Skocz do zawartości

Zdjęcie

Irańskie godło a Sikhowie

• Please log in to reply
5 replies to this topic

Mischakel.

Ataman

• Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Tło

Choć media baaardzo wybiórczo decydują o tym, o czym poinformują nas w głównych wydaniach wiadomości, warto czytać paski wydarzeń, bo tam można trafić na wiele ciekawostek. I tak oto bez większego echa dotarła nas wiadomość o nowym prezydencie w Iranie (widocznie o tym, co się dzieje w światowym siedlisku zła informuje się tylko w wybranych momentach). Wtedy to z ciekawości odpaliłem sobie Wikipedię, wpisałem "Iran" i poczytałem sobie co nieco, co tam się właściwie dzieje. Tak też - niejako przypadkiem - natrafiłem na niezbyt znaczącą i popularną teorię spiskową. Jaka by ona jednak nie była - to forum to polska skarbnica takich tematów, więc pozwolę ją sobie opisać.

Zacznijmy od całego tła. Przez wieki Iran był islamską monarchią. Na tronie zasiadały różne dynastie, aż w 1925 roku po obaleniu Kadżarów do władzy doszła ostatnia perska dynastia Iranu - Pahlawi. Za jej rządów nawiązywano przyjazne stosunki z państwami zachodnimi, wprowadzano reformy mające unowocześnić życie Irańczyków i uczynić je przyjemniejszym. Nie spodobało się to jednak większości ludności, która (sama lub pod naciskami radykałów) żądała bliższego związania struktur państwowych z Islamem, dokładniej z szyicką jego odmianą. Jak to we większości państw muzułmańskich - zachodniego pojęcia wolności nie udało się połączyć z surowym prawem szariatu, toteż w 1979 roku fundamentaliści islamscy przeprowadzili gwałtowną rewolucję, która okazała się ich całkowitym sukcesem - ostatni szach Mohammad Reza Pahlawi zmuszony był zbiec do Egiptu, gdzie później umarł widząc, jak niemal z miesiąca na miesiąc jego ojczyzna zmieniła kurs o 180 stopni.

Wskutek rewolucji powstał jedyny w swoim rodzaju system polityczny, gdzie z jednej strony obywatele - podobnie jak w krajach zachodniej demokracji - wybierają w wyborach swoich przedstawicieli, w tym głowę państwa - prezydenta. Iran ma jednak dwie głowy. Drugą, dużo ważniejszą stali się ajatollahowie. Pierwszym był Ruhollah Chomeini (wódz rewolucji), zaś po jego śmierci w 1989 r. ajatollahem został Ali Chamenei. Są oni najwyższymi duchowymi przywódcami w Iranie, choć poza tym krajem ich tytuł nie jest szeroko akceptowany w świecie muzułmańskim (ajatollah = ajat Allah = cudowny znak Boga).

Sprawa godła

Po upadku monarchii państwo ogłoszono Islamską Republiką Iranu, a wszelkie symbole kojarzące się z monarchią zastąpiono nowymi.

Dołączona grafika
Godło z okresu monarchii

Stare godło przedstawiało lwa z mieczem na tle słońca i miało porządne tradycje. Pierwszy historyczny dowód na jego użycie pochodzi z 1423 roku, zaś lew i słońce były kojarzone z władcami Persji podobno już w czasach starożytnych. Jednak w tych czasach to król był słońcem, bogiem stąpającym po Ziemi... Nijak miało się to do jedynego Boga wyznawanego w Islamie. Godło zmieniono więc na futurystycznie wyglądające, kojarzące się (mi przynajmniej) z emblematami z Gwiezdnych Wojen.

Dołączona grafika
Obecnie używane godło

Godło na postać stylizowanego napisu:ﷲ, czyt. Allah tj. Bóg w języku arabskim i farsi. Godło to podkreśla pozycję jaką w Islamskiej Republice Iranu zajmuje religia muzułmańska. Graficznie wykonanie napisu jest takie, iż składają się się na niego stylizowane: miecz, 4 półksiężyce oraz kwiat tulipana, co nawiązuje do starej legendy, iż na grobach tych, którzy polegli za Iran, wyrasta ten właśnie kwiat. Zarazem 5 głównych linii godła symbolizować ma 5 filarów islamu. Pismo arabskie jak widać jest nie tylko piękne, ale i elastyczne i można za jego pomocą tworzyć ciekawe wizerunki.

O co zatem w tym wszystkim chodzi?

Zemsta Sikhów

Dołączona grafika
Khanda

Oto symbol nazywany "Khanda". Prawda, że podobny? On jednak pasuje do Islamu jeszcze mniej niż lew czy słońce. Jest to symbol Sikhizmu, religii powstałej XV wieku w Indiach. Jest ona nie tyle w opozycji do Islamu, co jego daleką kuzynką. Otóż religia ta łączy w sobie elementy islamu i hinduizmu. Bóg jest jeden i bezosobowy (islam), lecz posiada "miliony imion" (niczym miliony hinduskich bogów). Przejęto też m. in. hinduskie metody medytacji i wiarę w reinkarnację.

Łatwo się chyba zatem domyślić, że dla wiernego Muzułmanina jest to ostra herezja. Lepiej nie wierzyć w Allaha wcale, niż łączyć wiarę w niego z wiarą pogan.

Jak to wszystko się jednak łączy? Otóż ród Chomeinich (z którego pochodził pierwszy ajatollah po rewolucji) przybył do Iranu w XVIII wieku z północnych Indii, a więc z ojczyzny Sikhizmu. Sam ajatollah nie wypierał się nigdy indyjskich korzeni, nie identyfikował się jednak w żaden sposób z tym krajem, czuł się Irańczykiem.

Najlepszym argumentem na obalenie tej teorii jest fakt, że Chomeini był przecież przywódcą duchowym szyitów, osobą religijną i inicjatorem transformacji jednego z największych państw świata w islamską republikę. Nie miał żadnego celu w modyfikowaniu khandy jako godła dla swojego nowego państwa.

Ale przecież o to w teoriach spiskowych chodzi. Nie od dziś wiadomo, że wielu przywódców religijnych wykorzystuje swą (niemal hipnotyzującą) władzę do manipulowania ludźmi (przykładem mogą być niektórzy kontrowersyjni papieże czy patriarchowie rosyjscy współpracujący z KGB). Czyżby Chomeini był Sikhem?

Dzisiejszy Iran jest zdecydowanie państwem radykalnie muzułmańskim... Więc jaki mógł mieć cel? Czy może wszystko to jest przypadkiem? Czymś wyssanym z palca? A może Iran ma jeszcze więcej wspólnego z Gwiezdnymi Wojnami niż myślałem, i ajatollahowie czekają cierpliwie niczym Wielki Kanclerz, aby przekształcić (Islamską) Republikę w (Sikhijskie) Imperium, kiedy czas będzie odpowiedni? Przemyślenia pozostawiam wam.

Źródła:
1
2
3
4
5
6
7

Jak widzicie, całość opracowałem na podstawie Wikipedii. Jak wiadomo zdarzają się na niej wpadki, lecz temat ten nie jest dziełem eksperckim a raczej popularnospiskowym, więc Wiki winna wystarczyć. Jeśli kogoś temat zaintryguje, w otchłaniach internetu na pewno natrafi na inne źródła.
  • 6

Amontillado.
  • Tematów: 50
  • Artykułów: 21
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oto symbol nazywany "Khanda". Prawda, że podobny?

Argument o podobieństwie symboli jest mało poważny... "Khanda" i godło Iranu zdają się być do siebie podobne tylko dla tych, którzy:

a) podobieństwo chcą widzieć
b) nie potrafią prawidłowo odczytywać symboli i traktują je jako bazgroły

Powyższe symbole to nie zwykłe wymyślone na chybił-trafił kształty. Składają się na nie różne elementy. "Khadna" to symbol utworzony z 3 różnych rodzajów broni - z kolei w Islamskim godle mamy tylko jedną broń (miecz, czyli 2 literę "L") i 4 półksiężyce ułożone, uproszczone i stylizowane tak aby kojarzyły się ze słowem "Allah".

Śmiałbym twierdzić, że powyższe symbole bardzo się od siebie różnią, a ich rzekome podobieństwo jest wynikiem ignorancji (inaczej niestety nie da się tego nazwać).
  • 4

equilibrium.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ciekawy artykuł, tym bardziej, że napisany na podstawie zebranych materiałów i przemyśleń, a nie wklejony "na żywca" z innych portali. Dlatego dałem plusa.
Minusa podarowałem koledze Amontillado, za brak obiektywizmu w ocenie materiału i "gnojenie" wolnych inicjatyw. Spodziewałem się więcej po koledze.
Podobieństwo jest, jeśli nie będziemy bawić się w mierzenie poszczególnych, uproszczonych graficznie elementów. Dla kogoś, kto pierwszy raz zobaczy któreś z godeł, to drugie, po czasie, wyda się takie samo.
Mnie samemu, podczas czytania opisu nowego godła Iranu, jego łuki kojarzyły się z czterema szablami (charakterystycznymi, arabskimi klingami).
  • 0

Amontillado.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Minusa podarowałem koledze Amontillado, za brak obiektywizmu w ocenie materiału i "gnojenie" wolnych inicjatyw. Spodziewałem się więcej po koledze.

Ale jakie "gnojenie"? Mam nadzieję, że kolega Mischakel-Zevuv nie poczuł się zgnojony, bo za jego artykuł należy się jak najbardziej plus - w końcu takich tematów brakuje na forum (dodatkowo podoba mi się forma z nawiązaniami do Sithów ;) ).

I co to znaczy "wolna inicjatywa"? Przecież ta teoria o godle irańskim i Khandzie to stara sprawa, a nie własne odkrycie Mischakel'a... Zresztą sam autor podaje w źródłach link do wikipedii, a 3 podpunkt tyczący się godła Iranu nosi tytuł: "Spiskowe teorie interpretacji godła". Więc taka 'wolna' to znowu nie jest ta inicjatywa.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Powyższe krzyże - jako symbole - są do siebie podobne w stopniu znacznie wyższym niż sugeruje się to w przypadku Khandy i godła Iranu. Te krzyże różnią drobiazgi (nie to co w przypadku symboli omawianych w teorii spiskowej) - a mimo to większość ludzi wie, że mają diametralnie różne znaczenie, mimo że posiadają podobny kształt. Jestem pewien, że nie pomylisz krzyża łacińskiego z celtyckim lub egipskim i na podstawie samego podobieństwa nie zasugerujesz, że krzyż chrześcijan to ukryta wersja egipskiego "ankh"....

Podobieństwo jest, jeśli nie będziemy bawić się w mierzenie poszczególnych, uproszczonych graficznie elementów. Dla kogoś, kto pierwszy raz zobaczy któreś z godeł, to drugie, po czasie, wyda się takie samo.

Jeszcze mniej różnią się poniższe symbole...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

...a oprócz podobieństwa w kształcie nie mają ze sobą nic wspólnego. No chyba, że stworzycie jakąś teorię spiskową łączącą Federację Polskich Związków Obrońców Ojczyzny, Indie oraz III Rzeszę (a także wiele innych swastyk).

Mnie samemu, podczas czytania opisu nowego godła Iranu, jego łuki kojarzyły się z czterema szablami (charakterystycznymi, arabskimi klingami).

No dobrze, ale gdy ktoś powie, że ptak na polskim godle kojarzy mu się z białym gołębiem, a nie orłem - to czy będzie miał rację?
Poza tym, że miecz posiada ważny element, którym jest rękojeść - na godle Iranu są półksiężyce, symbole religii muzułmańskiej.

Może nieco rozjaśni sprawę bardziej 'realistyczne' przedstawienie Khandy:

Dołączona grafika

Gdzie mamy do czynienia z bronią charakterystyczną dla Indii, a która przecież nie pojawia się na godle Iranu.

I ostatecznie: w przypadku Khandy mamy do czynienia z symbolem czysto religijnym (sikhizm), a w przypadku godła Iranu jest to symbol państwa posiadający nawiązania do religii państwowej (islam).
  • 1

Mischakel.

Ataman

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja sam traktuję tę teorię z dużym przymrużeniem oka, co pewnie widać po formie tematu ;)
  • 1

Amontillado.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlatego dobrze się go czyta. I podkreślę raz jeszcze, że jako artykuł jest napisany bardzo ciekawie i oby więcej takich! :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych