Skocz do zawartości

Zdjęcie

Psy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

Effetzu.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jest to mój pierwszy post, więc od razu się witam - siema :D.

Jak zły dział to przepraszam ;).

Mam takie pytanie dot. psów. Czy też macie tak, że wasze psy bez powodu staną przed np. ścianą (może być pusta przestrzeń itp) i zaczną się na nią patrzeć bądź szczekać ? Dzisiaj mój pies wszedł na stół i zaczął szczekać, a później się bał i trzeba było go trochę uspokoić. Siostra mi jeszcze kiedyś mówiła, że jak spała z psem to obudziła się w nocy i widziała jak pies stoi i się patrzy w ścianie bez powodu. Tak po prostu. Macie jakieś wyjaśnienia, teorię? 

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Proponuję Ci poczytać po różnych forach o psach. Ja wpisałem 10 minut temu w google Twój problem i dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, np że takie zachowanie może być nawet objawem padaczki u psa. Poza tym:

SŁUCH
"To drugi najsilniej rozwinięty psi zmysł. Uszy psa, poruszane przez 17 mięśni, potrafią ustawić się tak, aby wyłapać najdrobniejszy nawet szmer. Słuch psa rejestruje dźwięki o tak niskiej częstotliwości jak 16 Hz i tak wysokiej jak 50 000 Hz (dla porównania: skala słyszalności dla człowieka kończy się na 20 000 Hz). Zwierzaki te słyszą odgłosy oddalone o 80 metrów, podczas gdy człowiek zarejestruje je dopiero z odległości 20 metrów. Ta wrażliwość sprawia, że głośne dźwięki są bardzo nieprzyjemne dla psich uszu, a dłużej trwające mogą uszkodzić narząd słuchu. Warto o tym pamiętać."

WZROK

"Psi wzrok jest jednak lepszy od naszego, jeśli chodzi o rozpoznawanie ruchu i widzenie w ciemności. Większość ras ma pole widzenia 250 stopni, co oznacza, że widzą także to, co jest za nimi. Pole wzroku człowieka wynosi tylko 180 stopni."

Wyczytałem nawet historię, że u kogoś tam w domu pies ciągle patrzał na ściane i często na nią szczekał, po jakimś czasie okazało się, że w ścianie biegną jakieś kable, w których dochodzi do zwarcia, co powoduję "syczenie". Człowiek tego nie słyszał, a pies tak. Druga osoba pisała, że pies straszliwie reagował na wibrowanie telefonu. Także poprzyglądaj mu się lepiej, może odkryjesz powod takiego zachowania.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 21.04.2014 - 21:43

Cascco.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pies to zwierzę, nie myśli jak człowiek, ale można go zrozumieć. Pies kuli ogon z kilku jak nie kilkunastu powodów. Donośny głos, głośna muzyka, strach przed czymś - kimś.

Wskoczył na stół a to oznaka że chce być na równi z właścicielami to taka próba dominacji. Ewentualnie próba porozumienia się, pies chce jakaś rzecz i wtedy w ten sposób własnie to okazuje np

Mój pies gdy chce zabawkę przychodzi  i warczy, naturalnie warczenie jest niedozwolone tak więc ignorujemy go, warczenie przechodzi w piszczenie a następnie uległe dotykanie noskiem okolic nogi. Inne psy reagują inaczej, zależy od tresury i zachowań "stada". Stado , mam tu na myśli domowników bo tak postrzega ich pies.

Co do zwyczajnego patrzenia się w ścianę w nocy..mój pies potrafi wstać w nocy i patrzeć się w okno przez 3 minuty. Nie mam pojęcia o czym myśli ale to nic paranormalnego jeśli o to ci chodzi.

Pies wstaje w nocy i ma ku temu kilka powodów. Najczęstszym jest zwyczajna prośba na sikanie, jeżeli pies posiada pewien szacunek do swoich panów to ich nie obudzi jeśli koniecznie nie musi iść na dwór, będzie cierpliwie czekał, siedząc lub leżąc przy swoim panie. Nie można budzić lidera, taka zasada.

Innym powodem jest zmiana miejsca , mój pies potrafi w ciągu nocy zmienić miejsce spania nawet 5 razy. Towarzyszy temu 2 minutowe siedzenie i patrzenie gdziekolwiek, po czym ziewanie i szukanie nowego miejsca.

Odpowiedź na twoje pytanie brzmi. Tak, to normalne u psów.

Użytkownik Cascco edytował ten post 21.04.2014 - 21:51

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych