Jak zapewne wszyscy zdążyli zauważyć, forum dziś było niedostępne, zgodnie z zapowiedziami. Ogólnie rzecz biorąc aktualizacja przebiegła bez większych problemów, przeważająca większość elementów zadziałała zgodnie z przewidywaniami. Nie wszystkie jednak, chciałabym więc prosić o zgłaszanie zauważonych problemów właśnie w tym temacie.
Niektóre problemy już znam, są to między innymi:
- Niedziałający tag media, inaczej rzecz ujmując wstawianie filmów z Youtube'a będzie działać wedle własnego widzimisię, a niektóre z tematów zawierających odnośniki do YT mogą generować dosyć liczne komunikaty o treści rozpoczynającej się od "Warning:...". Podobnie sprawa może się mieć w przypadku korzystania z emotikonek (lub ogólnie BBCode). Problem został już zgłoszony, na chwilę obecną odświeżenie strony powinno spowodować zniknięcie komunikatów.
- Pojawiające się gdzieniegdzie frazy w języku angielskim -- efekt dziurawego tłumaczenia na nasz język ojczysty. Wiele tego typu braków już własnoręcznie przetłumaczyłam, jednak z pewnością sporo jeszcze zostało.
- Możliwe niedociągnięcia w domyślnym szablonie strony, mówiąc prościej w skórce. Testowałam ją dosyć intensywnie, nie ma jednak fizycznej możliwości sprawdzenia każdej kombinacji przeglądarki, rozdzielczości ekranu i systemu operacyjnego.
- Niedziałające niektóre z odnośników w menu głównym oraz profilu użytkownika --dotyczą one elementów albo przestarzałych, które wkrótce znikną (nie wszystkie udało mi się zidentyfikować, brakujące wyjdą "w praniu") lub jeszcze nie zostały włączone (np. Blogi).
- Brak odznaczeń -- bez obaw, uzyskane przez Was odznaki wciąż są obecne, nic się nie straciło. Muszę jedynie przygotować dla nich definicje CSS oraz włączyć moduł. Wystarczy chwila cierpliwości.
Jeśli ktoś z Was zechciałby zgłosić zauważony błąd, bardzo proszę o jak najbardziej szczegółowe informacje -- takie jak np. gdzie dokładnie on występuje oraz czy jest powtarzalny za każdym razem, jak również wersję systemu operacyjnego i używanej przeglądarki. Jeśli komuś chciałoby się także poświęcić chwilę na zrzut ekranu, będę bardzo wdzięczna ![]()
Niestety występowanie błędów jest nieuniknione, mam tylko nadzieję, że nie będzie ich zbyt wiele.
Na forum dostępne są obecnie trzy skórki:
- DarkPro 3.4 (beta) -- stworzona od zera skórka na bazie poprzedniej stosowanej na forum. Obecna wersja pozbawiona jest w zasadzie elementów graficznych. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że skórka niedługo znacznie poprawi się od strony estetycznej -- nawiązałam w tej sprawie kontakt z autorem poprzednich szat graficznych, czyli z samym Eurym. Takie drobne, wręcz symboliczne nawiązanie do tradycji VRP. Fraza "beta" w nazwie oznacza, że nie jest to jeszcze wersja finalna, czyli będą poprawki, poprawki i jeszcze raz poprawki.
- VRP 3.4.6 (beta) -- skórka "pośrednia" dla tych, którzy niechętnie podchodzą do ciemnych szablonów.
- IP Board -- skórka domyślnie dołączona do forum. Jasna i prosta, teoretycznie rzecz biorąc w niej powinno wszystko działać jak należy.
- IP Mobile -- fabryczna skórka dla urządzeń mobilnych. Nie sprawdzałam jej, bowiem nie dysponuję ani smartfonem, ani tabletem.
Wyboru skórek dokonuje się w lewym dolnym rogu dowolnej strony serwisu, klikając na Zmień styl.
Niektóre zapowiadane przeze mnie wcześniej zmiany, typu reorganizacja działów, włączenie Blogów itp. to kwestia najbliższych dwóch-trzech dni. Po 15 godzinach grzebania w forum (zaczęłam punktualnie o 6:00) najzwyczajniej w świecie mam dosyć, musicie mi to wybaczyć ![]()
Usterki wymagające usunięcia lub proponowane zmiany:
Tło nachodzi na górną belkę menu.Zbyt mocne linie poziome w widoku postu."Podczepienie" belki Logowanie/Profil użytkownika do górnej krawędzi okna przeglądarki.Zbyt wytłuszczona czcionka w widoku forum.Brak ikon powiadomień oraz PW na górnej belce.Zmiana kolorystyki okna edytora na jaśniejszą.Niedziałające odnośniki do artykułów.Przegrupowanie listy działów.Brak opcji "Pokaż posty z ostatnich 24 godzin" na głównej stronie forum.Brak opcji "Pokaż posty od ostatniego logowania" na głównej stronie forum.Odnośnik do archiwum Shoutboxa zlewa się z tłem.Tłumaczenie: belka informacyjna dot. ciasteczek.Tłumaczenie: informacja dotycząca liczby użytkowników na forum.Braki w informacjach dot. reputacji, tematów itp. użytkownika w widoku tematu.
Przy okazji: wielkie podziękowania dla Reduxa za konkretne uwagi wraz z propozycją rozwiązania.