktatorską (junta wojskowa), uwolnienie rynku (poszanowanie własności prywatnej, prywatyzację przedsiębiorstw państwowych, niskie podatki) oraz poszanowanie tradycji i dobre stosunki z Kościołem.
Cytat:Recepta generała Pinocheta jednocześnie szanuje naukę ekonomii, jak i naukę społeczną Kościoła, czyli chrześcijańskie wymagania moralne odnośnie życia gospodarczego i społecznego i tym różni się od innych ?cudów? gospodarczych współczesnych... - x. Michał Poradowski

Nie jestem zdziwiony wynikiem ;)

Chociaż Chrześcijaninem nie jestem ;)

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 23.05.2011 - 12:04

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ciekawe.

Oto Twoje wyniki:

Wolność gospodarcza: 42
więcej od 68.2% uczestników testu

Tradycjonalizm:25
więcej od 67.6% uczestników testu

Wolności obywatelskie:19
więcej od 48.1% uczestników testu

Najbliższa Ci ideologia to: Konserwatywny liberalizm

Konserwatywny liberalizm jest ideologią łączącą wolnorynkowe podejście do zagadnień gospodarczych oraz konserwatyzm w kwestiach obyczajowych. Konserwatywni liberałowie są typową prawicą, często jednak opowiadają się przeciwko wiązaniu państwa z Kościołem. Przedstawiciele tej doktryny sprzeciwiają się wszelkim przejawom socjalizmu i etatyzmu, są zwolennikami własności prywatnej środków produkcji.

Partie posiadające frakcje konserwatywno-liberalne: Unia Polityki Realnej, Prawica Rzeczpospolitej, Platforma Obywatelska

sickman.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wolność gospodarcza: 63
więcej od 83.7% uczestników testu
Tradycjonalizm:-36
więcej od 7.4% uczestników testu
Wolności obywatelskie:45
więcej od 82.8% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Libertarianizm

Partie posiadające frakcje libertariańskie: Unia Polityki Realnej

Zdziwiłbym się gdyby wyszło coś innego :)

#50 Gość_Horror

Gość_Horror.
  • Tematów: 0

Napisano

Nie wiem czy śmiać się, czy płakać:

Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 28
więcej od 53.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:18
więcej od 59.3% uczestników testu
Wolności obywatelskie:19
więcej od 48.1% uczestników testu

Najbliższa Ci ideologia to: Nacjonalizm (narodowa demokracja) Nacjonalizm (narodowa demokracja) jest ideologią, stawiającą na pierwszym miejscu dobro narodu jako wspólnoty. Polski nacjonalizm oparty jest przede wszystkim na ideologii Romana Dmowskiego, głównego ideologa ruchu narodowego. Wielu narodowych demokratów było zwolennikami wolnorynkowej gospodarki (Roman Rybarski, Edward Taylor) oraz dużego wpływu katolickiej nauki społecznej na życie publiczne. Współcześnie do idei endecji odwołują się: Liga Polskich Rodzin, Narodowe Odrodzenie Polski

O matko :o Zatem, Roman wracaj, bo wychodzi na to, że do tej pory błądziłem :D

#51 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 31
więcej od 56.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:-20
więcej od 16.3% uczestników testu
Wolności obywatelskie:23
więcej od 54% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Liberalizm

Liberalizm to ideologia, odwołująca się do indywidualizmu. Głosi ona wolność jako wartość najwyższą, stawia prawa jednostki powyżej praw wspólnoty. Poglądy liberalne są często uważane za najbardziej tolerancyjne wobec poglądów i czynów innych ludzi. Współcześni europejscy liberałowie opowiadają się przede wszystkim za rozszerzeniem swobód obywatelskich oraz zmniejszeniem (lecz nie likwidacją) ingerencji państwa w rynek.
Partie posiadające frakcje liberalne:Unia Polityki Realnej, Partia Demokratyczna, Platforma Obywatelska

butibu.
  • Tematów: 20
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Oto Twoje wyniki:

Wolność gospodarcza: 97
więcej od 97.1% uczestników testu

Tradycjonalizm:-2
więcej od 33.3% uczestników testu

Wolności obywatelskie:31
więcej od 65.9% uczestników testu

Najbliższa Ci ideologia to: Minarchizm

Minarchizm jest ideologią demokratyczną, uważaną za pośrednią między liberalizmem a anarchokapitalizmem. Minarchiści nie negują potrzeby istnienia państwa, czym różnią się od anarchistów, przy czym głoszą istnienie "państwa minimalnego". W opinii minarchistów, państwo powinno być "stróżem nocnym" i odpowiadać za dyplomację, wojsko, policję i administrację. Nie powinno zaś mieszać się w gospodarkę.
Partie posiadające frakcje minarchistyczne: Unia Polityki Realnej (obecnie KNyP )

A ja myślałem, że jestem po prostu republikaninem-militarystą.

Użytkownik butibu edytował ten post 23.05.2011 - 18:42

slawek13.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wolność gospodarcza: 92
więcej od 95.1% uczestników testu
Tradycjonalizm:12
więcej od 51.8% uczestników testu
Wolności obywatelskie:41
więcej od 78.6% uczestników testu
Ciężko znaleźć krótkie określenie na ustrój, wprowadzony w Chile w latach 1973-1990 przez Augusto Pinocheta Ugarte. Zakłada on władzę dyktatorską (junta wojskowa), uwolnienie rynku (poszanowanie własności prywatnej, prywatyzację przedsiębiorstw państwowych, niskie podatki) oraz poszanowanie tradycji i dobre stosunki z Kościołem.
Ciekawe, nie ma żadnej partii.

Użytkownik slawek13 edytował ten post 23.05.2011 - 20:23

#54 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Wolność gospodarcza: 82
więcej od 92% uczestników testu
Tradycjonalizm:52
więcej od 91.6% uczestników testu
Wolności obywatelskie:16
więcej od 48.3% uczestników testu

A oto jak się zmieniły moje preferencje przez ten rok

Wolność gospodarcza: 85
więcej od 92.8% uczestników testu
Tradycjonalizm:31
więcej od 74.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-17
więcej od 10.8% uczestników testu

Kurde tradycjonalizm mi się skiepścił. Test znakomicie wykrył zmianę w moim podejściu. Wolność gospodarcza niezmiennie na stosunkowo wysokim poziomie. Wolności obywatelskie no cóż ... :D

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale nie martw się, są ludzie, którzy uważają tak samo jak Ty - pozostaje nam tylko czekać na generała :D

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale nie martw się, są ludzie, którzy uważają tak samo jak Ty - pozostaje nam tylko czekać na generała :D

Hmm, kto chce zostać Panem przewodniczącym?

Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 60
więcej od 82.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:-40
więcej od 6.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-8
więcej od 16.1% uczestników testu

Dziwne troszkę, bo jako ateista chciałbym totalnego odseparowania kościoła od państwa (coś w stylu "kościół mnie obchodzi jak zeszłoroczny śnieg"), żadne dobre stosunki z tradycją również mnie nie łączą ale "kapitalizm dyktatorski" PODOBA MI SIE :)

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oto Twoje wyniki:

Wolność gospodarcza: 34
więcej od 60.1% uczestników testu

Tradycjonalizm:-7
więcej od 27.9% uczestników testu

Wolności obywatelskie:14
więcej od 40.9% uczestników testu

Najbliższa Ci ideologia to: Komunizm (stalinizm)Komunizm jest ustrojem totalitarnym, opartym na naukach Karola Marksa, Fryderyka Engelsa i Włodzimierza Lenina. System ten neguje własność prywatną, zwłaszcza środków produkcji. Komuniści głoszą walkę klas, mającą doprowadzić do stworzenia społeczeństwa pozbawionego podziałów ekonomicznych (bezklasowego) i etnicznych, co nazywane bywa "sprawiedliwością społeczną". Jest to najkrwawszy ustrój totalitarny w historii ludzkości, odpowiedzialny za około 100 milionów ofiar.
Cytat:Kim jest komunista? Jest to ktoś, kto czyta Marksa i Lenina. A jak nazwać antykomunistę? To ktoś, kto rozumie Marksa i Lenina. - Ronald Reagan

LOL :rotfl:

Test jest do niczego. Wyszedł mi komunizm (lol) czyli system tak daleki moim poglądom jak to tylko możliwe.

Być może uważam, że można trochę zabrać bogatym i dać biednym. W żadnym wypadku nie uważam jednak, że wszyscy powinni być równi ani też, że wszystko należy upaństwowić!

Ale właściwie nie jestem zdziwiona z wyniku - od początku wiedziałam, że nie mam co liczyć na miarodajny osąd. Większość pytań nie zawierała odpowiedzi odpowiadających moim poglądom.

Chociażby to o szkolnictwie.
Uważam, że powinny istnieć zarówno szkoły prywatne jak i państwowe przy czym szkoły prywatne powinny mieć prawo do odrzucenia podstawy programowej MEN i ustalenia własnego programu nauczania. Takiej odpowiedzi nie ma.

Albo z tymi zasiłkami.
Jak dla mnie zasiłki dla bezrobotnych nie są same w sobie rzeczą złą. Człowiek po utracie pracy musi z czegoś żyć ale przepisy dotyczące prawa do zasiłku powinny zostać zaostrzone. Obecnie człowiek zarabiający po 3000zł miesięczne, mający kilkadziesiąt tysięcy oszczędności po zwolnieniu się z pracy dostając odprawę w wysokości 50000zł dostaje po 600zł co miesiąc od urzędu (ciekawe na co, na przysłowiowe waciki? :roll: ) mimo, że nie ma zamiaru znaleźć pracy i stawia się tylko na przyznane terminy - żyjąc z oszczędności i wysokiej pensji małżonka (byłam świadkiem takiej sytuacji więc nie rzucam tu słów na wiatr) podczas kiedy hipotetyczna samotna, młoda matka zatrudniona za marne grosze ledwo wiążąca koniec z końcem po zwolnieniu nie dostaje ani grosza zasiłku bo pracowała na czarno mimo, że wciąż robi wszystko by znaleźć jakąkolwiek pracę. To jest chore. I ponownie odpowiedzi pasującej do moich poglądów nie ma - "Zasiłki dla bezrobotnych powinny zostać zachowane przy ustanowieniu bardziej restrykcyjnych przepisów ich przyznawania." czyli "Zasiłek dostaje ten kto go potrzebuje i na niego zasługuje.". Co tu zaznaczyć?

Albo to o podatku dochodowym:
Uważam, że jak kogoś nie stać na płacenie podatków/składek to nie powinien ich płacić (konkretnie chodzi o zarabiających mniej niż "płacę minimalną" - co powinno być możliwe ponieważ niektóre prace nie są po prostu warte płacenia za nie 1300zł miesięcznie przez co uderzają w pracodawców i nakręcają bezrobocie, nie będę więcej tłumaczyć bo mówi o tym chociażby Wikipedia). A od tego kogo na to stać powinno się pobierać symboliczną kwotę - podatek progresywny powiedzmy od 2 do 18% dochodów (obecnie jest to zdaje się 18% od "zwykłego zjadacza chleba" i 32% od "bogaczy") ze skokiem o 4% co "płacę minimalną" (1płaca minimalna, np. te 1300zł+ - podatek dochodowy 2%, 2płace (2,6tys+) - 6%, 3płace (3,9tys+) - 10% , 4płace (5,2tys+) - 14%, 5płac (6,5tys+) - 18%) - pozostawiając decyzję o podzieleniu się większą kwotą podatnikowi (w przypadku nadpłaty po prostu nie byłoby zwrotu nadpłaconej kwoty - państwo uznawałoby to automatycznie za dobrowolną dotację do budżetu).
No i którą odpowiedź tu wybrać?

Przykładów jest znacznie więcej.

Użytkownik Ana Mert edytował ten post 24.05.2011 - 23:25

#58 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Ehhh kobiełki, kobiełki ... nie bierzcie się za gospodarkę :roll:

Visenna.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ehhh kobiełki, kobiełki ... nie bierzcie się za gospodarkę :roll:

A może jakieś argumenty dlaczego? Czy "nie bo nie? " :roll: Nie żebym w pełni się zgadzała z argumentami poprzedniczki, ale strasznie denerwuje mnie takie lekceważące podejscie. Notabene teraz zajmują się gospodarką głównie mężczyźni i co, dobrze jest?

Użytkownik Visenna edytował ten post 25.05.2011 - 09:41

Shi.

關帝

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Faktycznie Aton - popłynąłeś z taką argumentacją :P

Też się nie zgadzam, ale te tematy były już wałkowane milion razy i każdy ma prawo do własnego zdania - jak się chce podyskutować to na poziomie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych