Tatar i carpaccio je się z przyprawami i dodatkami. Ja pisałem o mięsie nieprzyrządzonym. Rozumiem, ze gdybym Ci teraz walnął na talerz świeżo wycięty z krówki albo innego zwierza kawał mięcha, ociekający krwią i jeszcze cieplutki, to pociekłaby Ci ślinka?
Przyprawia się, gdyż surowe mięso (w tym przypadku wołowina) samo z siebie nie ma wyraźnego smaku. Osobiście nie mam żadnego problemu ze zjedzeniem nieprzyprawionej surowej wołowiny i często podjadam tatara zanim go przyprawię. Choć tak jak mówiłem - takie mięso jest raczej bez smaku i stanowi samą "treść" dania, którego zwieńczeniem są przyprawy.
Żaden prawdziwy mięsożerca, czy padlinożerca by nie pogardził
Szczerze mówiąc nie rozumiem do czego zmierzasz. Sam fakt, że posiadamy zdolność trawienia mięsa jest wystarczającym dowodem na to, że jesteśmy mięsożercami ewolucyjnie do tego przystosowanymi. I to czy ci smakuje surowe mięso, czy nie, niczego tutaj nie zmienia...
Poza tym, jedząc surowe mięso w takiej postaci jak na filmie, człowiek może zarazić się różnymi paskudztwami ( co zresztą jest tam powiedziane)
I co w związku z tym? Zwierzęcy mięsożercy również mogą się zarazić tymi samymi pasożytami podczas spożywania mięsa. I bardzo często to robią - w końcu na tym opiera się cykl rozwojowy znakomitej ilości pasożytów, które mają w ciągu swojego życia kilku żywicieli.
Powtórzę - nei bardzo rozumiem co chcesz udowodnić / do czego zmierzasz.
I wy ludzie chcecie chronić świat przed zwierzętami , robiąc odstrzały populacji.
Chyba nie bardzo zrozumiałaś co napisałem. Kwestia cierpień, jakim poddawane są zwierzęta, to również osobna sprawa której nie poruszałem i jak najbardziej się zgadzam, że należy je minimalizować wszelkimi możliwymi sposobami. Nie zmienia to jednak kwestii najważniejszej - zabijanie zwierząt jest częścią naszej natury i nie da się z niego zrezygnować nawet poprzez zostanie wegetarianinem etc. Poprzez samo bycie częścią cywilizacji przyczyniamy się do zabijania zwierząt. I nic się z tym zrobić nie da.
Użytkownik skittles edytował ten post 22.07.2016 - 16:19