Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile to jest pięćdziesiąt podzielić na pół?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

GothAr.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam, pisze w nietypowej sprawie. Założyłem się z bratem o teoretycznie banalną rzecz a konkretnie cytując "Ile to jest pięćdziesiąt podzielić na pół". Sprawa wygląda tak, że ja uważam, że powinno być 25 ponieważ tak wynika z logiki dzielenia na pół lecz on rozwiązuje to matematycznie "50:0,5" z czego faktycznie powinien być wynik 100. Poszperałem w necie i wszystko wskazuje na to, że matematycznie nie ma czegoś takiego jak dzielenie "na" a jest dzielenie przez co świadczy o tym, że nie powinno się tego interpretować matematycznie jako dzielnie przez 0,5. Wnioskując wydaje mi się, że zakład wygrałem, dyskutować można by było jeżeli w zakładzie wystąpiło słowo "przez" bo wtedy można to rozumieć w dwojaki sposób lecz w takowej składni pytania odpowiedź jest jednoznaczna. Problem polega na tym, że do mojego brata nie docierają jakiekolwiek argumenty, nie jestem mu wstanie udowodnić swojej racji i żąda ode mnie obiektu zakładu (2 litry wódki). Chciałem zapytać o waszą opinię i ewentualnie jakieś logiczne udowodnienie wyniku. Najlepiej jak by pojawiła się opinia osoby kompetentnej, do decydowania o czymś takim. Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem. :)

ptaq.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Podzielić na pół = podzielić na połowę. Niech Ci podzieli jabłko na połowę i pokaże jak mu z tego powstają 2 jabłka :)

Rzeczywiście, jeśli powiedziałby że podzielić przez pół to inna sprawa.

Kazuhaki.
  • Tematów: 176
  • Artykułów: 6
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

50: 0,5

Przesuwamy przecinek i dodajemy zero

500:5 = 100

50:2= 25

Trudno stwierdzić co  jest dobre, wszystko zależy od interpretacji.

Podzielić na pół oznacza wykonanie dzielenia z dzielnikiem równym 0,5. Niestety używane jest mylnie jako dzielenie przez 2.

Użytkownik Kazuhaki edytował ten post 14.03.2014 - 23:09

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sprawa jest chyba dość prosta - bez wdawania się w "przepychanki lingwistyczne".

Swoją drogą, oczyma mej modrej wyobraźni ujrzałem właśnie profesorów Miodka i Bralczyka zwartych w śmiertelnym uścisku, z pianą w kącikach ust - szepczących do siebie przez zaciśnięte zęby : "Nie dzieli się NA tylko PRZEZ"

enyłejs...

Po prostu zapytaj brata, czy gdyby zwyciężył i chciał się z tobą podzielić wygraną to wolałby dać ci ilość alkoholu dzieloną NA pół, czy PRZEZ pół?

P.S. Zakład o dwa (sic!) litry?! :o  No fiu, fiu - poważna sprawa.

Użytkownik pishor edytował ten post 14.03.2014 - 23:02

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podzielić na pół(coś) - podzielić na dwie równe połowy.
Kombinując na siłę  można jeszcze podzielić przez pół(wartości) - przyjmując połowę wartości pierwszej czyli 50:25 ;)

GothAr.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

On używa takiego logicznego argumentu: "jeżeli mam 10 bochenków chleba i ktoś mi powie abym je podzielił na pół to ja to rozumiem jako przekrojenie każdego bochenka, z czego wychodzi 20 polówek" Sam już tłumaczyłem to w cholerę czasu dlatego szukam jakiegoś solidnego argumentu :)

polak7.
  • Tematów: 1
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

On używa takiego logicznego argumentu: "jeżeli mam 10 bochenków chleba i ktoś mi powie abym je podzielił na pół to ja to rozumiem jako przekrojenie każdego bochenka, z czego wychodzi 20 polówek" Sam już tłumaczyłem to w cholerę czasu dlatego szukam jakiegoś solidnego argumentu :)

Mhm. W takim razie daj mu 2 litry wódki. Niech podzieli na pół (zgodnie z jego rozumowaniem będzie miał 4), odda Ci 2 litry, a dodatkowe 2 niech sobie zatrzyma.

Użytkownik polak7 edytował ten post 15.03.2014 - 00:42

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pół to nie jest żadna konkretna liczba, tylko wynik podzielenia dowolnej ilości na dwa . 0,5 to pięć dziesiątych lub pół jedności.

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 784
  • Artykułów: 35
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do dzielenia na pół, zawsze to będzie dzielenie na dwie równe połówki. Natomiast w języku polskim, błędne byłoby określenie "dzielenia przez pół", gdyż w matematyce, czy języku technicznym nie funkcjonuje określenie "przez pół", gdyż jest mało precyzyjne. Podzielić można przez pięć-dziesiątych ( 0,5 ), bądź przez jedną-drugą ( 1/2 ).

Dzielenie "przez pół", to taka zabawna zagadka matematyczna. Gdybym ja w szkole podzielił "przez pół", prawdopodobnie matematyk podzieliłby mnie... na więcej kawałków.

Vogozuse.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dzielenie na pół jest wg. mnie błędem logicznym. Podzielić możesz NA dwie równe części dzieląc PRZEZ 2. Dzieląc na pół, mimo iż każdy wie, że chodzi nam o dwie równe połówki - musimy przecież siłą rzeczy obiekt podzielić przez 2 - robimy błąd. Stąd rozbieżność w Twoich i Twojego brata interpretacjach.

Krzys19911.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Sam również pomyślałem o działaniu 50:1/2=100, ale po głębszym zastanowieniu jednak nie można czegoś takiego uznać. On rozwiązał kwestię czysto matematycznie, a w matematyce nie ma takiego działania jak "X podzielić na pół". To jest język potoczny i uznawanie "pół" za 1/2 nie ma sensu. Ty masz więcej racji od Twojego brata, bo rozwiązałeś to "działanie" zgodnie z językiem potocznym, czyli tam, gdzie jest jego miejsce :)

dyskutować można by było jeżeli w zakładzie wystąpiło słowo "przez" bo wtedy można to rozumieć w dwojaki sposób

Wtedy też Twój brat by nie wygrał, bo jeżeli dzielimy 50 przez jakąś połowę, to pierwsze pytanie, które się rodzi, to: "przez połowę czego?". Twój brat podzielił 50 przez połowę 1, ale równie dobrze mógłby wziąć jakąkolwiek liczbę i miałoby to tyle samo sensu, np. 50 dzielone przez połowę 6, czyli 50/3 :P

Użytkownik Krzys19911 edytował ten post 15.03.2014 - 17:05

ThePrz.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Sam również pomyślałem o działaniu 50:1/2=100, ale po głębszym zastanowieniu jednak nie można czegoś takiego uznać.

Nie można uznać ponieważ...

pięćdziesiąt podzielić na pól to:

50/2 

co możemy zamienić na:

50*(1/2)

Nie wiedzieć czemu wszyscy zapominają że gdy rozwiązujemy dzielenie zamieniamy je na mnożenie a wartość przez którą dzielimy odwracamy.

50/2=50*(1/2)=25

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych