Skocz do zawartości

Zdjęcie

Imię Boga - Jahwe czy Jehowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#16 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Zamiast komentarza artykuł na ten temat:
Nieznane imię boga
  • 0

#17 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Starszym imieniem jest oczywiście JAHWE. Jest to najważniejsze z imion Boga w hebrajskim Starym Testamencie, imię, które mógł wypowiadać tylko arcykapłan w Świętym Świętych w Dniu Pojednania. Po grecku było to "słowo składające się z 4 liter" , tetragrammaton. Wcześni chrześcijanie tłumaczyli je jako JEHOWA. Jest to Bóg Mojżesza i Abrahama. Bóg plemienny z Synaju w czasie wyjścia z Egiptu, ale mógł się ujawnić znacznie wcześniej. W przeciwieństwie do innych bogów, którzy kusili Izraelitów, bardzo często interweniował, i to z pozytywnym skutkiem dla jego czcicieli. Był w stanie zmienić wydarzenia na ich korzyść. Wiódł ich do bitwy i podczas ucieczki i dał im dziesięcioro przykazań. Uratował ich również od powodzi, co znajdziecie w "Księdze Rodzaju".
  • 0

Mentoris.
  • Tematów: 32
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A co z określeniem "Elohim" ? Co z nim zrobić i jak zinterpretować?
  • 0

#19 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Imię Elohim jest również jednym z imion Boga hebrajskiego Starego Testamentu. Jest to dłuższa forma słowa EL i rozszerzenia słowa ELOAH.
Newykluczone, że słowo pochodzi od najwyższego Boga mitologii Ugaryckiej - ELA.

Tę informację znajdziesz nawet w wikipedii.

Generalnie jest tak, że najstarszym i najważniejszym imieniem Boga Jest JAHWE ale z czasem było przekształcane z powodu różnych czynników, czy to kulturowych, czy językowych, no i interpretacyjnych.

Ważne by zapamiętać, że w Biblii Hebrajskiej Starego Testamentu Bóg ma kilka imion a właśnie tym najważniejszym jest JAHWE.
  • 0

Kaiochin.
  • Tematów: 36
  • Artykułów: 8
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jahwe, badz Jehowa oznacza - 'Ja powoduje ze sie staje'. I jest prawda ze zostalo ono usuniete z Bibli. Swiadkowie Jehowy sobie tego nie wymyslili. Wszyscy biora pod uwage ze wlasnie tak jest, ale tak na prawde nikt nie bierze pod uwage ze moze maja racje, a odpowiedz jest prostsza niz myslicie. Otoz Kosciol Chrzescijanski gdzies w sredniowieczu wzial sie za nawracanie na katoicyzm :) jednak zadanie torche przewyzszalo sily ksiezy wiec wpadli na genialny pomysl. Poganie odmawiali modlenia sie do Jahwe. Wiec powiedzieli zeby sie modlili do Boga nie do Jahwe. A do ktorego Boga to juz niech oni sobie sami mysla :) ;)
  • 0

Florek.
  • Tematów: 40
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tutaj znajdziecie cały referat poświęcony temu zagadnieniu:
http://www.chrzastow...g.pl/jestem.htm
  • 0

Marcelo.
  • Tematów: 33
  • Artykułów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Według mnie imię Jahwe to tylko imię, które Bóg podał izraelitom. Prawdziwe imię Boga jest znane tylko najwyższym rangą aniołom.

Istnieje pewna opowieść o dwóch upadłych aniołach Harucie i Marucie. Byli to wysokiej rangi aniołowie, którzy wyjawili tajemne imię Boga kobiecie o imieniu Zobra (lub Zuhra). Kobieta wypowiedziawszy to imię miała się przenieść na planetę Wenus.

Jak wszystko boskie jest potężne to i zapewne imię Boga jest potężne i dlatego nie wierzę w to, że zwykłe JAHWE (jak i inne imiona temu podobne) jest prawdziwym imieniem Boga.
  • 0

Slawex.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a bóg nie miał czasem na imie Adonai?
  • 0

Eae.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Adenai to imie boskie w chrzescijanstwie x)
  • 0

Caffeine//+.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niet.

Adonai znaczy Pan i nie jest to imię boga tylko określenie jego osoby wykorzystywane zamiast jego imienia. Kościół zakazał używania imienia boga nadaremno. A niestety ludzie się kółcą i nie wiadomo czy to ma być Jahwe czy Jehowa...

Tak to jest o ile się orientuję ale po co komu imię osoby ,która nigdy nie istniała i do tego jest bohaterem tak słabej książki jak Biblia?
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

O matko, co to ma za znaczenie? Jeden grom i tyle.
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dokładnie. Niewiele mnie obchodzi jak się nazwie Stwórcę - dla mnie ważny jest fakt, że wierzę i czuję Go, że istnieje.
  • 0

Caffeine//+.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ważny dla mnie jest FAKT ,że w niego nie wierze i go nie czuje :D
  • 0

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mojo, gdzie go czujesz ? W nogach, w rękach, w głowie ? Też zawsze chciałem go poczuć ;p

Ale nie w tym temacie proszę!
  • 0

Liquid29.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niewiele mnie obchodzi jak się nazwie Stwórcę - dla mnie ważny jest fakt, że wierzę i czuję Go, że istnieje

Może to dla ciebie to bez znaczenia. Uwierz jednak że ma istotne znaczenie dla każdego komu zależy na zbawieniu. W Dziejach Apostolskich 2:21 czytamy: „Każdy, kto wzywa imienia Pańskiego( Jahwe lub Jehowa), będzie wybawiony”. Pozdr
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych