(...)
a teraz fragmenty z Pisma Świętego dotyczące Wielkiego Babilonu
Apokalipsa św. Jana:
Rozdział 13
Ap 13,01 I ujrzałem Bestie wychodzaca z morza, majaca dziesiec rogów i siedem głów,
a na rogach jej dziesiec diademów, a na jej głowach imiona bluzniercze.
Ap 13,02 Bestia, która widziałem, podobna była do pantery, łapy jej - jakby niedzwiedzia,
paszcza jej - jakby paszcza lwa. A Smok dał jej swa moc, swój tron i
wielka władze.
Ap 13,03 I ujrzałem jedna z jej głów jakby smiertelnie zraniona, a rana jej smiertelna
została uleczona. A cała ziemia w podziwie powiodła wzrokiem za Bestia,
Ap 13,04 i pokłon oddali Smokowi, bo władze dał Bestii. I Bestii pokłon oddali, mówiac:
”Któz jest podobny do Bestii i któz potrafi rozpoczac z nia walke?”
(...)
Napiszcie mi, jak wy rozumiecie ten fragment Pisma Świętego
oraz możliwe interpretacje
Mówisz i masz:
Ap 13,01 I ujrzałem Bestie wychodzaca z morza, majaca dziesiec rogów i siedem głów,
a na rogach jej dziesiec diademów, a na jej głowach imiona bluzniercze.
- Bestia wychodząca z morza to dla Żydów Imperium Rzymskie, wraz ze swoją machiną wojenną, polityką, aparatem urzędniczym i gospodarką opartą, tak jak żywy organizm na narządach, na prowincjach i centrum - sercu/mózgu.
Diadem jest symbolem cesarza.
Imiona bluźniercze to napisy na rzymskich budynkach, posągach, a nawet proporcach wojennych.
Przykład? Łuk Tytusa:
SENATVS POPVLVSQVE ROMANVS DIVO TITO DIVI VESPESIANI F VESPASIANO AVGVSTO
„Senat i lud rzymski (poświęca ten łuk) boskiemu Tytusowi, synowi boskiego Wespazjana i Wespazjanowi Augustowi” (tłum. wikipedia, nienajlepsze, ale wystarczające).
Przecież dla pobożnego, ortodoksyjnego Żyda taki napis to straszliwe bluźnierstwo!
Mało tego, róg, czyli CORNVS, to rzymski termin wojskowy...
Ap 13,02 Bestia, która widziałem, podobna była do pantery, łapy jej - jakby niedzwiedzia,
paszcza jej - jakby paszcza lwa. A Smok dał jej swa moc, swój tron i
wielka władze.
To można uznać za opis Imperium - przebiegłość (pantera), siła (niedźwiedź), bezlitosne okrucieństwo (lew).
Smok to dla Żydów wąż - zarówno symbol podstępu, jak i szatana.
Ap 13,03 I ujrzałem jedna z jej głów jakby smiertelnie zraniona, a rana jej smiertelna
została uleczona. A cała ziemia w podziwie powiodła wzrokiem za Bestia,
Juliusz Cezar został zabity, Oktawian August umarł, a przecież KAŻDY cesarz rzymski przyjmował takie imiona:
Juliusz Cezar - Gaius Iulius Caesar
Oktawian August - Gaius Iulius Caesar Octavianus
Tyberiusz - Tiberius Caesar Augustus
Kaligula - Gaius Iulius Caesar Germanicus
Klaudiusz - Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus
Neron - Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus
Wespazjan - Imperator Caesar Vespasianus Augustus
Tytus - Imperator Titus Caesar Vespasianus Augustus
(liczba władców coś wam mówi? To doliczcie trzech cesarzy z 69 r. i macie dziesięć diademów)
Zarówno Juliusz Cezar, jak i Oktawian August niejako "odradzali się" poprzez kolejnych władców przyjmujących te imiona.
Sam tytuł "cesarz" wywodzi się od imienia Cezara. Samego Cezara za władcę Imperium nie uważano...
Czemu kończę na Tytusie? Bo prawdopodobnie za jego panowania, za czasów krwawej rozprawy z powstaniem żydowskim powstała Apokalipsa.
Ap 13,04 i pokłon oddali Smokowi, bo władze dał Bestii. I Bestii pokłon oddali, mówiac:
”Któz jest podobny do Bestii i któz potrafi rozpoczac z nia walke?”
Po stłumieniu powstania i spacyfikowaniu całego narodu Imperium jest u szczytu siły.
Aha, i jeszcze jedno:
Personifikacją Rzymu jest kobieta! Bogini Roma. Wiedzieliście o tym?
Jaśniejsza stanie się interpretacja "ladacznicy" jadącej na "bestii".
Wielki Babilon to miasto Rzym.