Premier Izraela zapowiada, że nie przyjmie imigrantów z Syrii i Afryki
Premier Izraela Benjamin Netanjahu uprzedził w niedzielę, że jego kraj nie zgodzi się na zalanie imigrantami z Syrii i Afryki. Ogłosił też, że powstanie ogrodzenie na granicy z Jordanią.[...]
Ciekawe czy Niemcy skrytykują Izrael tak jak Czechów i Węgrów..
Mnie bardziej ciekawi reakcja Tomasza Lisa, redaktorka niemieckiego "Newsweeka", po tym jak ostatnio krytykował (mało powiedziane) Węgry i Węgrów!
No i ciekaw jestem opinii GW, zwłaszcza naczelnego.
No i się reakcji doczekałem. Newsweek podał artykuł z GW:
Anne Applebaum: Uchodźcy jak kiedyś Żydzi.
HO/ „Gazeta Wyborcza”
Hipokryzja Europy w sprawie fali imigrantów jest niewiarygodna - uważa znana publicystka.
Zdaniem pisarki dzisiejszy kryzys na europejskich granicach to ironia historii. „Na swojej wschodniej granicy Węgry budują płot z drutu kolczastego, żeby nie wpuszczać uchodźców, niezwykle podobny do żelaznej kurtyny niegdyś znajdującej się na ich zachodniej granicy. Wybierz, jaki chcesz, obraz: Żydów całymi statkami odsyłanych do nazistowskiej Europy, uchodźców ukradkiem pertraktujących z przemytnikami w barze w Casablance, teraz nabiera to współczesnego wyrazu” - pisze Applebaum w „Gazecie Wyborczej”.
Felietonistka wyśmiewa też deklaracje europejskich państw, że są gotowe przyjmować „prawdziwych uchodźców” a nie emigrantów ekonomicznych. Problem w tym, że ich rozróżnienie jest niezwykle trudne a poza tym ONZ zarejestrował ponad 4 mln uchodźców wojennych z samej tylko Syrii (m. in. 2 mln w Turcji i 1 mln w Libanie). „Ilu ich przyjmie Europa?” - pyta.
Jako ciekawostkę dodam taki o to zapis na stronie GW pod wyżej wymienionym artykułem:
Z powodu wyjątkowo agresywnych treści propagujących przemoc, sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, etnicznej i wyznaniowej zamykamy możliwość komentowania pod naszymi tekstami o uchodźcach.
Jakieś pytania?
Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 07.09.2015 - 14:01