Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szwajcarzy projektują „kosmiczną sprzątaczkę”.

• Please log in to reply
4 replies to this topic

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Szwajcarzy chcą posprzątać orbitę okołoziemską. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Lozannie ogłosili rozpoczęcie prac nad projektem CleanSpace One. W jego ramach mają powstać satelity wyspecjalizowane w sprzątaniu kosmosu.

Wokół Ziemi krąży coraz więcej śmieci pozostawionych tam przez człowieka. Zagrażają one zarówno Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, działającym satelitom (w 2009 roku amerykański Iridium-33 eksplodował po zderzeniu z nieczynnym radzieckim satelitą Cosmos-2251), jak i ludziom na Ziemi.

Pierwszym celem CleanSpace One będzie albo szwajcarski pikosatelita Swisscube umieszczony na orbicie w 2009 roku, albo bliźniacze urządzenie TIsat, wystrzelone w lipcu 2010.

Pierwsza „satelitarna sprzątaczka“, która ma być wystrzelona w 2015 lub 2016 roku, najpierw zbliży się do jednego z tych satelitów, wykorzystując w tym celu opracowywane właśnie ultrakompaktowe silniki. Następnie sięgnie automatycznym ramieniem i chwyci urządzenie. Po ustabilizowaniu złapanego satelity CleanSpace One skieruje się wraz z nim w stronę Ziemi i spłonie w atmosferze.

Pierwszy model z rodziny CleanSpace One będzie, jak widać, jednorazowego użytku. Jednak w przyszłości ma powstać komercyjna linia satelitów sprzątających, z których każdy będzie w stanie przeprowadzić deorbitację odpadków o różnej wielkości.

Szwajcarzy przyznają, że w związku z rosnącym zainteresowaniem wielkich agencji kosmicznych problemem śmieci na orbicie, chcą być pionierami na rynku sprzątania.

Na podstawie: École Polytechnique Fédérale de Lausanne
Źródło: Kopalnia Wiedzy
  • 0

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

PW Sat zbudowany przez studentów Politechniki Warszawskiej ma szansę zostać pierwszym polskim satelitą wystrzelonym w przestrzeń kosmiczną.
Satelitę zbudowali studenci politechniki warszawskie przy pomocy specjalistów z Centrum badań Kosmicznych PAN. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to już niedługo satelita zostanie wyniesiony na orbitę za pomocą nowatorskiej rakiety Vega, która zostanie wystrzelona 9 lutego z centrum w Kourou w Gujanie Francuskiej.

Jak poinformowali studenci głównym zadaniem polskiego satelity jest przetestowanie nowego systemu deorbitacyjnego dzięki któremu krążące po orbicie stare satelity będą mogły znacznie szybciej zejść z orbity I spalić się w atmosferze. System ten, jeśli by się sprawdził może mieć dość duże znaczenie w procesie “oczyszczania” kosmosu z pozostałości po ludzkich wytworach.

Z grubsza rzecz ujmując polski satelita będący kostką o wymiarach 10 centymetrów wypuści w ostatniej fazie przebywania w przestrzeni kosmicznej “ogon” o długości prawie 1,5 metra, który zwiększając opór sprawi, że satelita znacznie szybciej zacznie schodzić z orbity.

W tym roku na orbitę ma polecieć jeszcze inny polski satelita naukowy „Lem".

http://www.informacj...-do-startu.html

Mój brat cioteczny widział start, bo akurat na te studia uczęszcza Xp

Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 21.02.2012 - 11:11

• 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Szwajcarzy opracowują maszynę, która będzie ściągać śmieci z kosmosu, a Polacy system deorbitacyjny.
myślisz, że Piolacy zdominują oczyszczanie kosmosu?
  • 0

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak sobie podałem jako ciekawostkę.Chciałem jeszcze filmik właśnie wstawić, ale mój net tak działa, że niestety nie mogę, chyba, że mi ktoś poda bezpośredniego linka Xp

Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 21.02.2012 - 11:12

• 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych