film dokumentalny
Wlk. Brytania, 2006, 2 x 60 min.
reżyseria: Russell Barnes
Profesor Richard Dawkins zaprasza na bardzo kontrowersyjny wykład, w trakcie którego wykaże, że religia jest źródłem wszelkiego zła na świecie.
Dawkins, znany oksfordzki biolog, ateista, nazywany "rottweilerem Darwina", uznany przez magazyn "Prospect" za jednego z trzech najwybitniejszych współczesnych intelektualistów obok Umberto Eco i Noama Chomsky'ego, bierze pod lupę trzy religie - chrześcijaństwo, islam i judaizm. Mówi o wierze, która przeciwstawia się nauce, o indoktrynacji dzieci oraz hamowaniu zdolności człowieka do obiektywnego rozumienia świata. Rozwijające się szkoły wyznaniowe pozwalają mu sformułować pogląd, że trzy główne religie trzymają cały świat w swych szponach. Mówiąc o fundamentalizmie, ma na myśli chrześcijaństwo, islam i judaizm. Dowodzi, w jaki sposób fundamentalizm rozkwitł, w szczególności neokonserwatywny ewangelikalizm w USA, i co to oznacza dla przyszłości świata.
W pierwszej części "Bóg urojony" naukowiec omawia rozkwit "wojujących" wierzeń religijnych w dzisiejszym świecie. Podczas podróży na Bliski Wschód i do "Bible Belt" - obszaru w południowo-wschodniej części USA, zdominowanego przez konserwatywny Kościół Protestancki, wyczerpująco przedstawia różnice między nauką a religią. XXI wiek, argumentuje, powinien być wiekiem rozumu, a my jesteśmy zagrożeni wzrostem znaczenia religii i irracjonalnością, co stanowi pożywkę dla ekstremizmu, podziałów i terroru. W jaki sposób, pomimo tego, że nauka zdemaskowała religijne mity, znów nastały wojny o Boga?
W drugiej części mówi, że wiara religijna zachowuje się jak wirus, który atakuje młodych i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kwestionuje zasadność rozwoju szkół wyznaniowych w Wielkiej Brytanii i argumentuje, że religijna edukacja mami nasze dzieci ewidentnymi kłamstwami i sztywnymi moralnie poglądami. Mówi, że korzeni ludzkiej moralności należy szukać w ewolucyjnej przeszłości, a nie w Piśmie Świętym, przez które dziś postrzegamy Boga jako najbardziej nieprzyjemną postać w całej tej fikcji.
Dokument "Źródło wszelkiego zła?" powstał na podstawie książki Richarda Dawkinsa "The God delusion" ("Bóg urojony"), dostępnej od maja 2007 roku także w Polsce. Przez 20 tygodni znajdowała się na liście bestsellerów "New York Times" i Amazon, a "Scientific American" napisał, że zostały w niej zastosowane wobec doktryn teologicznych takie same wysokie rygory intelektualne, jakie musi spełnić każda teoria naukowa.
The Root of All Evil - The God Delusion (1 of 2):
Plik : 500 MB (500 MB), czas 0:47:51, rodzaj: AVI, 1 ścieżka(i) audio, jakość 70 %
Video : 442 MB, 1291 Kbps, 25.0 fps, rozdz. 704*400 (16:9), XVID = XVID Mpeg-4, Obsługiwane
Audio : 57 MB, 168 Kbps, 48000 Hz, 2 kanał(y), 0x55 = MPEG Layer-3, Obsługiwane
The_Root_of_All_Evil_-_The_Virus_of_Faith_-_Part_2:
Plik : 348 MB (348 MB), czas 0:47:58, rodzaj: AVI, 1 ścieżka(i) audio, jakość 46 %
Video : 318 MB, 929 Kbps, 25.0 fps, rozdz. 608*336 (16:9), XVID = XVID Mpeg-4, Obsługiwane
Audio : 29 MB, 85 Kbps, 32000 Hz, 2 kanał(y), 0x55 = MPEG Layer-3, Obsługiwane
Ja pobrałem to z torrenta (trackera TG -- o ile to coś Wam mówi). Była to wersja o dobrej jakości i z polskimi napisami. Taką bym Wam polecał.
Przed chwilą sprawdziłem i widzę, że chyba ten film jest dostępny również w serwisie
video.google. Jednakże z tego co widzę, jest w gorszej jakości, bez napisów i nie wiem czy jest w całości.
Zalecałbym poszukanie tego na torrentach, osiołkach, czy innych sieciach do których macie dostęp.
Pozdrawiam
Może podam coś jeszcze. Mam nadzieję, że w temacie.
Genesis - Teatr BogówStworzenie człowieka w "trochę" innym wydaniu niż to do którego zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Jan van Helsing w swoich poszukiwaniach zaszedł daleko, - dla niektórych rzekłbym nawet - za daleko...