Napisano 10.01.2014 - 14:48
Napisano 10.01.2014 - 14:57
A tak przy okazji- przetwory mleczne i mleko nie zawiera GLUKOZY! Zawiera laktozę, ale w żadnym wypadku nie glukozę!
Przeoczyłaś bezpośredni sens studiów, czyli umiejętność korzystania ze źródeł i umiejętność analizy.co ja przeoczyłam na studiach
Napisano 10.01.2014 - 15:04
Napisano 10.01.2014 - 15:39
nietolerancja glukozy to innymi słowy cukrzyca
Jeśli ktoś już nie trawi laktozy to raczej nic z glukozy nie otrzyma.
ze spokojem możemy wyrównać insuliną
Napisano 10.01.2014 - 16:27
Użytkownik Nicole-collie edytował ten post 10.01.2014 - 16:41
Napisano 10.01.2014 - 20:56
To swoją drogą ciekawa sprawa, że mleko ludzkie zawiera więcej laktozy niż krowie. Jeśli dziecko wskutek mutacji nie będzie w ogóle produkowało enzymu trawiącego laktozę, to karmienie piersią może mu zaszkodzić.
Napisano 14.01.2014 - 17:27
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po bułeczkę
Oddając się sobotnio-niedzielnemu obżarstwu możemy nabawić się: pszennego brzucha, wałeczków tłuszczu, męskich cycków i bandziochów! A to wszystko dopiero czubek góry lodowej, bo przypadłości może być znacznie więcej.
W polskiej tradycji jedzenie chleba to podstawa. Bułeczka, kromeczka, kanapeczka pojawia się w jadłospisie przedszkolaka, ucznia, pracownika czy robotnika. Okazuje się jednak, że warto z pieczywa zrezygnować.
- To, co mamy w chlebie obecnie, powinno skłonić nas do rezygnacji z niego - stwierdza w rozmowie z Grażyną Dobroń dr Michał Mularczyk. - Kiedyś chleb był robiony z mąki, teraz mamy produkty chlebopodobne - dodaje doktor.
Według Michała Mularczyka mąka, która jest obecnie używana do wyrobu pieczywa, jest kilkadziesiąt razy modyfikowana, a przy modyfikacjach genetycznych powstają nowe białka. - Mamy coraz gorszą jakość i właściwie nieprzewidywany skład - mówi gość "Dobronocki".
Dietetyk Sylwia Leszczyńska zwraca uwagę, że pszenica to w 70 procentach węglowodany. - Tam są amylopektyny, które bardzo szybko przekształcają się we krwi w cukier. - Poziom glukozy na pewno wolniej podniesie się po zjedzeniu pieczywa pełnoziarnistego, bo zawiera ono dużo więcej minerałów i witamin, ale zawsze trzeba zwracać uwagę na jakość chleba - podkreśla dietetyk. Jak się okazuje, teraz w kupnym pieczywie np. razowym, i tak znajdziemy dużą domieszkę mąki pszennej.
W audycji goście powoływali się na książkę "Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha" dr. Williama Davisa, kardiologa, który napisał: "Biegałem każdego dnia, a mimo to miałem nadwagę, cukrzycę i 15 kg dodatkowo wokół pasa". Nie jest to kolejna książka o diecie, a raczej obserwacja i wiedza poparta badaniami, co dzieje się z nami, kiedy wcinamy ciastka, chleby i makaron.
Napisano 14.01.2014 - 20:25
Napisano 14.01.2014 - 22:52
Napisano 14.01.2014 - 22:59
Napisano 15.01.2014 - 00:47
Wracając do tematu: "Trujące tacki do mięsa". http://www.dziennikz...ml#czytaj_dalej. Polecam przeczytać.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych