Dodam jeszcze, że sacharoza jest w jelitach rozkładana na glukozę i fruktozę, więc dla organizmu nie ma różnicy między nią a syropem glukozowo-fruktozowym.
"Cukier to samo zło - straszą specjaliści, tymczasem z najnowszych badań wynika, że to jednak syrop glukozowo- fruktozowy (w skrócie: HFCS) jest o wiele groźniejszy i zdecydowanie bardziej zwiększa szanse na przedwczesną śmierć, twierdzi Bryan Hubbard.
Zdecydowanie najdalej powinniśmy się trzymać od HFCS - zwanego inaczej wysoko-fruktozowym syropem kukurydzianym, a w Wielkiej Brytanii występującego pod nazwą „glukozowego syropu kukurydzianego”.
Ten oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy) to słodzik znajdujący się obecnie w prawie każdego rodzaju żywności przetworzonej, gotowej i w napojach gazowanych.
Jak wynika z najnowszych badań, HFCS jest bardziej śmiercionośny niż sacharoza, czyli zwykły cukier stołowy.
Wiodący specjalista w tej kwestii - Wayne Potts - z Uniwersytetu Utah twierdzi, iż badania te w sposób najwiarygodniejszy potwierdzają, iż istnieje różnica pomiędzy syropem glukozowo-fruktozowym a cukrem stołowym.
Różnica między syropem glukozowo-fruktozowym a sacharozą polega na tym, że w syropie glukozowo-fruktozowym obie substancje występują w stanie wolnym, a w sacharozie są związane chemicznie"
"Skutkiem niekontrolowanego metabolizmu fruktozy do fruktozo-1-fosforanu jest nagromadzenie ubocznego produktu przemian w postaci adenozynomonofosforanu
(AMP), który jest rozkładany do kwasu moczowego [9]. Choi i wsp. [10], analizując dane uzyskane w badaniach NHANES-III i NHANES-III SNS stwierdzili, że spożywanie słodzonych napojów zawierających fruktozę było pozytywnie skorelowane ze stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi badanych. Uzyskane wyniki wskazują na konieczność ograniczenia konsumpcji produktów zawierających fruktozę u osób z hiperurykemią i dną moczanową."
"W wielu badaniach udowodniono, że dieta bogata we fruktozę sprzyja wzmożonej produkcji kwasu moczowego, co zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych i rozwoju dny moczanowej"
"Istnieją doniesienia, że w wyniku regularnej konsumpcji produktów zawierających syrop wysokofruktozowy dochodzi do wzrostu apetytu, rozwoju insulinooporności, czyli zmniejszenia wrażliwości tkanek obwodowych na insulinę i cukrzycy typu 2"
"Fruktoza może także przyczyniać się do zaburzeń gospodarki lipidowej, wpływając na zmiany stężeń składników lipidowych krwi w kierunku lipidogramu aterogenne-
go (wysokie stężenie triacylogliceroli i LDL-cholesterolu, niskie stężenie HDL-cholesterolu)."
"W eksperymencie przeprowadzonym przez Ferdera i wsp. [17] w organizmie
szczurów pojonych przez 3 miesiące powszechnie dostępnym napojem słodzonym
HFCS-55 zaobserwowano wystąpienie zaburzeń lipidowych oraz wzrost skurczowego
ciśnienia tętniczego krwi w porównaniu ze szczurami pojonymi wodą."
"Przypuszcza się, że spożycie produktów zawierających syrop wysokofruktozowy,
poprzez nasilenie syntezy tłuszczu w wątrobie, sprzyja również niealkoholowemu
stłuszczeniu wątroby (ang. NAFLD – Nonalcoholic fatty liver disease) [1, 18]. NAFLD
obejmuje jednostki chorobowe, takie jak: proste stłuszczenie wątroby (ang. simple
steatosis), niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (ang. NASH – nonalcoho-
lic steatohepatitis) oraz włóknienie wątroby (ang. fibrosis), które u 20 % osób prowadzi do jej marskości (ang. cirrhosis), rzadziej do rozwoju niewydolności wątroby i raka wątrobowokomórkowego [41, 48].
Spożywanie syropu wysokofruktozowego może także nasilać stres oksydacyjny.
Girard i wsp. [21] stwierdzili indukcję stresu oksydacyjnego wynikającego ze wzrasta-
jącej insulinooporności, hipertriglicerydemii i otyłości u szczurów karmionych paszą
wzbogaconą we fruktozę w porównaniu ze zwierzętami karmionymi paszą bogatą
w skrobię."
"Badania prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych będących w okresie wzrostu
wykazały także, że dieta bogata w syrop wysokofruktozowy zmniejsza wytwarzanie
kolagenu ze względu na zaburzoną absorpcję miedzi [6].
Problemem może być też zanieczyszczenie HFCS rtęcią, do którego dochodzi
podczas jego produkcji, ponieważ przy oddzielaniu glukozy od masy kukurydzianej
wykorzystuje się sodę kaustyczną, często otrzymywaną metodą rtęciową."
Jak już wcześniej pisałem, sacharoza to syf i nie ma żadnych plusów. Zawsze będę namawiał do maksymalnego jej ograniczenia, ale pisanie, że biały cukier i trucizna jaką jest syrop glukozowo-fruktozowy to dla organizmu to samo, to już przesada.
Nie ma czegoś takiego jak puste kalaorie. Każdy kcal zostanie spożytkowany, ale nie każdy w taki sam sposób.
Puste kalorie czyli wysokokaloryczne produkty z praktycznie zerową wartością odżywczą. Dostarczają krótkoterminowej energii dla organizmu i nic poza tym.
Cukier szkodzi tak samo jak woda, mineralna.
Dawno większej bzdury nie czytałem.
Użytkownik Daniel. edytował ten post 07.04.2018 - 22:49