Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chodzenie po wodzie

• Please log in to reply
47 replies to this topic

PTR.
  • Tematów: 135
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na początek filmik:

Dynamo, iluzjonista. Jednak czy tylko iluzjonista?
Z tego co pamiętam to Criss Angel robił podobne rzeczy.
Jak myślicie czy jest to sprawnie zaplanowana iluzja czy może jednak pewni ludzie opanowali taką umiejętność?

Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie bo nie bardzo wiedziałem gdzie to wstawić :)

/edit
Z opisu pod filmikiem:
Grawitacja jest iluzją
NAUKA O PORUSZANIU SIĘ W PRZESTRZENI
"TEN KTO PRZYJMIE TE SŁOWA JAKO PRAWDY, WKRÓTCE DOŚWIADCZY RZECZYWISTOŚCI Z ZUPEŁNIE INNEGO PUNKTU WIDZENIA".
Czym jest grawitacja w takim razie? Jest iluzją. Więc dlaczego istnieje? Ponieważ ludzie w nią wierzą.
"POCZUJ LEKKOŚĆ TWOJEGO CIAŁA".
Czy można ważyć ponad 100 kg i być lekkim jak piórko? Owszem, ponieważ uczucie lekkości ciała, które będziemy tutaj wykorzystywać nie ma nic wspólnego z Waszą wagą. Lekkość ciała ma być zakotwiczonym uczuciem w Waszej świadomości. Dlatego waga formy fizycznej człowieka, choćby była naprawdę duża kompletnie nie ma tutaj żadnego znaczenia.
"ZAPRASZAM DO MOJEGO ŚWIATA".
Witajcie w moim świecie. W świecie, gdzie wszystko jest możliwe.
Do tego wystarczy Wam tylko czystość Waszego serca przygotowanego do "czucia" wykorzystując Prawo Połączenia Wszystkiego w jedną całość. Jeżeli to Wam się nie uda zawsze można wyobrazić sobie miniaturowość swojego ciała stąpającego po powierzchni tejże wody. Poczujcie lekkość ciała i natychmiast "zapamiętajcie" to uczucie.
Ta metoda, choć wydaje się śmieszna, pozostawia w świadomości trwałe zmiany, które wykorzystamy przy następnym kroku.
Cała sztuka w poruszaniu się w przestrzeni polega na tym, abyście byli równie pewni siebie tam na górze, jak gdybyście stąpali po Ziemi tu na dole. Co do samych wątpliwości po prostu zapytajcie siebie: "Czy macie wątpliwości wtedy, kiedy chcecie przejść lub przebiec wybrany odcinek drogi?" Nie, po prostu to robicie. A więc zróbcie to samo w przestrzeni. Po prostu to zróbcie z pewnością siebie i bez żadnych wątpliwości. Niech to będzie lot tak naturalny, jak gdybyście to robili od zawsze . A wkrótce przekonacie się, że samo poruszanie się w powietrzu stanie się dla Was bardzo naturalną formą podróżowania.
Wiele osób pomyśli sobie, jak niebywale trudną jest sztuką poruszanie się w przestrzeni. Oni tak pomyślą, ponieważ nigdy tego jeszcze nie doświadczyli. Ale chciałbym abyście wiedzieli, że gdy będziecie to praktykować, stanie się to dla Was czymś tak naturalnym, jak jazda na rowerze, która różni się od samego chodzenia lub biegania. Gdy staniecie się prawdziwymi Mistrzami w tej sztuce to dojdziecie do takiego momentu, iż aby wzbić się w powietrze, będziecie potrzebowali jedynie rozluźnić Wasze mięśnie i złapać jeden oddech.
Od tego momentu, wszystko zależy od Was.
"PIĄTY WYMIAR JEST TUŻ TUŻ".
Bądźcie Prawdziwi.
Bądźcie Sobą.
Bądźcie Miłością.
Bądźcie Nieograniczeni.
Bądźcie Waszym Stwórcą.
Dziękuję,

Dajamanti

Użytkownik PTR edytował ten post 01.09.2012 - 20:06

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wszystkie triki mają wyglądać na niewytłumaczalne. Ale iluzja to rzeczywistość, nie ma w niej nic czego nie dałoby się racjonalnie wyjaśnić. Tak też jest z trikami dynama czy angela albo innych magików. Chodzenie po wodzie również jest zwykłym trikiem. Najpewniej dynamo użył tej samej metody co criss angel.
  • 1

PTR.
  • Tematów: 135
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

właśnie ciekawi mnie jakieś logiczne wytłumaczenie tego tricku ;p jakies wcześniej przygotowane platformy? troche zachodu z tym by było chyba ;p
  • 0

exio.
  • Tematów: 29
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mógł się za Jezusa przebrać było by większe zaskoczenie.
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kiedyś oglądałem filmik jakiś filmik i o ile pamiętam to milimetry pod wodą są ułożone takie przezroczyste platformy. One są jakoś ze sobą połączone (nie dotykają podłoża).
  • 0

Genialny.
  • Tematów: 1
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Wszystko

Wieczność też jest iluzją? Nieskończoność też jest iluzją? Jeśli nie jest iluzją, jest prawdziwa, ale niewytłumaczalna. Bzdury gadasz
  • -12

riseman.
  • Tematów: 27
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Myślę, że ten statek nieprzypadkowo stoi w linii prostej z pływającym 'podestem', z którego zszedł 'Dymano'.
  • 8

ryuk.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdyby rzeczywiście chodził po wodzie, to raczej jego nogi nie byłyby lekko w niej zanurzone zanurzone. Co do statku zgadzam się z risemanem. Dodatkowa kwestia to jeszcze rozłożone ręce tak jakby chciał utrzymać równowagę próbując chodzić po czymś wąskim. Fajna iluzja i tyle ;).
  • 0

PiXel.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Pomyślcie logicznie, sztuczka iluzjonistyczna ma wzbudzać podziw i szok a nikogo nie zaszokuje dzisiaj królik wyciągnięty z kapelusza ani fakir na kolcach, dlatego sięga się po bardziej wyrafinowane sztuczki, co nie zmienia faktu, że to nadal są sztuczki.

Co do tego filmu - Dynamo nie chodzi "po wodzie" tylko po czymś co znajduje się pod jej powierzchnią i widać to bardzo wyraźnie, woda faluje i obmywa mu buty podczas gdy on całkiem stabilnie na czymś stoi.
Myślę, że nic na tym filmie nie jest przypadkiem i stanowi część bardzo dobrze zsynchronizowanego przedstawienia.
W tłumie na pewno jest kilka podstawionych osób których zadaniem było zwabić gapiów, kajaki pełnią podobną rolę co obręcz przez którą przekłada się lewitujące przedmioty, policja również jest elementem przedstawienia i ma podnieść powagę sytuacji.
Wszystkie elementy takiego pokazu są bardzo starannie przygotowane i maja na celu potęgować cały efekt (czasem nawet podświadomie).

Zanim ktoś zada pytanie "ale ile to musiało kosztować ?" niech pomyśli ile kosztuje czas antenowy na wyemitowanie tego materiału to uświadomi sobie z jakiego rzędu budżetem mamy tutaj do czynienia.

Użytkownik PiXel edytował ten post 01.09.2012 - 22:38

• 1

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kiedyś oglądałem filmik jakiś filmik i o ile pamiętam to milimetry pod wodą są ułożone takie przezroczyste platformy. One są jakoś ze sobą połączone (nie dotykają podłoża).

Przezroczysta podłużna platforma(minimalnie zatopiona) na co najmniej 2 lekko rozciągliwych linach . Z platformą nie wyszło bo sa momenty jak widać że fale nieco inaczej załamują się. Liny od platformy do stateczku. Ot taka wersja linoskoczka na szklanej tafli.
  • 0

daxx.
  • Tematów: 116
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mi się wydaje, że kajaki przepływające miejsce, w którym koleś chodzi po wodzie nie zanurzają wioseł, korzystają z nurtu rzeki.

Woda też mniej faluje w miejscu "spaceru po wodzie". Znaczy się, że coś jest pod powierzchnią.

Nie mniej jednak brawa dla tego pana.

BTW oglądałem też kilka programów z Chrisem Angelem, robi podobne cuda. Wiem, że to tylko tricki, że mnóstwo osób jest w to zaangażowanych (czyt. podstawionych). Ale niektóre sztuczki są zastanawiające.
  • 0

Muhomorniczy.Cylon.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

w tym serialu jest wyjaśnionych wiele w tym i ten trick

polecam

a co z tym ?

http://www.joemonste...vid_Copperfield

Użytkownik Muhomorniczy.Cylon edytował ten post 02.09.2012 - 02:25

• 1

chrumtataj.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mi się wydaje, że kajaki przepływające miejsce, w którym koleś chodzi po wodzie nie zanurzają wioseł, korzystają z nurtu rzeki.

W pełni się zgadzam. W pewnym momencie widać nawet, że kajakarz w czerwonym kajaku jakby poślizgnął się na tej platformie (zniosło go w lewo).
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Muhomorniczy- uwielbiałem ten "serial", Boże, kochałem. Szkoda, że nie puszczają od początku w TV. Co do sztuczki Copperfielda- latanie w skrzyni to bardzo prosta sztuczka. Jest podczepiony na cienkich, prawie niewidocznych, mocnych linkach. Zauważ jak oni zamykają to pudło. Najpierw wkładają przykrywę wzdłuż a potem w szerz zamykają (żeby linki poszły na bok).
Oto filmik:

Oni to ćwiczą kilkadziesiąt razy zanim pokażą ludziom.

Użytkownik Ratohnhaké:ton edytował ten post 02.09.2012 - 09:27

• 1

Wszystko.
  • Tematów: 74
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Genialny jesteś nowym kontem Holograma? On też wszędzie pisał, że świat jest iluzją i hologramem.
A co do chodzenia po wodzie. Już zostało wyjaśnione, że jest to chodzenie po tafli plastikowej.
Ogólnie ten dynamo nie jest jakimś rewelacyjnym magikiem. Kilka razy oglądałem go na discovery. Normalnie w większości wywija z kartami i trochę przypomina blaina.
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych