Skocz do zawartości

Zdjęcie

Całun Turyński – fałszerstwo (nie)doskonałe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Śmieszą mie tacy super nieomylni "Racjonaliści". Zawsze znajdą sobie coś, cokolwiek, żeby się do tego przyczepić.
"No ok, może i jest prawdziwe...,ALE" i tu kolejna rzecz co wpadnie do głowy.
Nie ma, i nigdy nie będzie zadowalającego dowodu.
Tyle z mojego marudzenia
  • -1

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Śmieszą mie tacy super nieomylni "Racjonaliści". Zawsze znajdą sobie coś, cokolwiek, żeby się do tego przyczepić.
"No ok, może i jest prawdziwe...,ALE" i tu kolejna rzecz co wpadnie do głowy.
Nie ma, i nigdy nie będzie zadowalającego dowodu.
Tyle z mojego marudzenia

Mnie nie śmieszą, zawsze...ale to zawszę szukam powodów takiego zachowania.Wnioski są, każdy rozsądny je ma, pisać by można długo, ale sensu brak.

Czytałem niedawno artykuł, że (ale czy to jest możliwe?)...że część z populacji "Homo sapiens"... to lipa.
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A mnie śmieszą te artykuły że niby nie da się stworzyć repliki takiego całunu. Mnie na ich miejscu było by wstyd żeby takie rzeczy ogłaszać. Może i nie da się go stworzyć przy pomocy promieniowania ale są inne metody żeby go zrobić np. malowanie albo wypalanie czyli tzw. teoria termiczna, teoria cienia, teoria fotograficzna. Jeżeli oni próbowali tylko jednej metody stworzenia całunu to ja się nawet nie dziwię że im się nie udało.
  • 3

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No tak. Raz można powołać się na prace naukowe a innym razem nazwać je pseudo naukowymi tylko dla tego bo zaprzeczają "realnej, nieomylnej etc." teorii.
Było prowadzonych już wiele badań i jakoś nie pamiętam żeby było udowodnione, że jest to fałszerstwo (bo mówienie z góry, że coś jest podróbką, przestudiowanie materiału na szybko i okrzyknięcie siebie jako naukowca który udowodnił fałszerswo, to niestety za nic nie może być brane pod uwage)

edt:
do zobaczenia w innych tematach, w tym nie mam zamiaru kłucić się. Każdy i tak ma swoje racje
  • -1

#50 Gość_Horror

Gość_Horror.
  • Tematów: 0

Napisano

Zabawne jest to, że za kilka lat kolejna ekipa weźmie całun pod przysłowiową „lupę” i wnioski będą zgoła odmienne. Raz kofeina jest dobra, raz zła, raz dobra... i tak w koło Macieju. Najważniejszy w tym wszystkim jest dystans. Obserwacja i samemu wyciąganie wniosków. Mam swoje poglądy i to, czy całun jest prawdziwy, czy nie, nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Dla nauki zaś zagwozdką było, jest i długo pewnie jeszcze będzie, jak powstał? Żeby dojść do takich wniosków, należy wpierw oszacować jego wiek, a tu, pomimo iż wszyscy dysponują tymi samymi technologiami, wyniki są jak ta kofeina. Raz takie, innym razem takie. I o czym tu gadać?
Bóg i „nauka” mają jedną cechę wspólną – jest nią wiara.
  • 1

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Juliusz Cezar stwierdził kiedyś, że ludzie chętnie wierzą w to czego pragną i niestety tyczy się to też naukowców wszelkiej maści. Podchodzą do badań z już ustalonym wynikiem - "jest prawdziwy" lub " nie jest prawdziwy". Kolejne testy są tak ustawione i dobierane, by potwierdzić wstępne założenie. Naukowiec to w końcu też człowiek.

Dodam jeszcze, że w całej tej sprawie podoba mi się całkiem chłodne stanowisko kościoła wobec całunu.
  • 2

Nytek.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na stacjach typu National Geographics czy History puszczany niedawno był film, że to ponoć Da Vinci zrobił pierwszą "pseudofotografię"i to był ten całun jak dla mnie : stek bzdur jak dla mnie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych