Napisano 03.09.2013 - 16:34
Użytkownik Morter edytował ten post 03.09.2013 - 18:56
Napisano 03.09.2013 - 18:34
Twierdzę że nie jest normalne zakłócenie/zniekształcenie sygnału bo nigdy takiego nie słyszałem. Nieważne ile lat kaseta leży w pudle, nic nie ma prawa spowodować tego typu zniekształcenia.
Brakuje ci jeszcze że te głosy/dźwięki nie były słyszane poprzez osoby w pobliżu, dlatego właśnie nazwa ELECTRONIC."EVP (Electronic Voice Phenomena) - określenie dźwięków zarejestrowanych w postaci nagrań, zarówno cyfrowych jak i analogowych, o niezidentyfikowanym źródle i pochodzeniu." Czy aby na pewno wyłącznie za pomocą urządzeń posiadających mikrofon czy też może jak ktoś już napisał, po prostu urządzeń wrażliwych na pole magnetyczne?
Owszem może lecz trzeba być bardziej ostrożnym jak się to opisuje. Jest słyszalne tylko po odtwarzaniu a nie przez osoby tam znajdujące się jest to EVP. Jest słyszalne poprzez osoby gołym uchem jest to disembodied voice phenomenon. Nie wiesz kto nagrywał, gdzie czy nawet kiedy więc nie ma o czym tu mówić bo jedynie można tylko gdybać lecz nikt tego by nie uznał za jaki kolwiek dowód.Nie wiem, dla mnie nie jest to jasne i oczywiste. Sądzę że jeśli przyjmujemy że jakiś byt chce zamanifestować swoją obecność poprzez dźwięk to żadne mikrofony i rejestratoy nie są tu niezbędne. Zapytasz więc jakim cudem to coś się tam złapało? Nie wiem, nie mam pojęcia i w tym problem.
Przypuszczasz że nie ale nie możesz tego potwierdzić więc racjonalne jest tylko założenie że mogło dojść do jakieś ingerencje w nagranie i tyle.Skąd wiem że ktoś sie tym nie bawił przy nagrywaniu? Nie wiem, przypuszczam że nie. Piosenki z tej kasety pochodzą z lat 90-93, więc kopie mogą pochodzić mniej wiecej z połowy lat 90. Trudno mi uwierzyć że wtedy pierwszy lepszy pajac miał dostęp do sprzętu studyjnego lub aż tak się namęczył żeby zrobić pranka.
Nie, nie jestem badaczem, nie byłem na badaniach ''tego typu miejsc''. Chyba już to wcześniej wyraźnie napisałem. Trzeba być badaczem żeby cokolwiek tu wrzucić?
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych