5. Piramidy ewoluowały - mastaby -> piramidy schodkowe -> piramidy klasyczne.
Nie widzę zatem nic niezwykłego w jej pochodzeniu.
Te wszystkie struktury znajdują się na terenie Egiptu?? Bo z tego co wiem, a możliwe, że źle wiem, to te struktury są rozsiane po całym świecie na kontynentach, o których dowiedzieliśmy się się bodajże jakieś 1500 lat po Chrystusie. A skoro to "ewolucja piramid" to czemu nie zachowały się plany budowy tych lub wcześniejszych?? Możliwe, że chciano ukryć miejsce gdzie jest pochowany Faraon, ale po co skoro ludzie współcześni i tak wiedzieli gdzie co jest?? A budując coraz to nowsze i doskonalsze piramidy trzeba wiedzieć co poprawić (bez planów nie da rady)

Poza
_tym czy możliwe byłoby nawet przy dzisiejszym poziomie techniki postawić takie cudeńka?? Nasze super mocne żurawie na piaskach pustyni (duuuuużo kasy i chyba jeszcze więcej czasu niż zajęło to Egipcjanom) ??
Co do rysunków to kiedy one powstały?? Nie przypadkiem dłuuugo po fakcie dokonanym?? I skąd macie pewność, że to przypadkiem nie jest wizja egipskich historyków, którzy też próbowali w logiczny sposób wyjaśnić skąd to sqbaństwo się tam wzięło?? A te woły ciągnące takie "kamyszki"?? Jak na pustynne warunki musiałyby być bardzo spasione i nie mieć lęku wysokości (no chyba, że na góre to już ludzie wnosili te głazy

). Próbowaliście wepchnąć łódkę do wody po piaszczystym wybrzeżu?? Jak dla mnie to takie głazy po 20 metrach byłyby metr pod ziemią
Legenda głosi (powtarzam LEGENDA

), że jedną z piramid schodkowych w Peru zbudowały "karły, które potrafiły sprawić, że kamienie zaczęły latać" Czaicie?? Kultura, która nie miała styczności z "cywilazją" wciska takie bajki

Wyczytali w internecie??
Jak opłacą mi bilet do Egiptu chętnie pomogę kopać
PS. Bawi mnie jak ludzie myślą, że tylko my możemy odkryć obcą cywilizację, a ona nas nie

Ciekawe, czy ci, których my może kiedyś namierzymy też będą tak myśleć... Chyba ma to jakąś nazwę - egoizm, pyszność??