Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zatrzymanie zegara

• Please log in to reply
12 replies to this topic

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sytuacja prawdziwa, traktuje ją w kategorii ciekawostki.
31.12. umarł chrzestny mojej żony, znalazła go jego małżonka około godziny 4 nad ranem, lekarze stwierdzili, że odszedł jakąś godzinę wcześniej.
Rano stwierdziliśmy, że w zegarze w pokoju wyczerpała się bateria i stanął o godzinie 3.07. Nie mając zapasowej poszliśmy do pracy.
Po południu już wiedzieliśmy o jego śmierci i mówiłem mojej żonie o zbieżności czasowej i wtedy zauważyłem, że wskazówka sekundowa zatrzymała się na 31 tak jak dzień śmierci. Traktuję to jako ciekawą zbieżność.
  • 0

Paris.

V.I.P.

• Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

niczym z filmu "Obecność", heh.
  • 0

ChocolateCassie.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nieźle, ciekawi mnie w ogóle pomysł chociażby w tych filmach, że kiedy ktoś umiera, albo nadchodzą siły nieczyste to wskazówki zegara nieruchomieją, nie rozumiem o co w tym do końca chodzi
  • 0

Paris.

V.I.P.

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"siły nieczyste" wybierają 3 w nocy ponieważ przypuszczalna godzina śmierci Jezusa to 15 po południu.
jeśli wierzyć w takie rzeczy...
  • 0

Ksiądz Cerber.

Siostra Zakonna

• Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Od siebie dodam, że w "Egzorcyzmach Emily Rose" powiedziane było, że godzina 3, to godzina szatana.
  • 0

Paris.

V.I.P.

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Tak , bo 3 w nocy jest obrazą dla Trójcy Świętej. Dlatego też w filmach o demonach zegarek zazwyczaj zatrzymuje się na symbolicznej 3 w nocy.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po prostu wyczerpała się bateria. Przypadek.
A to, że wskazówka sekundowa wskazywała się na 31 nie jest niczym niezwykłym. Statystycznie w tym punkcie (między 30 a 35) zegar najczęściej się zatrzymuje bo słaba bateria nie jest w stanie pokonać siły grawitacji (przez pierwsze 30 sekund wskazówka szła w dół, po przekroczeniu 30 musi się nagle dźwignąć).
  • 4

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 783
  • Artykułów: 34
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

kiedy ktoś umiera, albo nadchodzą siły nieczyste to wskazówki zegara nieruchomieją, nie rozumiem o co w tym do końca chodzi

Atmosfera gęstnieje jak się siły nieczyste pojawiają...

Viveka.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

kilka dni temu układałem sapera na ekspercie (99bomb) . Ciągle trefny układ sie trafiał, gdzie jedyna szansą ułożenia było szczęście. Powiedziałem sobie w myślach coś typu - A niech to, dajcie mi czarci diabły zejść chociaż do 20 (20 oznacza liczbe pozostałych bomb w układzie).
przy 19 nie udało sie.
Wo w związku z tym? nic.
Szczęście, ciekawy zbieg okoliczności, fart, kilka procent szans. A i tak wciąż o kilkaset wiecej niz w lotka, a ktos przeciez wygrywa:)
  • 0

Yav.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Masz tak dokładny sekundnik ?? Pokaż.

Użytkownik Yav edytował ten post 03.01.2014 - 19:22

• 0

#11 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.

Napisano

Mam 5 zegarków o na każdym jest inny odczyt w zakresie 5 minut. To chyba nie powiesz mi, że macie tam gdzie żyjesz tak dokładnie skalibrowane zegarki oraz takich specjalistów dokładnie określających czas zgonu co do minuty :P
  • 0

Ksiądz Cerber.

Siostra Zakonna

• Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mam 5 zegarków o na każdym jest inny odczyt w zakresie 5 minut. To chyba nie powiesz mi, że macie tam gdzie żyjesz tak dokładnie skalibrowane zegarki oraz takich specjalistów dokładnie określających czas zgonu co do minuty :P

Poza tym zegar zegarowi nie równy i nawet jak zostaną ustawione na identyczną godzinę to po jakimś czasie czasy na poszczególnych zegarach i tak będą się różnić.

Miałam kiedyś telefon, który po jakimś czasie miał różnicę czasu o grubo ponad 5 minut (co jest dziwne, bo przecież żadnych trybików, mechanizmów).
  • 0

mefiek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Historia o zatrzymującym się w momencie śmierci kogoś bliskiego zegarze jest dosyć powszechna.
Pomijając racjonalne próby wyjaśnienia tematu, typu "akurat wyczerpała się bateria", to dla kogoś, kto dopuszcza istnienie zjawisk paranormalnych, jest to możliwe, ale to, czy w to wierzysz, czy nie, to już Twoja sprawa, w końcu to Tobie się to wydarzyło.
Ja na Twoim miejscu na pewno byłbym zszokowany i chyba jednak wiązał to ze śmiercią tej osoby.

Co do sekundnika na 31' faktycznie traktowałbym to już w kategorii "ciekawej zbieżności".
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych