Skocz do zawartości

Zdjęcie

Agresywne figury geometryczne

• Please log in to reply
12 replies to this topic

Raisylina.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam serdecznie
Nie jestem pewna czy to odpowiednie miejsce by spytać o to, co mnie nurtuje ale nie mam pomysłu gdzie szukać. Otóż ostatnio wraz z moim kolegą zorientowaliśmy się, że mamy podobną, hm, przypadłość. Jego związana jest z kołami, a moja z trójkątami. Co jakiś czas właśnie te figury geometryczne pojawiają nam się 'przed oczami'. Nie jest to tak, że zasłaniają one nam widziany obraz, są jakby w wyobraźni, z tym że bardziej realne. Działa to tak, jakbyśmy próbowali z zamkniętymi oczyma wyobrazić sobie rzecz, na którą patrzyliśmy tuż przed ich zamknięciem. Jednak gdy pojawią się one i zamknę oczy, zanikają lekko. Nietypowy jest również ich kolor, w moim przypadku pomarańcz, jest on wręcz doskonały i tak pełny, że figury wydają się wypukłe, mimo że mam jednocześnie świadomość, że są płaskie. Figury pojawiają się całkiem spontanicznie i pozostają w mojej głowie przez kilka minut. Czy ktoś spotkał się z czymś takim, albo zna przyczyny tego zjawiska? 

Użytkownik Raisylina edytował ten post 20.10.2014 - 19:09

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A czy pojawianie się tych figur następuje w jakiś sytuacjach?

• 0

PsychoTropical Berlin.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O właśnie mi się przypomniało, że miałem się spytać o coś co mi się przydarzyło niedawno
ergo podpinam się pod temat
//
no więc siedzę sobie gdzieś tam w poczekalni i siedzę sobie i czekam
i nagle wzrok mi się rozmazał, zamykam oczy, przecieram, myślę sobie 'zaraz przejdzie'
otwieram oczy a tu nadal obraz rozmazany, tętno przyśpiesza, zamykam ponownie i przecieram, kręcę modlę się
otwieram oczy a obraz nadal niewyraźny.. nie wytrzymałem napięcia i wyszedłem na dwór, pospacerowałem z 30 minut i mi wszystko wróciło do normy
ktoś wie co to mogło być? jak otwierałem tylko jedno oko na zmianę, to nadal był niewyraźny, poza tym nie czułem że coś mi wpadło do oka
warto dodać że część obrazu była wyraźna, był to obszar podobny do trójkąta (nie pamiętam dokładnie)
ciekawe

• 1

Raisylina.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

U kolegi zwykle gdy jest zrelaksowany, u mnie całkiem spontanicznie

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przemuś, przecież to było omdlenie, mało tlenu i dlatego zaciemniło się przed oczami

A co do historii z tematu. Nie wiem w sumie o co chodzi. Jakaś błahostka którą ja bym się wcale nie przejmował.

• 0

PsychoTropical Berlin.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przemuś, przecież to było omdlenie, mało tlenu i dlatego zaciemniło się przed oczami

A co do historii z tematu. Nie wiem w sumie o co chodzi. Jakaś błahostka którą ja bym się wcale nie przejmował.

Ale chodzi o to że ja się czułem całkiem dobrze :D, i się nie zaciemniło tylko obraz był niewyraźny w pewnym obszarze 

Co do tematu to pewnie jesteś sawantem (not really)

Użytkownik Przemuś edytował ten post 20.10.2014 - 20:06

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Możliwe że to coś z ciśnieniem wewnątrz gałki ocznej - wzrosło gdy się zdenerwowałeś.

@ Raisylina

Raczej podejrzewam synestezję, ale to jest zwykle wywoływane konkretnym czynnikiem, a więc emocją, zapachem czy dźwiękiem, nie pojawia się natomiast ot tak, bez powodu.

• 1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Często mam takie zaniki obrazu po wykonanym ćwiczeniu i też nie towarzyszy mi przy tym złe samopoczucie. Pewnie szybka zmiana ciśnienia mogła mieć wpływ.

Czasami zdarza mi się, że po wykonanym ćwiczeniu wstaję i zakręci mi się w głowie, a to powoduje u mnie uśmiech, to jest dopiero ciekawe.

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli po przebudzeniu podnosisz się z łóżka zbyt gwałtownie lub po kilkugodzinnym siedzeniu nagle poderwiesz się z fotela, mogą pojawić się męty przed oczami, które są wynikiem nagłego spadku ciśnienia (do mózgu dopływa zbyt mało krwi).

http://www.poradnikz...tami_41956.html

• 0

szatkus.
  • Tematów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Brzmi jak synestezja, odmian jest sporo, więc może któraś wiążę się z figurami geometrycznymi. Poszperaj coś pod tym hasłem.
  • 1

Raisylina.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To faktycznie może być to. Dzięki wielkie, nigdy nawet o czymś takim nie słyszałam i pewnie bym tego w internetach nie znalazła. :)

• 0

Gamdela.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wydaje mi się, że Przemuś wrzucił swoją historię ze względu na to:

warto dodać że część obrazu była wyraźna, był to obszar podobny do trójkąta (nie pamiętam dokładnie)

co jest powiązane z tematem a nie z powodu "męt przed oczami", których nie było.

Figury mają znaczenie symboliczne, kolory również.

Użytkownik Gamdela edytował ten post 22.10.2014 - 07:42

• 0

Szumi1910.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie to takze synestezja. Choc jest za malo szczegolow aby wysnuc tak daleko idace wnioski:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych