Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paraliż senny w ujęciu naukowym

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
373 odpowiedzi w tym temacie

Jake Green.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O kurde :o

Dziś miałem znowu paraliż senny. Gdy sen się kończył i czułem to, to wtedy otworzyłem oczy. Nie zauważyłem na początku, że mam paraliż. Leżałem i patrzyłem na ścianę. Leżałem na lewym boku. Po chwili zauważyłem, że nie mogę się ruszyć. Wtedy zdałem sobie, że to paraliż więc chciałem go przeczekać. Gdy tak leżałem, zauważyłem że koło drugiego łóżka naprzeciwko pokoju stoi jakaś postać. Wiedziałem, że jakieś schizy się wydarzają podczas paraliżu więc nie przejąłem się zbytnio. Podeszła do mnie i zaczęła mnie bić tak jakby w uda. Była cała czarna. Nie było widać żadnych rysów twarzy. Jak bym nie wiedział, że to paraliż to normalnie bym chyba tam na zawał je*nął. Choć momentalnie się przestraszyłem bo paraliż tak jakby ustępował po czym znowu się nasilał i tak dopiero po 40 sekundach się uwolniłem. Do tego dziwne było trochę to, bo wcześniej jak miałem paraliż i się z niego uwalniałem to miałem uczucie, że budzę się ze snu czyli otwierałem oczy a w tym przypadku po prostu tak jakby cały czas byłem w realu i jak zeszły blokady ruchu, to wstałem a oczy miałem cały czas otwarte przez tą całą sytuację aż do wstania.
A teraz najlepsze:
Gdy poszedłem opowiedzieć mojej siostrze o tej sytuacji ona powiedziała, że miała identyczny paraliż. Nie mogła sobie zwały robić bo jak ledwo zacząłem o tym mówić to ona opowiedziała wszystkie szczegóły, które w 100% pasują do mojego paraliżu (wszystko: wygląd, kształt i kolory postaci, w tym samym pokoju spała gdy to miała). Jak to możliwe, że dwie osoby mogą mieć identyczny paraliż :P ? Tak w ogóle to ona mówiła, że miała taki paraliż już parę razy z tą samą postacią. Aż się przestraszyłem i pomyślałem, że ta postać była tam naprawdę :P .
  • 0

dymek34.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wreszcie dowiedzialem sie co mi jest, szukalem już wszędzie, pytalem znajomych czy nie mają podobnych snów, miewam coś takiego 2-3 razy do roku odkąd skończylem 15 lat teraz mam 18, i naprawdę te sny są straszne. Pierwszy rozgrywal się następująco śnilo mi się że ide w nocy do toalety i gdy wracalem otworzylem drzwi do przedpokoju i w_tym momencie coś mnie chwycilo i pociągnelo do tylu, po chwili obudzilem się w swoim lóżku leżalem na plecach przykryty po szyje i poczulem jak by ktoś mnie tą kołdrą dusil, bylem sparaliżowany nie moglem sie ruszyć, ani krzyczeć gdy tylko paraliż ustapil zacząłem krzyczeć tak glośno że przebudzilem caly dom. kolejne byly mniej więcej takie same a mianowicie budzilem się z uczuciem że ktoś przy mnie stoi i czulem jak by wielkie cisnienie zgniatalo mi glowe towarzyszylo przy tym piszczenie w uszach, i zawsze jak tylko odzyskuje panowanie nad cialem krzyczę.

Słownik ortograficzny się kłania.
Edit: Tacita

• 0

Jarl Fenrir.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.

Ja osobiście nie doswiadczyłem paraliżu sennego i bardzo mnie to cieszy :mrgreen: Ale czytając wasze posty wpadło mi do głowy jedno pytanie. Czy podczas sennego paraliżu możemy się UDUSIĆ :o Wiem, że to pytanie może się dla niektórych wydawać głupie ale chcę się upewnić. Wiecie mam tylko 14 lat i chcę wiedzieć co mnie czeka. I proszę się nie śmiać jestem nowy. :/

Raczej nie. Nie odnotowano takich przypadków (przynajmniej mi nic nie wiadomo). Uczucie duszenia bierze sie stąd, że ciało podczas snu potrzebuje mniej powietrza, to i mniej go pobiera (ekstremalnie płytkie oddechy). A jeżeli ciało naprawdę mniej powietrza potrzebuje, to też nie powinno sie udusić. (nie wiem, co juz było powiedziane na temat paraliżu, gdyż, wybaczcie, nie chce mi się czytać całych 3 stron rozmowy).

Mam jeszcze jedno pytanie: czy komukolwiek, kto przeżył w życiu paraliż senny zdarzyło się także lunatykować? Bo mam pewną teorię, która bym chciał sprawdzić.
Ja osobiście miałem paraliż kilkakrotnie, raz był to "schematyczny" paraliż, innym razem jakby potrójny (trzy paraliże w krótkich odstępach czasu) a raz w ogóle dziwny, bo miałem uczucie obecności dwóch osób w pokoju (tak naprawdę to trzech, ale jak sie okazało jedną osobą była moja siostra).
  • 0

optyk.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zauważyłem, że jeżeli złapie mnie paraliż i się od niego uwolnię, obrócę się na drugą stronę, bądź nawet pójdę po koc i spowrotem się położę, to też on mnie łapie.
Czy wy też tak macie?
PS.Metoda liczenia od 100 do 1 w ogóle na mnie nie działa :)
  • 0

vitek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ej jak tak czytam to co tu piszecie, to chbya bede sie bal dzisiaj zasnac:p Czy jak ja nigdy nie mialem obe a LD to moze raz w zyciu :P to tez mnie czeka ten paraliz senny? Nie wyobrazam sobie tego ze moge sie obudzic i widziec jakas postac obok mnie... chbya :censored: sie w .... lozko ze strachu:p Prosze powiedzcie ze nie kazdy tak ma xD

Proszę nie używać słów wulgarnych!
Tacita

• 0

Jake Green.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Podobno spora część ludzkości tak ma. A tak w ogóle to nie bój się tych postaci. Większej krzywdy Ci nie zrobią. Przynajmniej mi nie zrobiły :P

A co do pytania kogoś z góry to ja nigdy nie lunatykowałem.

Proszę nie cytować całych postów!
  • 0

MySiEk8.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Paraliż senny przeżyłem tylko raz w życiu i nie chciałbym przeżyć drugi raz. To uczucie przywalenia do łózka, braku mozliwości poruszenia się gdzie umysł tego chce a ciało w ogóle nie reaguje, poczucie, że ktoś jest obok, paniczny strach jest KOSZMAREM.
Minęło od tego wydarzenia ładnych parę lat a jednak to pamiętam jakby wydarzyło się niedawno. Nikomu tego nie życzę.
Sobie też :)

Psycholodzy wyjaśniają to jako zaburzenia podczas snu. Tylko dlaczego ani wcześniej ani później to już się nie pojawiło? Czy ktoś z Was, kiedy pojawił się paraliż wcześniej przeżył coś traumatycznego? Np śmierć bliskiej osoby, wypadek lub coś innego co mogło wplłynac na psychikę?
  • 0

Smartek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie jestem pewien czy mialem opisywany przez Was "paraliz senny", ale bylo to cos na pewno podobnego.

Mialem kilka nieudanych prob OOBE (dochodze w czasie <10min. do wibracji i bardzo przyspieszonego bicia serca) i wczoraj w dzien poczulem sie bardzo senny - nie wiem skad i dlaczego, dlatego postanowilem sie przespac.
Polozylem sie na lozku i zasnalem na 2h, jednak pod sam koniec snu mialem wrazenie jakbym sie obudzil, poniewaz wydawalo mi sie, ze do pokoju wszedl ojciec. No i probuje sie podniesc, jednak czuje, ze nie moge i ciagle leze, ALE jednoczesnie czulem jakbym to robil, ale BARDZO wolno, a po czasie wracal do wczesniejszej pozycji, wiec zaczalem krzyczec: "Tato, pomoz mi wstac, bo nie moge sie ruszyc", za jakies 5 sekund wstalem normalnie.
W pokoju oczywiscie nikogo nie bylo, a jak pytalem to nikt z czlonkow rodziny nie wchodzil do pokoju.

Co to bylo? Sen? Paraliz senny, a moze "falszywa pobudka" opisywana jako zjawisko wystepujace przy probach LD?
Bardzo fajne i dziwne uczucie, taka niemoc i przerazenie ;-).
  • 0

Jarl Fenrir.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wybaczcie że nie będę cytował, trochę chaotycznie, ale odpowiem na kilka pytań w jednym poście.

Paraliż senny nie jest jakos szczególnie powiązany z LD a już na pewno nie z OOBE. Ostatnie LD miałem kilka lat temu (wcle się nie przygotowywałem, kiedys po_prostu LD miewałem zupełnie "niechący")(może 5 lat), pierwszy paraliż senny 2-3 lata temu, a oobe (jak na_razie :D ) nigdy (a o samym oobe dowiedziałem sie pół roku temu).

Postać (ja zwykle wiedziałem jak wygląda, choć tak naprawdę jej nie widziałem, w moim przypadku to były tylko kobiety ;p )NIE MOŻE wyrządzić ci krzywdy.

Sam paraliż (nie wiem co juz było powiedziane, ale powiem wszystko, co wiem) jest naturalnym zjawiskiem podczas snu. Paraliż senny to zupełne rozluźnienie mięśni zapobiegające... właśnie wcześniej wspominanemu przeze mnie lunatykowaniu.
Czasem sie zdarzy, że obudzi się nasz umysł, a ciało nadal będzie spać, paraliż ciągle trwa. Ponieważ podczas snu ciało potrzebuje mniej tlenu, to pomimo wybudzenia się umysłu, ciało nadal pobiera niewielka ilośc tlenu. Powoduje to częściowe niedotlenienie mózgu (nie jest ono groźne, w końcu u każdego trwa to przez cały czas spania), a to z kolei jest przyczyną poczucia czyjejś obecności w pomieszczeniu, czasem widzenia kolorowych świateł czy podniecenia seksualnego.
Jedyne, co można w takiej sytuacji zrobić, to przeczekać aż ciało załapie, że umysł już się obudził.

I co do mojej teorii: paraliż senny jest zaburzeniem przeciwnym do lunatykowania, więc sadzę, że nie spotkam nigdy lunatyka miewającego sporadyczne paraliże.

Aha i jeszcze jedno: termin "paraliz senny" oznacza zarówno stan rozluźnienia pdczas snu jak i zaburzenie polegające na utrzymywaniu sie tego stanu chwile po obudzeniu, ale mam nadzieję, że to co napisałem jest jasne.
  • 0

black_angel*.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

z tego co zauwazyła to mi tak owy paraliz towarzyszy ZAWSZE przy
próbie OBE .Najpierw paraliż pózniej wibracje szum w głowie
tak jak by mi ktos głowe sciskał no i uczucie odrywania sie duszy ;o
ale ten paraliz okropny jest całe ciało zdretwiałe ruszyc sie nie mozna
taką ciężkość ciała czuje wtedy. Ale jakos nie odczuwam przy tym
obecnosci innych istot albo zeby mnie ktos' dusił..
  • 0

Jarl Fenrir.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie ty pierwszy sądzisz, że osiągasz paraliż senny podczas oobe. Ja sadzę, że to jest coś podobnego, ale nie zupełnie to samo. Ty się wprowadzasz w ten stan celowo, a ci, którzy doświadczają "prawdziwego" paraliżu, mają go w momencie, w którym się nie spodziewają oraz dopiero się budzą. Być może te wszystkie dziwne odczucia to są jeszcze jakieś echa ze świata snu...

Proszę nie cytować całych postów!
Tacita

• 0

Refused.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

black_angel - Paraliż zawsze jest 'aktywny' podczas OOBE - projekcja astralna następuje przecież w stanie theta, gdzie ciało śpi, nie mamy nad nim kontroli (tak jakby) lecz nie tracimy świadomości i nie zapadamy w sen. Tak to wszystko działa.

Jar Fenril - Oba stany paraliżu to te same stany, nie są one wywołane czynnikiem doświadczenia, tylko naszego 'zdrowia' fizycznego i psychicznego - zależy to od zmęczenia, od chęci, jak to mawiają zdrowe ciało - zdrowy duch. Jeden paraliż jest krótki i zaraz z niego wychodzimy, a czasem możemy utknąć w tym stanie przez dziesiątki minut !
  • 0

Gabriel.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nieiwem czy to był paraliż senny ale przytrafilo mi sie to jak chodzilem jeszcze do przedszkola, dziwne ze jeszcze wogóle to pamiętam. Śniło mi sie ze jestem w przedszkolu i bawie sie z dzieciakami. Nagle dochodzi do mnie to ze śpie i musze sie obudzic, ale nie umialem. Wiedzialem ze śnie, śpie, chcialem sie obudzic i nic, trwalo to jakis czas. Jak sie obudzilem w glowie zostala mi ta sytuacja, potem juz nigdy mi sie to nei zdarzylo.
  • 0

Refused.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Gabriel - tak, to był paraliż senny :) Dość łatwo go wywołać i nie trzeba być doświadczonym - to już po moich przeżyciach wiem napewno. To są jakby moje codzienne treningi podczas wieczornej medytacji ;p Paraliż jest świetny jeżeli ma się kaca - u mnie ostatnio zaszła taka reakcja że z nosa leciała mi woda, jak i z oczu, oraz pociłem się w okolicach krocza xD Ale potem przestała mnie boleć głowa. Teraz już wiem do czego służy paraliż xD
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To są jakby moje codzienne treningi podczas wieczornej medytacji ;p Paraliż jest świetny jeżeli ma się kaca

Ja mam teraz właśnie kaca :P spróbuje zobaczę czy pomaga ;) . Ale to sama w sobie medytacja może pomóc czy tylko paraliż senny :hmm: ?

oraz pociłem się w okolicach krocza xD

Hmm sam nie wiem czy chce tego próbować :P .
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych