Skocz do zawartości

Szanowni Państwo, przypominam o konieczności zachowania ciszy wyborczej do godz. 21:00 w niedzielę 18 maja.

Zdjęcie

Kilka autentycznych opowieści.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

xSaSkki.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Historie pochodzą od moich babć, mamy oraz jedna moja. :)

1. Babcia od strony taty opowiadała kiedyś, że jak wchodziła do klatki (mieszka w bloku) to zauważyła postać całą czarną, czarny kapelusz i nie mogła odczytać rysów twarzy, nic. Po prostu stała i kiedy moja babcia otwierała klatke to ta postać zapytała cichutkim głosem: "Przepraszam, czy mogę wejść do klatki?". Padał deszcz więc babcia się zgodziła, otworzyła klatke weszła,  mówiła, że w momencie jak sie odwróciła to nikogo tam już nie było, tak jakby po prostu znikła.

2. Moja babcia od strony mamy opowiadała, że dzień (albo 3 nie pamiętam już) nim zmarł mój dziadek (wylew o ile dobrze pamiętam) to obudziła sie w nocy i zobaczyła czarną postać która powiedziała żeby się "ubezpieczyła od śmierci męża", nie zrobiła tego, a 1-3 dni od tego zdarzenia zmarł jej mąż, a mój dziadek.

3. Tutaj najkrótsza. Mama jak była mała i była u ciotki na wiosce (w miare duży jednorodzinny dom) to opowiadała, że za oknem mocno padał deszcz i widziała dużego, czarnego psa z czerwonymi oczami.

4. A oto moja. Była późna noc jak się obudziłem, nie pamiętam godziny chyba coś koło 2, albo 5 było. Byłem tak jakby na wpół świadomy, taki niedobudzony itd. I nagle usłyszałem taki głośny oddech. Oddech taki szybki, jakby ktoś był przerażony. Rano dowiedziałem się, że zmarła ciotka mojej mamy którą wgl nie znałem. Dodam, że od tamtej pory na każdą noc mam zatyczki w uszach. :P

• 2

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 784
  • Artykułów: 35
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

... od tamtej pory na każdą noc mam zatyczki w uszach. :P

Dobrze, że nie było omamów węchowych, skończyłbyś w masce p-gaz?

xSaSkki.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cóż, na szczęście były słuchowe... Nie musisz być taki zgryźliwy :P

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie jestem, bo nie wspominam o omamach wzrokowych babci i mamy. Starość ma swoje prawa, pewnie tetryczeję.

xSaSkki.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skoro tak uważasz, bo może ta zakłada forum nie jest dla ciebie... Jest napisane "Nasze historie", czy nie? :P

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Właśnie, Twoja jest tylko jedna. Rozumiem, nie lubisz, jak Ci ktoś nie wierzy w Twoje opowiadania. Nie wierzę, bo nie muszę. Dla mnie, twoje doznania, to były omamy dźwiękowe. Nie musisz się tak napinać, bo i tak zdania nie zmienię, a forum jest dla wszystkich, a nie tylko dla tych, którzy myślą, że coś słyszeli. Chcesz pisać dla siebie, to załóż bloga gdzieś w czeluściach internetu. Znikną obawy, że ktoś Ci nie uwierzy, bo nikt tego nie przeczyta.

Trochę dystansu do siebie, bo pękniesz jak żarówka.

xSaSkki.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O ile dobrze widze napisane jest:
" W dziale Nasze Historie zamieszczać można opisy sytuacji, które przydarzyły się nam lub naszym bliskim." Nie mówię, że musisz wierzyć, "bo tak". Pewnie to były omame dźwiękowe, bo nie widzę innego rozwiązania.

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobrze widzisz, a pisząc: "Twoja jest tylko jedna" wyraziłem ubolewanie, że tak mało. 

Poczytaj regulamin, może będziesz wtedy wiedział, dlaczego inni mają inne zdanie na ten sam temat. Podpowiem, mają do tego prawo. A ważne w tym przypadku punkty regulaminu, to: 3.19 i 4.18  .

Powtarzam, trochę luzu, a to samo może wyglądać zupełnie inaczej.

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wszystkie na jedno kopyto, albo czarna postać albo czarny pies. Jakoś mało ludzi widzi kolorowe duchy, tylko każdy czarne lub szare.

• 0

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Wszystkie na jedno kopyto, albo czarna postać albo czarny pies. Jakoś mało ludzi widzi kolorowe duchy, tylko każdy czarne lub szare.

Wyobraźcie to sobie:

Zza szeleszczącej zasłony powoli wychylał się dziwny, niekształtny łeb. Czerwone, lekko połyskujące włosy pojawiły się pierwsze, następne zauważyłem część czoła o popielatym zabarwieniu i głębokich, podkreślonych przez słabe, boczne światło zmarszczkach. Później wręcz zamarłem - firany opuścił najpierw jeden, a następnie drugi róg, zielonkawy, z metalicznym połyskiem. Serce biło mi jak oszalałe, oddech przyspieszał i pobladłem jak ściana - ale nie taka zwykła, biała. Raczej złamana nieśmiałym beżem. Ostatnie co pamiętam zanim zemdlałem to ten potworny widok jego oczu - wielkich i błękitnych, ale pustych jak otwarte morskie wody. Tego, co działo się później nie mogę już zrelacjonować, ale wszystko nagrało się na kamerę żółtego laptopa, której przypadkowo nie wyłączyłem - postać wielkości dziecka podeszła do łóżka (z jasnego, surowego drewna) i wyszeptała mi do ucha:

- Czy mogę się z tobą zaprzyjaźnić?

Żadne moje klimaty, brzmi jak manga bardziej. To ja już wolę czarne i szare psy ;)

• 9

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zza szeleszczącej zasłony powoli wychylał się dziwny, niekształtny łeb. Czerwone, lekko połyskujące włosy pojawiły się pierwsze, następne zauważyłem część czoła o popielatym zabarwieniu i głębokich, podkreślonych przez słabe, boczne światło zmarszczkach.

Eee no, to przecież Wiśniewski z Ich Troje. 

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

skitles , genialna riposta

W 1940roku mój dziadek razem z kolegami byli w opuszczonym zdwastowanym zrujnowanym domu niedaleko lodzi. Wiadomo mlode chlopaszki to łazili gdzie popadnie bo nie bylo wtedy "rozrywek" jak dzisiaj. Dziadek powiedzial ze weszli we 4ech na góre i nagle cegły zaczęły latac w ich strone, jakby ktoś w nich rzucał. Wybiegli wszyscy w panice.

Wszyscy mieli tą samą halucynację tak ?

A teraz deser.

Jak wybiegali w popłochu to uzbrojeni niemcy ich zauważyli, że uciekają i od razu poszło hasło "HALT" itd.. dziadek z kolegami pokazywali, na dom itd i niemcy poszli sprawdzić do domu o co chodzi.

Po MINUCIE wybiegali tak samo szybko jak oni.

Użytkownik Vaqowsky edytował ten post 03.01.2015 - 01:48

• 1

#Stanowski2025.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

skitles , genialna riposta

W 1940roku mój dziadek razem z kolegami byli w opuszczonym zdwastowanym zrujnowanym domu niedaleko lodzi. Wiadomo mlode chlopaszki to łazili gdzie popadnie bo nie bylo wtedy "rozrywek" jak dzisiaj. Dziadek powiedzial ze weszli we 4ech na góre i nagle cegły zaczęły latac w ich strone, jakby ktoś w nich rzucał. Wybiegli wszyscy w panice.

Wszyscy mieli tą samą halucynację tak ?

A teraz deser.

Jak wybiegali w popłochu to uzbrojeni niemcy ich zauważyli, że uciekają i od razu poszło hasło "HALT" itd.. dziadek z kolegami pokazywali, na dom itd i niemcy poszli sprawdzić do domu o co chodzi.

Po MINUCIE wybiegali tak samo szybko jak oni.

Nic nadzwyczajnego. Zwykla wiejska legenda, ja od moich dziadków wiele takich historii słyszałem. O zmorze nocnej, o zmorze która plątała końskie grzywy, o opętanej świni która straszyła w pobliżu kościoła :D i kilka o duchach niemieckich żołnierzy.
Tak jak sam napisałeś, że kiedyś były inne rozrywki, więc wymyślano takie historie, aby wieczorami było o czym opowiadac. Dzisiaj mamy internet i podobnie jak kiedyś po necie krążą pasty o slendermanie czy rakeu.
  • 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

żadna legenda, on to przeżył i tyle.

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

żadna legenda, on to przeżył i tyle.

A jaki masz na to dowód? Słowo dziadka? Trochę mało, z całym szacunkiem :) opowiedział CI pastę i tyle.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych