Pies to zwierzę, nie myśli jak człowiek, ale można go zrozumieć. Pies kuli ogon z kilku jak nie kilkunastu powodów. Donośny głos, głośna muzyka, strach przed czymś - kimś.
Wskoczył na stół a to oznaka że chce być na równi z właścicielami to taka próba dominacji. Ewentualnie próba porozumienia się, pies chce jakaś rzecz i wtedy w ten sposób własnie to okazuje np
Mój pies gdy chce zabawkę przychodzi i warczy, naturalnie warczenie jest niedozwolone tak więc ignorujemy go, warczenie przechodzi w piszczenie a następnie uległe dotykanie noskiem okolic nogi. Inne psy reagują inaczej, zależy od tresury i zachowań "stada". Stado , mam tu na myśli domowników bo tak postrzega ich pies.
Co do zwyczajnego patrzenia się w ścianę w nocy..mój pies potrafi wstać w nocy i patrzeć się w okno przez 3 minuty. Nie mam pojęcia o czym myśli ale to nic paranormalnego jeśli o to ci chodzi.
Pies wstaje w nocy i ma ku temu kilka powodów. Najczęstszym jest zwyczajna prośba na sikanie, jeżeli pies posiada pewien szacunek do swoich panów to ich nie obudzi jeśli koniecznie nie musi iść na dwór, będzie cierpliwie czekał, siedząc lub leżąc przy swoim panie. Nie można budzić lidera, taka zasada.
Innym powodem jest zmiana miejsca , mój pies potrafi w ciągu nocy zmienić miejsce spania nawet 5 razy. Towarzyszy temu 2 minutowe siedzenie i patrzenie gdziekolwiek, po czym ziewanie i szukanie nowego miejsca.
Odpowiedź na twoje pytanie brzmi. Tak, to normalne u psów.
Użytkownik Cascco edytował ten post 21.04.2014 - 21:51