Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tropiciele duchów

• Please log in to reply
27 replies to this topic

Sante.

Veritas odit moras

• Tematów: 84
  • Artykułów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W Polsce rzeczywiście może być dosyć trudno , ale nawet na forum nie brakuje historii o tym , że u jakiś dom jest nawiedzony (nie zakładam z góry że jest to prawda , ale też tego nie odrzucam) i własnie o badanie takich rzeczy mi chodzi. Większość spraw da się wytłumaczyc racjonalnie , ale są też takie , których wyjasnic sie nie da. Co do skutków to skutki negatywne występują , ale na prawde rzadko się to zdarza.

Potrzeba dla tego dfużo czasu, energii, masę kasy i do tego zgraną ekipę. W Polsce się nie da potwierdzam.
  • 0

WojtekZ.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jedyny problem to chyba pieniądze chociaż podstawowy sprzęt na poczatek to nie duży wydatek. Co do czasu , energii i ekipy to dla chcącego nic trudnego. Jeżeli ktoś z okolic Łodzi byłby zainteresowany współpracą to chętnie zapraszam . Ja mimo wszystko spróbuje za bardzo mnie to fascynuje żeby zrezygnować zanim jeszcze zacznę . Zobaczymy co z tego wyjdzie , jeżeli nie wypali to się zwyczajnie wycofam.
  • 0

ciemność.
  • Tematów: 21
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

WojtkuZ, nie posiadasz żadnej wiedzy na temat zjawisk które chcesz badać,jak mówisz.
Nie spodoba Ci się to ale szukanie po omacku odpuść sobie.Dla własnego dobra.

A ja się z tym zgadzam.

nawet na forum nie brakuje historii o tym , że u jakiś dom jest nawiedzony (nie zakładam z góry że jest to prawda , ale też tego nie odrzucam) i własnie o badanie takich rzeczy mi chodzi.

Droga wolna. Jedyne czego teraz potrzebujesz to dyktafon. Robisz z nim prostą sesję EVP i odsłuchujesz nagranie na kompie.

http://www.paranorma...wiac-z-duchami/ Bierzesz rower i na początek jedziesz w jakieś miejsce, gdzie ktoś zginął. Np: stoi krzyż po drodze, tylko ruch nie może być za duży. Równie dobrze może to być dom, cmentarz (w lasach jest sporo starych cmentarzy), albo jakiekolwiek inne miejsce posiadające silną aurę śmierci. Mówię o aurze jako o specyficznej atmosferze, napięciu. Jeśli znajdziesz miejsce tego typu, nagrywasz wszystko według tego, jak w temacie, który podałem.

A jak coś będziesz miał, może kogoś zaprosisz do współpracy, chociaż nie wiem dokładnie, na czym miałaby ona polegać.
  • 0

Wieniawa.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W Polsce się da
Zamierzam to udowodnić, tworząc tak8ie stowarzyszenie na terenie i w obrębie Gdańska. Chętnych prosiłbym o podanie GG, pochodzenie szlacheckie mile widziane. :|
  • 0

Redeyed.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.
Też zastanawiałem się nad utworzeniem takiej grupy (województwo świętokrzyskie), ale niestety - patrząc na ceny odechciewa się wszystkiego.

Podaję orientacyjnie, to co dziś wygrzebałem na ebay'u:
Potrzebne byłoby:
kilka kamer HD - ~1000zł
latarki na podczerwień do kamer - ~100zł
dyktafon przeznaczony do EVP (wyłapujący więcej częstotliwości, tzw. spirit box) - ~200-300zł
miernik pola elektromagnetycznego - najtańszy na allegro - 300zł
kamera termowizyjna - MINIMUM 4000zł

Nie wspominając już o innych rzeczach typu statywy, okablowanie, pokrowce na sprzęt, komputer.

I tak jak już mówiono wcześniej: jeśli nie wyjdzie to co ze sprzętem? :hm:
  • 0

PiXel.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Każdy ma swoje prywatne życie i myślę, że kupowanie przez kilka osób tak kosztownego sprzętu do celów amatorskich nie jest zbyt rozsądne bo pewnie przez większość czasu leżałby on bezczynnie (chyba, że ktoś faktycznie chce się tym zająć na poważnie i traktować to jako źródło dochodu).
Wpadł mi do głowy taki pomysł, że można zorganizować zrzutkę na sprzęt i w jakiś sposób się nim wymieniać.
Jeśli sprzęt ma kosztować załóżmy 10.000 zł i złoży się na niego powiedzmy 30 osób to kwota rzędu 300 zł nikogo raczej nie zrujnuje.
Najdroższe z tego wszystkiego będą kamery a ich zastosowanie jest przecież bardzo szerokie, więc nie trzeba się ograniczać tylko do tropicieli duchów, ale zrobić zrzutkę razem z osobami które chcą obserwować UFO lub inne zjawiska...
  • 0

Ayaremo.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nonsensownym pomysłem jest kupowanie jakiegoś sprzętu z górnej półki. A i wątpię by zdarzyło Ci się wolne kilka tysięcy w budżecie.
Najlepiej po prostu zainwestować w kamerę oraz dyktafon, co prawda termometr jest zbędny ale brzmi tak profesjonalnie. Weź go.

Aby zacząć badać takie zjawiska musiałbyś mieć zorganizowaną ekipę, która powinna mieć niesamowitą wiedzę w konkretnej dziedzinie. Sam wątpię byś posiadał dość zadowalającą wiedzę na ten temat. Kolejnym problemem jaki Cię może spotkać to jest sam teren w jakim mieszkamy, Polska dość oschło podchodzi do takich spraw, więc zleceń by brakowało.
Nawet gdyby udało się znaleźć jakieś zjawisko paranormalne, to co konkretnie byś z tym zrobił?

Sam pomysł wydaje się być ciekawy, gdyż sam zainteresowałbym się taką działalnością. Chociaż nie nazwałbym tak tego, robiłbym to po prostu z powodu zwykłego zainteresowania. Podsumowując: Pomysł ciekawy, lecz nie do zrealizowania na dłuższy czas...
  • 0

Art123.
  • Tematów: 14
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Duchy będą się z ciebie śmiały.
  • 0

Wieniawa.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja zakładam taką grupę na terenie Gdańska i okolic. Temat też chciałem założyć, ale napisałem na supporta z zapytaniem o dział, żeby nie kombinować :)
  • 0

Angellos.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zapewne większość z Was podjedzie sceptycznie do mojej teori, ale cóż...

Tropienie duchów to zajęcie ciekawe i momentami podnoszące poziom adrenaliny. W Polscie nie istnieje żadna oficjalna grupa "Łowców Duchów", aczkolwiek rozpoczęcie takiej działalności bez wiedzy na temat duchów, demonów etc. to pakowanie się w niezłe kłopoty. Weźmy na przykład taką sytuację; znaleźliście z kumplami dom, którego mieszkańców nawiedza jakaś pozaziemska istota. Na pierwszy rzut oka idealne miejsce do rozpoczęcia kariery i być może skrojenia niezłej kasy, ale co jeżeli owa istota nie jest duchem, a demonem? Przez ostatnie lata do Watykanu napłyneło wiele doniesień o opętaniu demonicznym. Być może ktoś z Was po zabawie będzie potrzebował pomocy egzorcysty. Szansa jest mała, acz jakaś jednak jest. Trzeba umieć rozpoznać różnicę pomiędzy duchem, a demonem. Radzę poczytać o tym zanim rozpoczniesz "połów" duchów.

Pozdrawiam.
  • 0

erebeuzet.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeżeli duchy/demony faktycznie istnieją (zwykłem się huśtać międzymiędzy) to uważam, że zajmować się tym powinni naprawdę wyspecjalizowani w tym temacie naukowcy, a nie banda entuzjastów. Prawdopodobnie nikt nie ma pojęcia z czym "mamy" tak naprawdę do czynienia, a wytłumaczeń jest tyle ile ludzi na świecie.

Pieniędzy na to nikt nie będzie łożył chyba, że będzie się przyjmować zlecenia tylko od bogaczy, którzy za swoje jazdy zapłacą jakąś tam kwotę. Druga możliwość to show telewizyjne, które pewnie w krótkim czasie spowoduje "wymyślanie" zdarzeń na zasadzie sensacji w "Skandale".

Stworzenie takiej "profesjonalnej" grupy badaczy łączy się z wykładaniem własnych pieniędzy i poświęceniu własnego czasu dla spraw, które i tak mogą nie przynieść żadnych konkretów. Wiązać się to będzie zwyczajnie z marnowaniem jednego i drugiego. Bo która rupa takich "śmiałków" na świecie udowodniła cokolwiek?

Jak widzę te wszystkie medium na discovery itp. co to chodzą i snują, żę tu i tu czują "coś" to, aż mnie skręca by zapytać:
-czy Wy wszyscy jesteście po*****i?

Badanie takich zjawisk sprowadza się do wmawiania samemu sobie, że to czy tamto jest "paranormalne".

Egzorcyzmu na żywo na znanej mi wcześniej osobie nie widziałem, więc nie potrafię stwierdzić, czy to demon czy choroba psychiczna.

Podobno każdy z nas ma swoje dwmony. Słyszałem, że nawet jak pojawia Ci się w kólko w tym samym miejscu kołtun we włosach to to jest demon.

Rzucono też na mnie raz klątwe....

bitch please...
  • 0

Angellos.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli chodzi o show telewizyjne, w których banda idiotów z kamerami biega i nakręca duchy to bez wątpienia jest to bujda, co nie zmienia faktu, że w duchy i demony wierzę.

Egzorcyzmu na żywo na znanej mi wcześniej osobie nie widziałem, więc nie potrafię stwierdzić, czy to demon czy choroba psychiczna.

Opinie są podzielone. Większość zgłoszeń o opętaniach to rzeczywiście choroby psychiczne. Egzorcyzm odbywa się tylko i wyłącznie po wykluczeniu wszelkich możliwych schorzeń psychicznych przez specjalistów. Bez tego nie przejdzie. Dodatkowo nadmienię, że mało kto widział prawdziwy egzorcyzm, gdyż nakręcanie ich jest zabronione (wyjątkiem był przypadek Anneliese Michel, kiedy to biskup zezwolił na nagranie odgłosów towarzyszących wypędzaniu demonów). Sam nie byłem bezpośrednio przy owym rytuale, aczkolwiek byłem wystarczająco blisko, aby wiedzieć, że nie mogła to być choroba psychiczna. Byłem na Apelu Jasnogórskim (czysty przypadek) i podczas modlitwy z kościoła dobiegło niezwykle głośne wycie. Po apelu okazało się, że w kościele odprawiany był egzorcyzm nad młodą dziewczyną (nie podano wieku) i że to ona wydała z siebie ten okrzyk, gdy ksiądz pokropił ją wodą święconą. Niewielu było takich, którzy uwierzyli i sam szczerze powiem, że nie byłem przekonany, ale jeżeli to naprawdę była ta dziewczyna, to coś musiało w niej 'siedzieć'.

Wracając do tematu. Jeżeli chcesz zacząć - jak Ty to nazwałeś - tropienie duchów to musisz znaleźć ekipę. Wykwalifikowaną ekipę i sam kwalifikacje zdobyć. Nie wiem jak to wszystko przebiega, ale odradzam Ci zabawiania się w "Pogromców Duchów" bez jakiegoś specjalnego "szkolenia".
  • 0

ciemność.
  • Tematów: 21
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na początek naprawdę wystarczy dyktafon i aparat cyfrowy z możliwością kręcenia filmów. Czasem aparat może być zastąpiony przez telefon (jeśli nagrywa ładne filmy). Dyktafon jednak musi być w miarę porządny.

I tak jak pisałem wcześniej - najpierw znajdźcie miejsce i nagrajcie materiał tym, co macie. Tylko bądźcie uczciwi i nie pomagajcie sobie wyobraźnią znaleźć zjawisk paranormalnych - bywa to trudne. Jak się okaże, że coś macie, wtedy się możecie zastanowić, co dalej. Kupowanie sprzętu rzeczywiście może być bezcelowe.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych