Skocz do zawartości

Szanowni Państwo, przypominam o konieczności zachowania ciszy wyborczej od północy z piątku na sobotę do godz. 21:00 w niedzielę. 

Zdjęcie

Co to za minerał?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

ufo1987.
  • Tematów: 79
  • Artykułów: 14
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli umieściłem to w złym dziale to sorry, ale lepszego nie znalazłem. Otóż nie tak dawno natknąłem się na niezwykle ciekawy kamień i chciałem ustalić jaki. Pracowałem w cegielni, a za fabryką mieści się oczywiście pokaźnych rozmiarów odkrywkowa kopalnie z której wybiera się glinę do obróbki. Kamień znalazłem właśnie tam i zwrócił moja uwagę bo w całym wyrobisku nie było nic innego oprócz materiału wydobywanego do przeróbki, a kamień jak widać na załączonej fotce rzuca się w oczy, na dole fotki widać czubek buta więc można sobie wyobrazić rozmiar znaleziska. Jak widać jest dosyć spory. Dodam że wcześniej w miejscu wyrobiska było jeziorko.

Dołączona grafika

• 0

netscape.
  • Tematów: 5
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ładny kamyczek, masz więcej zdjęć lepszej jakości?
  • 0

ufo1987.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Niestety to jest jedyne jakie posiadam, a robione telefonem.

Użytkownik ufo1987 edytował ten post 01.11.2013 - 17:01

• 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kształt , miejsce wystepowania i kolor wskazuja na biała odmiane krzemienia. Ale na 100% trudno powiedzieć na podstawie zdjecia słabej jakości.Buła krzemienna na 99% .
  • 0

netscape.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sorki ale z ogólnodostępnych zdjęć w necie Buły to to nie przypomina :P nie jestem eskpertem więc mogę się mylic.
  • 0

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sorki ale z ogólnodostępnych zdjęć w necie Buły to to nie przypomina :P nie jestem eskpertem więc mogę się mylic.

Akurat kolekcjonuje krzemyki.Mam (między innymi) podobna bułę (ale zielona) oraz kilka podobnych kawałków białego .Wszystkie znaezione były na terenach glinianek lub w złożu piasku. :mrgreen:
  • 0

netscape.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Akurat kolekcjonuje krzemyki.Mam (między innymi) podobna bułę (ale zielona) oraz kilka podobnych kawałków białego .Wszystkie znaezione były na terenach glinianek lub w złożu piasku. :mrgreen:

Zrób jakieś fotki, które przypominałby to co on pokazał :D
  • 0

ufo1987.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Też jestem ciekaw porównania. Ja niestety nie mogę już się pochwalić fotką lepszej jakości. Czyli wychodzi na to że to bardzo pospolity i szeroko dostępny kamyk ;> ? Tak mnie zaciekawił bo był tam rodzynkiem wśród tej gliny, a obszar jest na prawdę duży i to mnie zaciekawiło że kompletnie nic więcej podobnego nie było. Tak czy siak bardzo ładny :)
  • 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podejrzewam że albo jest to bryła jakiegoś minerału żelazistego albo czerwony ryolit.

Chyba że zwietrzała cegła...

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 01.11.2013 - 20:53

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ufo czemu go nie wziąłeś ze sobą? :D Może zbiłbyś na tym majątek :P
  • 0

ufo1987.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Moze jeszcze tam lezy ;p
  • 0

noxili.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak na szybko kilka egzemplarzy;
Dołączona grafika

Typowe buły maja takie mniej , lub bardziej głebokie "zatoczki" "gniazdka" . Te gniazdka na przykładowym okazie są pobrudzone brudem z domieszką żelaza- ztąd rudy kolor.

W dziennym swietle lepiej by wyszło.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych