Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zagadkowe wiry wodne na Atlantyku

• Please log in to reply
9 replies to this topic

antietam.
  • Tematów: 114
  • Artykułów: 34
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zagadkowe wiry wodne na Atlantyku

Satelity odkryły niezwykle mocne wiry wodne, które posiadają zdolność zassania statku, śmieci oraz żywych istot.
Jak przyznają naukowcy, nigdy czegoś takiego jeszcze nie widzieli.

Nazwane "czarnymi dziurami" z uwagi na ich podobieństwo do gwiezdnych odpowiedników, zasysają ok. 1.3 mln metrów sześciennych wody na sekundę.

Fenomen został zaobserwowany na Południowym Atlantyku oraz Oceanie Indyjskim.

Więcej na stronie:

Yahoo News
  • 2

Serowy Rix.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawe, czy znajdzie się ktoś, kto powiąże to z jutrzejszym 'końcem świata'... : D
  • 0

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie, jesli przeczyta caly artykul..

Te wiry sa obserwowane od 3 m-cy i prawdopodobnie nie sa czyms nowym, bo juz pewien naukowiec, podroznik Edgar Allen Poe’s o nich pisal w 1841 roku.. przydaloby sie rzetelne tlumaczenie artykulu..
  • 1

Hanzō.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

O tych dziurach już dawno była mowa i chyba nawet był tutaj na forum o tym temat, ale ręki sobie uciąć nie dam. :roll:

Ciekawe jest jednak czy to jest na prawdę czy tylko taki szokujący, zmyślony news.
  • 0

Manajuma.
  • Tematów: 15
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No właśnie, byłem ciekawy, kiedy to trafi do nas, ale spodziewałem się TVN METEO, bo oni lubią takie newsy.

Takie wiry pojawiały się w 2012, w 2011 i wcześniejszych latach, wystarczy polubić Google.

Satelity odkryły niezwykle mocne wiry wodne, które posiadają zdolność zassania statku, śmieci oraz żywych istot.

A jeśli będzie jakiś martwy rozbitek nie będący ani śmieciem ani niczym innym to nie zostanie wciągnięty?
Trochę niefortunnie wyszło Ci to tłumaczenie.

Przyznam, że jak ja chciałem wczoraj wrzucić ten artykuł, to zdziwiło mnie, że niemal wszystkie strony w internecie kalkują to samo, bez podania żadnego źródła tych rewelacji. Z tego względu zrezygnowałem,jednocześnie szykując tłumaczenie
Wiarygodnego artykułu i tym czego może nas nauczyć na temat ruchów oceanicznych.
Warto poczytać.
  • 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dziwne :D No i gdzie ta woda leci? I skoro zasysa 1.3mln metrów sześciennych na sekundę, gdzieś tam, to czemu jest jej ciągle tyle samo? :P
  • 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

bo woda krąży w ekosystemie. To podstawowa wiedza z geografii na poziomie 3 klasy podstawowej.
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zdjęcie tego wiru z linka jest stanem faktycznym? Jeśli tak to sprawa bardzo spektakularna.
  • 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zdjęcie tego wiru z linka jest stanem faktycznym? Jeśli tak to sprawa bardzo spektakularna.

Jeśli było by to prawdziwe to patrząc na skale ta deseczka czy patyczek miałby rozmiary kilkuset m...
To zdjecie wiru w rzeczce czy potoku.W lewym górnym rogu widać wode juz za progiem w strumieniu.

Dołączona grafika
  • 0

#10 Gość_aya

Gość_aya.
  • Tematów: 0

Napisano

skoro o wirach, ciekawa jestem czy ktos zetknal sie ze zjawiskiem " dziur w dnie morskim", nie potrafie tego inaczej nazwac, slyszalam kilka historii, takze od naocznych swiadkow, rzecz dotyczy wybrzezy morza Srodziemnego, ludzie byli wciagani w wir ktory tworzyl sie w piasku, tuz przy brzegu, mechanizm podobny do zasyssania przez bagno, Slyszalam ze zwloki znajdowano wyrzucone wiele kilometrow od miejsca tragedii, nie sadze aby byly to opowiesci zmyslone, zgodnosc szczegolow i wielokrotnosc tych zdarzen przemawiaja raczej za ich prawdziwoscia. Niestety, zdjeciami nie dysponuje:-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych