Witam, zazwyczaj się nie wypowiadam na tym forum a jedynie przeglądam tematy, jednak sam osobiście identyczne 3 obiekty w sylwestra miałem okazje zobaczyć w Poznaniu. Niestety jedyne co miałem w pokoju to lornetkę pod ręką, jednak żadnych szczególnych kształtów nie dostrzegłem oglądając te obiekty zwykłe kule światła, jedynie taką charakterystyczną pomarańczową barwę jak na filmie. Obiekty nie tworzyły specjalnie jakiegoś szyku, jednak dwa z nich jakby wisiały lub minimalnie zmieniły pozycje od początku do końca obserwacji a trzeci zmienił ją znacząco w stosunku do pozostałych dwóch, choć zmieniał ją powoli. Obiekty widoczne były przez około 5 min o godzinie ~00:25. Taki obiekt z początku dość mocno świecił a potem, po prostu powolutku się jakby wygasały, dwa w podobnym czasie zniknęły a ostatnio trochę dłużej był widoczny.
Trudno mi stwierdzić czy to faktycznie NOL ale jak to zobaczyłem to pierwsze co pomyślałem to właśnie o tym, tak to nienaturalnie wyglądało. Zawołałem brata ten jednak też nie umiał określić co by to mogło być. Pewnie nie pisał bym tego gdybym widział tylko jeden taki obiekt, ale tam pojawiły się aż 3, co najbardziej mnie zdziwiło.
Może jest ktoś z Poznania komu się to udało zarejestrować lub również to widział? Czasem zaglądam w ten dział z nadzieją, że ktoś to zarejestrował i się tym podzieli. Dla takich chwil warto było by zainwestować w porządną kamerkę.
Wcześniej tylko raz również na tej samej części nieba udało mi się dostrzec jeden taki obiekt latem przy zachodzie słońca, jednak podszedłem do tego sceptycznie
Pozdro.
PS. W sylwka byłem trzeźwy