Skocz do zawartości


 Ruszyła okolicznościowa Liga Typerów z okazji Euro 2024 - zapraszamy do typowania wyników meczów! 


Gigantyczna afera w branży spożywczej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#16

Alembik_Vina.
  • Postów: 1030
  • Tematów: 16
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Faktycznie nie zaciekawa sprawa. No, lecz w sumie nie od dzisiaj wiemy, że jemy smieci ;[


Biedronka


Weź nie strasz, ja się głównie zaopatruję w Biedronce :P Czas się chyba przestawić na wegetarianizm, albo na wyłączne jedzenie pieczonej piersi z kurczaka, bez soli xD


Sól to pikuś. Weź sobie poczytaj na tej stronie:
http://newworldorder...MO-Czarna-lista
  • 0

#17

hannibal.
  • Postów: 57
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Dzisiaj czytałem, że kilkanaście tysięcy (!) zakładów mogło uprawiać taki proceder. Gdyby chodziło o jeden, no góra dwa , to co innego. Polaków się po prostu systematycznie podtruwa, żeby koncerny farmaceutyczne mogły potem zbijać majątek na produkcji i sprzedaży lekarstw. Ale to chyba już każdy dobrze wie.
  • 0

#18

mylo.

    Altair

  • Postów: 4511
  • Tematów: 83
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzisiaj czytałem, że kilkanaście tysięcy (!) zakładów mogło uprawiać taki proceder.


Gdzie to przeczytałeś?
  • 0



#19

ChemicalStimulants.
  • Postów: 160
  • Tematów: 1
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Dzisiaj czytałem, że kilkanaście tysięcy (!) zakładów mogło uprawiać taki proceder.


Gdzie to przeczytałeś?



Nie kilkanaście tysięcy mogło uprawiać taki proceder tylko w kilkunastu tysiącach zakładów zarządzono kontrole. To spora różnica.
  • 0

#20

mitazik.
  • Postów: 31
  • Tematów: 3
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Od kilku dni wszystkich nas nurtuje, czy jedliśmy rakotwórczą sól przemysłową. A główne pytanie brzmi: które firmy produkujące żywność używały jej zamiast soli spożywczej. CBŚ sporządziło listę 40 takich firm, ale nie ujawnia ich nazw. Ale - jak ustalił reporter śledczy "Uwagi TVN" - są wśród nich potentaci polskiego rynku mięsnego, m.in. zakłady JBB w Łysych oraz duże zakłady rybne m.in. Larus z Wielkopolski. Więcej - już dziś o godz. 19.50 w "Uwadze" TVN.


Sól wypadowa, która jako odpad poprzemysłowy powinna służyć najwyżej drogowcom, od wielu lat trafiała do produkcji artykułów spożywczych. Korzystały z niej piekarnie, zakłady przetwórstwa rybnego i wędliniarskiego, producenci przypraw. Na jej trop wpadł reporter TVN Tomasz Patora. Mówi, że afera solna nie ujrzałaby światła dziennego, gdyby nie awaria linii produkcyjnej w zakładach Anwil SA we Włocławku.

Niespełna dwa lata temu, z powodu poważnego uszkodzenia instalacji elektrycznej, jedne z największych w Polsce zakładów chemicznych przez blisko pół roku nie produkowały polichlorku winylu, do którego produkcji potrzebny jest chlor. Odpadem przy produkcji chloru jest tzw. sól wypadowa i jej także Anwil przez pół roku awarii nie dostarczał na rynek.

- I nagle na rynku soli spożywczej i peklosoli do konserwowania mięsa zawrzało. Wielu małych producentów i handlarzy zwiększyło swoje obroty nawet o połowę. Niektórzy śmiali się, że nawet gdyby podnieśli cenę soli o 100 proc. i tak sprzedaliby wszystko na pniu - telefony z zakładów mięsnych i piekarni dzwoniły bez przerwy - opowiada Tomasz Patora, autor reportażu o aferze solnej.

Sprzedaż momentalnie spadła do poprzedniego poziomu, gdy tylko Anwil wznowił produkcję chloru i sprzedaż. 600 ton soli wypadowej codzienne znów trafiało na rynek. - Stało się jasne to, o czym od dawna mówiło się wśród producentów soli: że na rynek spożywczy trafia masowo sól wypadkowa z Anwilu SA - mówi Patora. - Kiedy kilku uczciwych producentów poinformowało nas o tym fakcie, zainteresowaliśmy się tematem, nasze podejrzenia skoncentrowały się na trzech firmach odbierających sól wypadową, które na stronach internetowych oferują do sprzedaży także sól spożywczą.

Te firmy to Konsalt/Amasol oraz Zakład Produkcji Soli Łojewski z Wielkopolski, które kupowały ją od Anwilu, osuszały i jako sól spożywczą sprzedawały zakładom produkującym żywność


Źródło: wiadomosci.gazeta.pl
  • 1

#21

km1972.
  • Postów: 63
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakby tak się rozeznać, to większość surowców spożywczych ma swoje odpowiedniki techniczno-przemysłowe :)
  • 0


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych