Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwny sen - co oznacza?

• Please log in to reply
19 replies to this topic

Avie.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przepraszam jeśli wybrałam zły dział.

Kilka dni temu miałam dziwny sen. Szczerze mówiąc, boję się go, boję się, że to jakaś zła przepowiednia. Długo zastanawiałam się czy o tym napisać tutaj. Czy moglibyście wypowiedzieć się, co o tym sądzicie, doradzić mi coś? Z góry dziękuję.

We śnie byłam na dworcu, z mamą, w środku nocy. Potem leciałam, miałam przyczepiony sznurek, który ciągnęła moja mama. Wracałyśmy do domu, nagle skręciłyśmy centrum handlowego. W związku z tym że była to noc, było zamknięte, w środku byli tylko pracownicy, ale weszłyśmy bez problemu. Nagle moja mama zniknęła, pojawiła się moja ciocia, która mnie nie poznała. Poszłam za nią, weszłyśmy do toalety. Ona się zamknęła, ja czekałam. Obok widziałam dziewczynę w zupełnie otwartej toalecie. Po chwili ciocia wyszła i zmieniła się w zupełnie inną osobę. Poszłyśmy umyć ręce, umywalki były zajęte. Przed nimi stały dzieci, małe dziewczynki w koszulach nocnych, każda przy jednej z umywalek. Jedyna wolna umywalka była pierwsza od prawej, podeszłam do niej i myłam ręce. Dziewczynce po mojej lewej stronie krwawiły palce. Czubek każdego był rozcięty, tak jakby wbiła w nie szpilki i je wyjęła. Pokazywała mi te rany, ja się od niej odsuwałam, bo czułam strach przed nią. Nagle spojrzała się na mnie, miała niebieskie ślady na twarzy pod oczami, jak trup. Powiedziała "mama", spytałam o co chodzi. Nagle wszystkie dziewczynki się odwróciły i mówiły, że umrze niedługo.

Czy to może być jakieś ostrzeżenie? Powinnam coś z tym zrobić? Naprawdę wystraszyłam się tego. Dodam, że to że mojej mamie się coś stanie jest moim największym "horrorem", najbardziej się tego boję, bo jestem z nią bardzo zżyta.

Proszę, doradźcie mi coś.
  • 0

Szubi.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zaje*** historyjka.Ale nie możesz wierzyć zawsze w to co się dzieje w śnie :] Mi naprzykład często śnią się jakieś dziwolongi itp ale nie mówie tak o tym :P
  • -3

Avie.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zaje*** historyjka.Ale nie możesz wierzyć zawsze w to co się dzieje w śnie :] Mi naprzykład często śnią się jakieś dziwolongi itp ale nie mówie tak o tym :P

Takiej pomocy oczekiwałam... :omfg:
  • 1

#4 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Dodam, że to że mojej mamie się coś stanie jest moim największym "horrorem", najbardziej się tego boję, bo jestem z nią bardzo zżyta.

Sny są łącznikiem pomiędzy naszą podświadomością a świadomością. Wszystkie nasze lęki, skryte pragnienia, problemy, a nawet wnioski na temat drugiej osoby wyciągnięte na podstawie obserwacji (dzisiaj śniło mi się, że kolega skoczył z wieżowca) uzewnętrzniają się poprzez nie- nawet jeśli o tym wszystkim na co dzień nie myślimy. Podświadomość razem ze świadomością jest częścią umysłu, ten zaś "porządkuje swoją zawartość" podczas snu. Informacje zebrane w podświadomości łączą się obrazami zarejestrowanymi przez świadomość, tworząc metaforyczną informację na temat tego czego nawet do końca nie jesteśmy świadomi. Taka sama jest przyczyna wszelkich snów o końcu świata, które ostatnio pojawiają się na forum.
  • 1

Tyr.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Według sennika:

przechadzać się wewnątrz dworca: ktoś przekaże ci wiadomość

Za to dzieci znaczą coś dobrego... nie wiem co myśleć.

Myślę, że nie powinnaś się przejmować. W dzieciństwie miałem wiele snów gdy moi bliscy umierali - potwierdza to, jak są dla ciebie ważni i nie chcesz ich stracić.
  • 1

Avie.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tyr, coś_innego, dzięki za Wasze posty. :)
  • 0

Mischakel.

Ataman

• Tematów: 17
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Senniki sprawdzają się tylko przy jakichś prostych, ogólnych snach. Ten wydaje się mocno rozbudowany. Znaczenie dworca - przekazanie wiadomości - może mieć sens. Ale dzieci już nie, bo to przecież nie były zwykłe dzieci, tylko jakby ledwo żywe czy wręcz umarłe z tego co mówi Avie.

Może Twój mózg po prostu obrazuje tak Twoje lęki, wielką troskę o mamę. Na pewno symbolika snu jest ważna, ale ilu ludzi tyle mogłoby się znaleźć interpretacji. Ale Ty najlepiej znasz swój umysł, więc może spróbuj tak chłodno i obiektywnie sama się zastanowić, co poszczególny element mógł znaczyć. Wg senników straszne często symbole mogą znaczyć coś bardzo dobrego. Podobnie coś miłego może znaczyć negatywną rzecz.

Może ostatnio Twojej mamie przydarzyło się coś konkretnego, jakaś ważna sprawa, która spowodowała ten sen? Pomyśl głęboko :) I nie martw się zawczasu.
  • 1

Avie.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Senniki sprawdzają się tylko przy jakichś prostych, ogólnych snach. Ten wydaje się mocno rozbudowany. Znaczenie dworca - przekazanie wiadomości - może mieć sens. Ale dzieci już nie, bo to przecież nie były zwykłe dzieci, tylko jakby ledwo żywe czy wręcz umarłe z tego co mówi Avie.

Może Twój mózg po prostu obrazuje tak Twoje lęki, wielką troskę o mamę. Na pewno symbolika snu jest ważna, ale ilu ludzi tyle mogłoby się znaleźć interpretacji. Ale Ty najlepiej znasz swój umysł, więc może spróbuj tak chłodno i obiektywnie sama się zastanowić, co poszczególny element mógł znaczyć. Wg senników straszne często symbole mogą znaczyć coś bardzo dobrego. Podobnie coś miłego może znaczyć negatywną rzecz.

Może ostatnio Twojej mamie przydarzyło się coś konkretnego, jakaś ważna sprawa, która spowodowała ten sen? Pomyśl głęboko :) I nie martw się zawczasu.

Motywy dworca, ogólnie podróży i latania ogólnie bardzo często pojawiają się w moich snach, które również często są tak "rozbudowane". Nie wiem, dlaczego tak jest, ale chyba faktycznie muszę się nad tym zastanowić.
  • 0

Lenticularis.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Motywy dworca, ogólnie podróży i latania ogólnie bardzo często pojawiają się w moich snach, które również często są tak "rozbudowane". Nie wiem, dlaczego tak jest, ale chyba faktycznie muszę się nad tym zastanowić.

Czyli są to Twoje klucze snu. I to od nich należy rozpocząc interpretacje snów, a nie na podstawie senników. Sen jest zbyt złożonym zjawiskiem by interpretować go na podstawie jednego słowa. Sny bardzo często ukazują nierozwiązane problemy. Twój lęk przed utratą matki napewno jest takim problemem. Twoja podświadomość próbuje Ci to przekazać. Zazwyczaj poprawna interpretacja snu pozwala taki problem rozwiązać, gdyż odkrycie przesłania snu daje nowe spojrzenie na sytuacje i często wyjaśnią gdzie podłoże ma problem.

Użytkownik Lenticularis edytował ten post 19.03.2012 - 09:40

• 0

Avie.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyli są to Twoje klucze snu. I to od nich należy rozpocząc interpretacje snów, a nie na podstawie senników. Sen jest zbyt złożonym zjawiskiem by interpretować go na podstawie jednego słowa. Sny bardzo często ukazują nierozwiązane problemy. Twój lęk przed utratą matki napewno jest takim problemem. Twoja podświadomość próbuje Ci to przekazać. Zazwyczaj poprawna interpretacja snu pozwala taki problem rozwiązać, gdyż odkrycie przesłania snu daje nowe spojrzenie na sytuacje i często wyjaśnią gdzie podłoże ma problem.

Jak się zabrać za taką interpretację, żeby dojść do prawdziwego znaczenia? :)
  • 0

ZanuSsia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pewnie śniło ci się coś takiego właśnie dlatego, że jak mówisz mama jest ci bardzo bliska i boisz się o nią.. Hmmm jakbym tak miała interpretować każdy swój potrzaskany sen.. Na przykład dzisiaj mi się śniło, że rozmawiałam z Marilynem Mansonem :D
  • 0

fobic.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sny można podzielić na dwa typy :
-Sny prorocze które jeżeli umie odczytać to wiemy co nas może spotkać np. brudna woda symbolizuje chorobę
-Sny jako wytwór naszej nieograniczonej wyobraźni

Twój sen można zrozumieć dwuznacznie:

1.Możliwe jest,że osoby które z rodziny Ci się przyśniły mogą być w niebezpieczeństwie ale biorąc pod uwagę że występowały tam dzieci może by też zrozumieć to jako zabicie płodu w przyszłości czego nie życzę,każdy interpretuje sny według swojego przeczucia jeżeli śniła Ci się krew jest opcja że tobie się coś niebawem przydarzy ale z reguły sny o tym że ktoś mówi Ci że umrzesz symbolizują długie życie ...

2.Jest też opcja że to właśnie twoja wyobraźnia np. mogłaś oglądać horror związany z dziećmi i przestawiłaś swoje myślenie na negatywne przed sen przez co śniło Ci się to co najgorsze z udziałem twoich bliskich...

W sumie tłumaczeń snu może być wiele... To jest tylko i wyłącznie moja zdanie na ten temat więc to już zależy od ciebie jak to odbierzesz tylko pamiętaj że mózg jest podatny na sugestie innych wiec nie zawsze warto brać wszystko na serio ... :)

Pozdrawiam FobiC
  • 0

Bebe.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja myślę, że to projekcja Twoich lęków. Jak sama napisałaś, bardzo boisz się śmierci swojej mamy, a więc i to Twój mózg wykorzystuje w snach. Myślę, że nie masz się czym przejmować, sny zawsze były dziwne i takie będą.
  • 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Ja myślę, że to projekcja Twoich lęków. Jak sama napisałaś, bardzo boisz się śmierci swojej mamy, a więc i to Twój mózg wykorzystuje w snach. Myślę, że nie masz się czym przejmować, sny zawsze były dziwne i takie będą.

Dlaczego nie zakładasz, że ten lęk jest wynikiem snu?
To nie sny są dziwne, a życie i my nie umiejący je interpretować.Piszecie, że nie powinno się traktować tego typu snów poważnie, a ja się was pytam.Kto wam dał prawo tak doradzać?

Co napiszecie, jeśli uw sen się urealni, że jest wam przykro, a temu kto odszedł jest dobrze?
...tak możecie, ale do kotka i pieska pogadać, ja proszę, bądźcie poważniejsi.Tu pisanie, a realny świat to nie to samo.
  • 1

Bebe.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dlaczego nie zakładasz, że ten lęk jest wynikiem snu?
To nie sny są dziwne, a życie i my nie umiejący je interpretować.Piszecie, że nie powinno się traktować tego typu snów poważnie, a ja się was pytam.Kto wam dał prawo tak doradzać?

Co napiszecie, jeśli uw sen się urealni, że jest wam przykro, a temu kto odszedł jest dobrze?
...tak możecie, ale do kotka i pieska pogadać, ja proszę, bądźcie poważniejsi.Tu pisanie, a realny świat to nie to samo.

Zakładam tak, bo autorka wątku napisała, że to jest jej największy lęk, w rozumieniu ogólnym, nie po pojawieniu się snu. Od zawsze wiadomo, że sny są specyficzne i nie powinno się je interpretować dosłownie, bo sny są odskocznią mózgu, naszej świadomości od świata realnego- dlatego tworzy nam tak różne obrazy. Niektórzy mówią, że sny pełne są symboli i tak je powinniśmy interpretować, zaś z drugiej strony słyszałam o interpretowaniu snów w sposób odwrotny do ich przedstawienia.
Oczywiście, że może się zdarzyć taka sytuacja. Każdy kiedyś umrze, ale może to być i kwestia wypadku, jak i śmierci naturalnej.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych