Skocz do zawartości





Zapraszamy do kolejnego konkursu. Tym razem literackiego. Dla wszystkich! Pora zademonstrować swoją wenę twórczą :)


Zdjęcie

Nasze kulinaria


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#31

TheToxic

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1040
  • Tematów: 30
  • Płeć:Kobieta
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przepis ten jest starej babci góralki, która podała go z dobrego serca mojej mamie.

 

Ogórki z kurkumą

 

- 2 kg ogórków gruntowych pokroić wzdłuż 

- 3 duże cebule pokrojone w piórka

- 1 papryka czerwona pokrojona w paski

 

ZALEWA

 

- 5 szklanek cukru

- 3 szklanki octu

- 1/3 szklanki soli

- 1 łyżeczka gorczycy

- 1 łyżeczka kurkumy

- 3 ząbki czosnku

 

Lekko podgrzać, zalać ogórki, zakręcić i gotować 5 minut

 

eu08sj.jpg

 

Ogórki mają niebiański słodko - kwaśny smak, są wyjątkowe, będą doskonałym dodatkiem na waszych stołach jako przekąska lub do obiadu taki jak ten 

 

54h9oi.jpg

 

Smacznego ;)





#32

Zaciekawiony
  • Postów: 6902
  • Tematów: 73
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzisiaj eksperymentalnie zrobiłem sobie zupę azjatycką opartą o pastę Miso.

 

Miso to bulion rybno-sojowy będący w Japonii podstawą wielu zup, na podobnej zasadzie co rosół, o intensywnym smaku i rybnym aromacie. Do podstawowego wywaru można dodawać różne składniki. W handlu dostępna jest pasta Miso będąca zagęszczonym bulionem. Z tego też korzystałem dziś wieczór.

 

Przygotowanie:

- Dwie pełne szklanki wody wlałem do małego garnka i zagotowałem

- Przed zagotowaniem rozprowadziłem w wodzie tajską zieloną pastę chili w ilości pół łyżeczki

- Do gotującej się wody dodałem dwie torebki pasty i pokrojony w kostkę serek tofu z przyprawami

- Po dwóch-trzech minutach wyłączyłem i przelałem zupę do miski

- Dla lepszego smaku dodałem trochę świeżego koperku i kurkumy

 

Jedną z zasad używaną w Japonii do komponowania składników, było łączenie rzeczy przeciwstawnych, w tym przypadku serek tofu o słabym, sojowym posmaku (mój był nieco gumowaty) połączono z pastą chili o wyraźnym smaku. Natomiast zapach trawy cytrynowej z pasty i koperku dobrze łączył się z rybnym aromatem.

 

Czas przygotowania ok. 5-10 minut.

 

Zdjęć nie ma bo za szybko zjadłem.





#33

TheToxic

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1040
  • Tematów: 30
  • Płeć:Kobieta
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Kotlety mielone z grzybów

 

Składniki:

 

- grzyby (ja używam - borowik ceglastopory)

- sól 

- pieprz

- koperek

- cebula

- jajko

- bułka tarta

- olej do smażenia

 

Grzyby gotować w osolonej wodzie około 40 minut. Odcedzić i zmiksować na gładką papkę. Jeśli masa będzie rzadka dodajemy kilka łyżek bułki tartej, tyle aby dało się formować swobodnie kulki.

 

20170807_151208.jpg

 

Dodać przyprawy, posiekany koper, cebulę pokrojoną w kostkę oraz surowe jajo. Formować małe kulki i obtoczyć w bułce tartej, wrzucać na gorący olej i piec na wysokim ogniu. Podawać jako przekąskę lub dodatek do frytek.

 

20170807_155948.jpg

 

 

 

 

Smacznego ;)





#34

Billy Kid
  • Postów: 302
  • Tematów: 31
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Fuj no co to za kupa!

 

spam.gif

Na trolling za słabe, na żart nieśmieszne... dużo nauki przed Tobą.

Aquila




 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

stat4u