Skocz do zawartości

Szanowni Państwo, przypominam o konieczności zachowania ciszy wyborczej do godz. 21:00 w niedzielę 18 maja.

Zdjęcie

Dziwny przypadek pewnej kobiety

• Please log in to reply
3 replies to this topic

Simba.

Simbarosa

• Tematów: 290
  • Artykułów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Choć medycyna bardzo mocno się rozwija, wciąż niektóre przypadki są na tyle niezwykłe, że zaskakują nawet największych profesorów. Poznajcie historię kobiety, która w mózgu miała "bliźniaczkę".

25khgki.png

Jak podaje NBC news, 26-cio letnia Yamini Karanam, doktorantka z Indiana Uniersity zaczęła się skarżyć na problemy z rozumieniem mowy i czytanego tekstu. Miała też trudności z orientowaniem się w sytuacjach, w których kilka osób mówiło naraz w tym samym pomieszczeniu.

Lekarze podejrzewali, że problemy mają podłoże neurologiczne. I rzeczywiście – odkryli, że wewnątrz mózgu Yamini znajduje sie nowotwór. Przystąpiono do operacji.

Po zabiegu na Yamini czekała jednak niespodzianka. Nowotwór okazał się być teratomą, lub potworniakiem, nowotworem ze szczątkową tkanką kostną, zębami i włosami.

2nurdl2.png

O potworniakach słyszałem co nieco, jednak nie pomyślałem, że można je odnaleźć także w mózgu. Sam chirurg przeprowadzający zabieg, Dr. Hrayr Shahinian powiedział, że jest to drugi taki przypadek w jego karierze.

- To jest mój drugi taki przypadek na 7000 lub 8000 guzów mózgu, które usunąłem.

Potworniaka usunięto techniką zapewniającą minimalną inwazyjność operacji. Tkankę mózgową odsłonięto za pomocą haków chirurgicznych, po czym przez małe nacięcie wprowadzono endoskop i usunięto potworniaka kawałek po kawałku.

Yamini śmieje się z całej sytuacji żartując, że przez 26 lat była torturowana przez złego bliźniaka. Yamini daje w ten sposób niepodwarzalny dowód na to, że jest totalnym twardzielem.

źródła: http://neurobigos.pl...orniak-w-mozgu/

http://www.milionkob...,19394,1,a.html

• 5

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najpierw pisze, że to niezwykły przypadek, który zadziwił profesorów, a potem ten sam profesor mówi, że już wcześniej coś takiego spotkał. Skoro jeden profesor spotkał się z tym dwa razy to ciekawe ilu profesorów też już coś takiego widziało. Czyli jednak nie jest to aż tak niespotykane jak można wyczytać na początku.

• 1

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Gwoli ścisłości, potworniak nie jest "bliźniakiem" nosiciela. Często się go myli (i tu to chyba nastąpiło) z "fetus in fetus", czyli płodem w płodzie (jeden płód w okresie prenatalnym "zaszywa się"  w drugim płodzie, i jest jego pasożytem).

• 1

Zuzełka.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Moja znajoma miała usuwanego potworniaka z jajnika. Też nie był złośliwy, ale wszyscy najedli się strachu, bo nie wiadome było, jak coś takiego może wpłynąć na płodność. Jednak wszystko dobrze się skończyło. A to było już parę lat temu, więc, takie przypadki, chyba jednak są częściej spotykane. 

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych