Napisano 04.04.2012 - 19:55
Napisano 04.04.2012 - 20:17
Użytkownik polonia66 edytował ten post 04.04.2012 - 20:18
Napisano 04.04.2012 - 20:33
Napisano 04.04.2012 - 20:58
Gość_Alucard
Napisano 04.04.2012 - 22:22
Napisano 04.04.2012 - 22:24
Napisano 04.04.2012 - 22:30
Napisano 04.04.2012 - 22:34
Napisano 04.04.2012 - 22:40

Wartościowy Post
Napisano 04.04.2012 - 22:47
Napisano 04.04.2012 - 22:52
Może ostatnie zdanie to przesada, ale ogólnie się zgodzę - podstawówka i gimnazjum wystarczą, żeby przedstawić podstawy. Liceum to już niepotrzebne zaprzątanie głowy biol-chemom, czy mat-inf/fizom.A powiedz jak u ciebie wyglądał tok nauczania historii, może to tylko u mnie było tak, że na każdym szczeblu nauki miałem to samo. Podstawówka, od początków cywilizacji o ile dobrze pamiętam do II wojny światowej, gimnazjum, tak samo, od początków cywilizacji do II wojny światowej i liceum identycznie, ciągle to samo, te same tematy wałkowane przez lata i to jest jeden z największych błędów.
Na swoim przykładzie stwierdzam, że omówienie wszystkiego, z poziomu podstawowego zajmuje 3lata, więcej nie trzeba.
Nie sugeruj się więc tym zbytnio, bo ja np miałem odwrotnie. Widocznie to kwestia nauczyciela. W liceum miałem taką nauczycielkę, że historia to była udręka, piąte koło u wozu, itp. Za to w podstawówce i gimnazjum miałem 2 świetnych nauczycieli. Każdy miał problem ze zdyscyplinowaniem mojej klasy, ale na historii była cisza jak makiem zasiał, bo jak nauczyciel(ka) zaczynał(a) mówić, to każdy zamieniał się w słuch, nawet najgorszy "łapserdak"Powiem tak gimnazjum to wieki ciemne, miałem ocenę końcowa 4 a moja wiedza była znikoma- taka prawda, zauważyłem to w liceum, tyle informacji, ciekawostek.
To swoją drogą. Gimnazja to najgorszy pomysł w historii Ministerstwa Edukacji.A moim zdaniem najlepsze były licea 4 letnie, podstawówka 8 letnia i brak gimnazjum.
Napisano 04.04.2012 - 23:09
Napisano 05.04.2012 - 08:05
Bo w podstawówce uczysz się kompletnych podstaw, potem pogłębiasz swoją wiedzę, by w końcu, idąc do liceum, mając konkretne podstawy, móc uczyć się już bardziej szczegółowo. (tyle teoria, bo teoria a praktyka to wiadomo, że dwa różne światyna każdym szczeblu nauki miałem to samo. Podstawówka, od początków cywilizacji o ile dobrze pamiętam do II wojny światowej, gimnazjum, tak samo, od początków cywilizacji do II wojny światowej i liceum identycznie, ciągle to samo, te same tematy wałkowane przez lata i to jest jeden z największych błędów
Ale jeśli ktoś jest tłukiem i leniem totalnym to i tak zrobi tylko "plan minimum", by tylko zdać, jakoś się przemknąć do wyższych szczebli swojej kariery edukacyjnej i żaden program nauczania tego nie zmieni! Debile były, są i będą. I jakoś nie jest dla nich problemem zdobywanie niezłych posadek- wystarczy spojrzeć, jacy kretyni nami rządzą- wczoraj w wiadomościach był niezły przykład, może ktoś oglądał, to wie, o co mi chodzi.Już teraz, ludzie są degenerowani i mają zerowe chęci do nauki. Co będzie, kiedy np nie będą musieli uczyć się historii? Nie będą znali przyczyn, chociażby wybuchu II WŚ, powstania ruchu "Solidarność" i wiele innych, ważnych rzeczy dla nas jako obywateli dzisiejszego świata.
Napisano 05.04.2012 - 08:09
Już teraz, ludzie są degenerowani i mają zerowe chęci do nauki. Co będzie, kiedy np nie będą musieli uczyć się historii? Nie będą znali przyczyn, chociażby wybuchu II WŚ, powstania ruchu "Solidarność" i wiele innych, ważnych rzeczy dla nas jako obywateli dzisiejszego świata. Fakt faktem - ta wiedza, z historii najnowszej, jest bardzo zaniedbywana, ale to już zależy od nauczyciela i od tego jak prowadzi lekcje. Po takiej reformie, jaka ma wejść w życie chociażby historia ograniczy się tylko do bogów greckich i rzymskich, oraz omawiania w kółko starożytności, o której wiemy bardzo mało. A są to dla nas (polaków) rzeczy raczej mniej istotne. Nie wspominam już o fizyce czy chemii, albo biologii, która ma sprowadzić się do jednego przedmiotu jakim jest "przyroda" - tak jak w podstawówce, jeżeli uczeń wybrał profil, na którym chcę się uczyć powiedzmy geografii i matematyki.
Napisano 05.04.2012 - 10:19
Użytkownik Laestar edytował ten post 05.04.2012 - 10:22
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych