Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wielkie "coś" na niebie w nocy.

• Please log in to reply
26 replies to this topic

Krashai.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A więc dziś spaliłem już raz buraka przez ten temat : Klik a więc czemu by nie spalić go po raz drugi ?.

A więc całkiem niedawno przechodząc przez pokój mamy zobaczyłem wielkie światło na niebie za oknem, patrząc na nie zaobserwowałem drobne ruchy tejże kuli, przy okazji po prostu strzeliłem kilka zdjęć bardzo słabym telefonem (pod ręką była właśnie nokia), po chwili, po kilku zdjęciach obudziła się mama i chcąc zobaczyć co to jest wyszła ze mną na dwór (czemu sam o tym nie pomyślałem), niestety po wyjściu wszystko było już normalne... Sam ten obiekt był wielkości tak 1/5 księżyca wizualnie. Nie wiem do dziś co to było, lecz zdjęcia mam (oryginały i po natężeniu światła tz. auto-poziomy w photoshopie) Proszę :
Zdjęcie 1 :
Dołączona grafika
Zdjęcie 2 :
Dołączona grafika
Przybliżenia komputerowe :
Dołączona grafika

Użytkownik Krashai edytował ten post 15.04.2012 - 21:03

• 0

Data.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm no to mam kilka pytań i szkoda że nie widać dokładniej gwiazd i szkoda że jakość kiepska ;p

1. Gdzie mieszkasz? Może być w przybliżeniu do jakiegoś większego miasta to się dowiemy czy coś tam przelatywało wtedy (satelita, samolot etc)

2. To miało kolor taki jak na fotach czy inny? Bo na zdjęciach w nocy i telefonem to różne kolory wychodzą ;p

3.W którym miejscu to było i w którą stronę leciało? Daleko od horyzontu?
  • 0

Sh@dowly.
  • Tematów: 0
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

To jeszcze nic. Ja u siebie na osiedlu zauważyłem coś, co emituje więcej światła, prawdopodobnie gwiazdę, ale wraz z porą roku wydaje mi się, że znacznie się do nas zbliża.
  • 0

Cascco.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mi to wygląda na gwiazdę polarną.
  • 0

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pewnie Jowisz albo Wenus.
  • 0

Krashai.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm no to mam kilka pytań i szkoda że nie widać dokładniej gwiazd i szkoda że jakość kiepska ;p

1. Gdzie mieszkasz? Może być w przybliżeniu do jakiegoś większego miasta to się dowiemy czy coś tam przelatywało wtedy (satelita, samolot etc)

2. To miało kolor taki jak na fotach czy inny? Bo na zdjęciach w nocy i telefonem to różne kolory wychodzą ;p

3.W którym miejscu to było i w którą stronę leciało? Daleko od horyzontu?

1. Najbliżej mi do Mogilna, a do większego miasta to inowrocław/bydgoszcz.
2. TO miało kolor bardzo błękitny, kurcze nawet bardzo jasny mogę rzec. Powiem wam tak, bardzo jasny księżyc.
3. A więc tak, to stało w miejscu przez jakieś 3/5minut a po wyjściu z domu, co napisałem wyżej, to coś natychmiastowo znikło.
Hmm ten obiekt był na oko na wysokości bloku mieszkalnego....
  • 0

starscream.
  • Tematów: 3
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

n3cro
Jeżeli jest w tym samym miejscu i widzisz że się zwiększa to radze spier..... bo leci wprost na ciebie tak jak pociąg w tunelu widzisz tylko światła a czym jest bliżej tym światła są większe ;p. Raczej to złudzenie optyczne wywołane czynnikami zewnętrznymi.

3. A więc tak, to stało w miejscu przez jakieś 3/5minut a po wyjściu z domu, co napisałem wyżej, to coś natychmiastowo znikło.
Hmm ten obiekt był na oko na wysokości bloku mieszkalnego....

rozumiem że patrzałeś na to z domu byłeś w pokoju a jak wyszedłeś z domu to znikło może nie patrzałeś tam gdzie trzeba ?? pod innym kątem lub coś albo inaczej sie ustawiłeś bardziej w prawo lub lewo ??
A co według ciebie to było ??
bo przyjmując że coś na niebie jest i znika jak na to się patrzy jest trochę śmieszne bo to co jest na niebie musi wiedzieć że na to patrzysz i się chowa :)) jakoś tak to rozumuje
  • 0

Krashai.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

rozumiem że patrzałeś na to z domu byłeś w pokoju a jak wyszedłeś z domu to znikło może nie patrzałeś tam gdzie trzeba ?? pod innym kątem lub coś albo inaczej sie ustawiłeś bardziej w prawo lub lewo ??
A co według ciebie to było ??
bo przyjmując że coś na niebie jest i znika jak na to się patrzy jest trochę śmieszne bo to co jest na niebie musi wiedzieć że na to patrzysz i się chowa :)) jakoś tak to rozumuje

Patrzyłem z domu przez okno. Przez okno mojej mamy widać garaż, szopę, płot altanki jak i samą altankę. A za nią skrawek pola. W sumie też na początku myślałem że źle patrzę, ale że mieszkam na wsi to mam łatwiej, to było nad moim polem. Pole mam 2hektarowe więc jak wyszedłem na dwór i nic nie widziałem to od razu tam poleciałem i też pusto na niebie. Znaczy się, były wszystkie gwiazdy i wql ale tego obiektu już nie. To nawet teraz mnie przeraża tak szczerze...
  • 0

starscream.
  • Tematów: 3
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

nie ma co cię przerażać bo w takim wypadku to było daleko xD
  • 0

Krashai.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie ma co cię przerażać bo w takim wypadku to było daleko xD

No właśnie, co za czym idzie musiało być to coś bardzo duże...
W pierwszym poście dodałem zdjęcie z paroma komputerowymi przybliżeniami.
Teraz zauważyłem jakby z tej dużej gwiazdy wylatywała mniejsza... A to zdjęcie z tym przypadkiem robiłem tuż przed wyjściem z domu, co za czym idzie jest co raz dziwnej...
  • 0

Data.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmmm a tak sobie właśnie myślę czy jak patrzyłeś przez szybę to nie mogło się coś w tej szybie odbijać? Jakieś światełko, dioda itp To by tłumaczyło dlaczego tego nie było na polu.
Z racjonalnych rzeczy nic mi więcej nie przychodzi do głowy, samolot lub satelite w takim wypadku można odrzucić, chiński lampion byłby w innym kolorze i migotał, helikopter by było słychać.

Dając ponieść się fantazji ( i z braku zdjęć lepszej jakości ;p) wygląda mi to na jakąś kule energii hmm....

Właśnie mi się przypomniało że nad jakimś tam parkiem takie światełka wylatywały i po chwili gasły bo coś tam było z reakcjami chemicznymi na bagnach czy jakoś tak tylko że nie pamiętam nazwy a było to na forum kiedyś coś o tym

Edit:
Znalazłem artykuł http://www.paranorma...brown-mountain/ ale to raczej nie to jak przeczytałem ponownie więc dodaję tylko jako ciekawostkę ;)

Użytkownik Data edytował ten post 15.04.2012 - 21:52

• 0

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wenus mogła by to być bo obecnie bardzo zwraca na siebie uwagę na zachodnim niebie. Ale! Kolega pisze, że było to 1/5 wielkości Księżyca, zatem wszelkie planety, gwiazdy, Polaris także odpadają. Trochę na niebo patrzyłem w życiu i gdybym coś takiego ujrzał na własne oczy to... sam nie wiem. Gdyby jeszcze do tego zniknęło po chwili. Ehhh, czemu mnie się nigdy takie spektakularne zjawiska nie trafiają?? :)

Satelita też to nie był, one są wielkości gwiazdek i dość szybko zapierniczają po nieboskłonie :) Samolot pasażerski świeci (miga) na kolorowo i również jest to światełko malutkie, niczym gwiazda.

Ktoś zauważył wcześniej, że gwiazd nie widać. Nie spodziewajmy się zobaczyć choćby i Polarną przy tak krótkim czasie naświetlania i do tego naświetlania 'czymś' wbudowanym w Nokię...
  • 0

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Latający Chiński lampion.
  • -5

Krashai.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmmm a tak sobie właśnie myślę czy jak patrzyłeś przez szybę to nie mogło się coś w tej szybie odbijać? Jakieś światełko, dioda itp To by

A więc wql o tym nie pomyślałem i myśleć nie będę. Twoja teoria jest ciekawa lecz na pewno nie było to odbicie gdyż ten aparat nie ma ani lampy błyskowej ani żadnych diod, to jest ta muzyczna nokia, xpress music czy jakoś tak...

Ktoś zauważył wcześniej, że gwiazd nie widać. Nie spodziewajmy się zobaczyć choćby i Polarną przy tak krótkim czasie naświetlania i do tego naświetlania 'czymś' wbudowanym w Nokię...

A więc właśnie też jestem tego samego zdania, co za czym idzie to naprawdę było wielkie, księżyc uchwycany aparatem telefonicznym jest trochę większy, więc właśnie na tych zdjęciach widać te moje 1/5 księżyca. Ta wielkość to tylko tak na oko bo na dworze niestety już to znikło, a tej nocy niebo było czyste..

Zdjęcia były robione dokładnie :
Dołączona grafika
A aparat to :
Dołączona grafika
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Bydgoszczy jest lotnisko - stawiam więc na to, że widziałeś startujący lub lądujący samolot. Podczas owych manewrów pilot zawsze oświetla sobie drogę przednim reflektorem a światło to jest na tyle silne, że zagłusza charakterystyczne błyski typowych dla samolotów, migających diod a gdy samolot znajduje się dostatecznie blisko owo światło zdaje się być tak duże jak 1/5 Księżyca w pełni. Przelotowi nie musi towarzyszyć dźwięk - wszystkie obecne samoloty poruszają się z prędkością ponaddżwiękową a co za tym idzie dźwięk "leci" jakąs minutę za samolotem.

Podobne zjawisko obserwuję niemal codziennie gdy startujący z Krakowa samolot do Londynu (Libiąż - 45km od Krakowa, Mogilno - 52 km od Bydgoszczy, podobna odległość) przelatuje mi nad domem. Pierwszy raz też byłam zdziwiona jak to zobaczyłam - patrzę w niebo a tu nad wschodnim horyzontem wisi gigantyczne światło. Ale światło podleciało bliżej i zgasło. Z tej odległości mogłam już dostrzec migające diody jak również oświetlone okna - samolot ów gdy przelatuje nad moim domem ma wielkość Księżyca w pełni. Samolot poleciał sobie dalej i gdy już był jakieś 20* nad zachodnim horyzontem dopiero moich uszu dobiegł jego dźwięk. Gdyby samolot nie leciał tak blisko (jak mówię przelatuje nad moim domem) i zgasił reflektor wcześniej pewnie trudno byłoby mi powiązać to ogromne światło nad horyzontem z lekkim migotaniem diod w oddali a dźwięku pewnie bym nie usłyszała.

Użytkownik Ana Mert edytował ten post 15.04.2012 - 22:52

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych