Skocz do zawarto軼i

Zdj璚ie

Niezwyk造 d德i瘯 w Kijowie i w innych miejscach 鈍iata

• Zaloguj si�, aby doda� odpowied�
619 odpowiedzi w tym temacie

JachuPL.
  • Post闚: 177
  • Tematów: 7
  • P貫�:M篹czyzna
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

Na filmach z Kijowa dźwięk powtarza się rytmicznie co 5,5-6 sekund i tyle samo trwa. Moim zdaniem niedaleko odbywały się wyścigi samochodów na ćwiartkę lub też zawody driftingowe wokół dosyć dużego ronda. Dźwięk przypomina podkręcony silnik samochodu + turbosprężarka. Bardziej jednak stawiam na drift wokół regularnego budynku, toru, etc. W Lublinie gdy jest Event żużlowy również słychać rytmiczne poburkiwania motorów (stadion mieści się przy al. zygmuntowskich, ja mieszkam na niepodległości, jakieś 3-3,5km w linii prostej). Niedaleko mogły odbywać się prace budowlane związane z budową stadionu - sprawdzanie akustyki za pomocą takiej oto trąbki:
Do陰czona grafika
Właśnie o niej pomyślałem gdy usłyszałem te dźwięki.

Wytłumaczenie może być każde.

//edit: równie dobrze koleś mógł odpalić u siebie ten dźwięk i dać go na przestrzenny. Bo jak inaczej wytłumaczycie brak nagrań z tym dziwnym dźwiękiem pomimo jego rzekomo dużej słyszalności?

U篡tkownik JachuPL edytowa� ten post 18.08.2011 - 16:06

• 0

kalszym.
  • Post闚: 8
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@up Te bardzo denerwuj帷e tr帳ki wydaj� charakterystyczny d德i瘯 kt鏎y nijak si� ma z tym na filmie.
  • 2

kudi.
  • Post闚: 161
  • Tematów: 9
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@up Te bardzo denerwuj帷e tr帳ki wydaj� charakterystyczny d德i瘯 kt鏎y nijak si� ma z tym na filmie.

Dokadnie wi璚 co to jest na tych filmach?
  • 0

JachuPL.
  • Tematów: 7
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

@up Te bardzo denerwujące trąbki wydają charakterystyczny dźwięk który nijak się ma z tym na filmie.

Dobrze o tym wiem, aczkolwiek należy wziąć pod uwagę takie czynniki jak hałas uliczny, "wypłaszczenie" fali dźwiękowej przez nagranie, pracujące niedaleko maszyny, nawet zanik części częstotliwości. Jednym słowem - nagranie jest dosyć dobrej jakości wizualnej - mogło zostać zarejestrowane aparatem cyfrowym lub kamerą. Posiadacze tego sprzętu dobrze wiedzą, iż dźwięk na nagraniach zarejestrowanych za pomocą tychże urządzeń często znacznie różni się od rzeczywistego pierwowzoru. Należy zatem wziąć pod uwagę fakt, że dźwięk mógł być o wyższej lub niższej tonacji. Po drugie, nie wiemy także, z której strony ów dźwięk dochodzi. Gdybyśmy posiadali te informacje + wiedzielibyśmy, gdzie dokładnie został ten dźwięk nagrany (z uwzględnieniem takich rzeczy jak dokładne położenie tego miejsca na mapie), moglibyśmy spróbować naukowo wytłumaczyć ten fenomen. Na dźwięk może się składać wiele pomniejszych, np. Wiercenie udarem w sąsiednim budynku, zjazd motocyklistów, Drag Racing, Wyścigi Uliczne z precyzyjnym startem (co jest teoretycznie możliwe po uwzględnieniu takich czynników jak czas reakcji kierowcy na zielone światło), czy nawet cykliniarka u sąsiada. Wiele dźwięków po rekombinacji może budować to właśnie zjawisko. Nie jestem tu po to, by uświadamiać Wam, że istnieje na to naukowe wytłumaczenie, bo gdyby tak było to po prostu wrzuciłbym te filmiki na jakieś naukowe forum i miał sprawę gdzieś.

Póki co, pozostaje nam wiara w wiarygodność nagrania i oczekiwanie znalezienia odpowiedzi na pytanie KTO i PO CO odtwarzał lub tworzył te dźwięki?

Pozdrawiam, JachuPL

U篡tkownik JachuPL edytowa� ten post 18.08.2011 - 17:45

• 0

livin.
  • Post闚: 532
  • Tematów: 11
  • P貫�:Kobieta
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Drodzy pa雟two nie zapomnijmy o sowach, kt鏎e potrafi� nie幢e wystraszy�, a i d德i瘯iem zmyli�. Czasami nie robi� wcale huu-huu.
  • 1

renton.
  • Post闚: 66
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Obejrzyjcie inne filmiki tego kolesia od kijowa, ma studio w domu wiec co zaproblem mu to zfabrykwoac
  • 0

TTT.
  • Post闚: 101
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalaj帷a
Reputacja

Napisano

Nic nadzwyczajnego. Typowy dźwięk tarcia metalu o metal. Podobny można usłyszeć chociażby na placu zabaw przy nienasmarowanej huśtawce.
Na drugim filmie wyraźnie słychać, że dźwięk ustaje gdy do pokoju wchodzi dziecko, pewnie dlatego aby go nie nastraszyć. Później następuje cięcie.
Dźwięk taki jak na filmie powinien być słyszalny w większej części Kijowa. I jeśli by tak było to mielibyśmy na youtube wysyp podobnych filmików z Ukrainy.

U篡tkownik TTT edytowa� ten post 20.08.2011 - 14:59

• 0

lambo.
  • Post闚: 231
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bardzo ciekawe d德i瘯i, niczym z drugiej cz窷ci gry Stalker - tak mi si� skojarzy這. :>
  • 0

BehawioralnyBarbararzy鎍a.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

d德i瘯i/muzyka to moja pasja kt鏎� rozwijam. Mam dost瘼 do sprz皻u, rozkr璚am co� na wz鏎 'podwaliny pod studio nagraniowe', og鏊nie amatorszczyzna. Ale nawet z takim sprz皻em mo積a zrobi� duuuuuuuuuuu穎. Wi璚 - co do nagrania - 廝鏚貫m d德i瘯u mog這 by� wszystko i mog這 by� przepuszczone przez sprz皻, kt鏎y mo瞠 zrobi� jeszcze wi璚ej ni� wszystko, to tak na marginesie. Reasumuj帷 - albo fake, albo zwyk造 uliczny/miejski d德i瘯 kt鏎y si� w ciekawy spos鏏 rozchodzi� po przestrzeni/blokowisku daj帷 taki a nie inny efekt, a reszt� zrobi造 mo磧iwo軼i nagraniowe kamerki, a raczej brak takowych. a pomy郵a� kto� z was o tym, 瞠 mog豉 to by�... muzyka :P ? Za堯禦y, 瞠 kto� 2 pi皻ra ni瞠j otworzy� okno po czym w陰czy� dark ambient albo jakie� Sun O))) dwa pokoje dalej :P ? Dla mnie pasuje.
  • 0

ble.
  • Post闚: 91
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam,
od siebie mog� doda� tylko tyle 瞠 kilka lat temu podobne d德i瘯i/buczenia s造szane by造 u mnie w mie軼ie, powodem tego by這 w豉郾ie wypuszczanie pary z elektrowni (kilka os鏏 o tym wspomina這). Nie twierdze 瞠 d德i瘯i na nagraniach przedstawiaj� co� podobnego bo tego nie wiem, tylko dziele si� informacjami kt鏎e posiadam:p
Teraz nie s造cha� u mnie nic. Jak by zaprzestali pozbywa� si� tej pary w ten spos鏏.
  • 0

Kamilos.
  • Post闚: 121
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalaj帷a
Reputacja

Napisano

Nasz dziwny d德i瘯 w czasie meczu, tu� przed trz瘰ieniem w USA
  • 2

Hologram.
  • Post闚: 735
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo z豉
Reputacja

Napisano

Prawdopodobnie kto� puszcza na fulla wybran� 軼ie磬� dzwi瘯owa z jakiego� filmu, b康z s� to prace budowalne w odleg貫j cz窷ci miasta, b康z te� to mistyfikacja autora kt鏎emu si� nudzi. Na pewno nie ufo, tymbardziej tr鎩nogi z War of Worlds.
  • 0

DangerZONE.
  • Post闚: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziwny dźwięk w Odessie...

U篡tkownik DangerZONE edytowa� ten post 24.08.2011 - 14:55

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Post闚: 6852
  • Tematów: 810
  • Artykułów: 58
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wspomina貫m, 瞠 to wed逝g mnie sound track z gry S.T.A.L.K.E.R.
Host specjalnie dla was:

02._Alexey_Omelchuk_-_Call_of_Pripyat_OST_-_Theme_of_Zaton._Day.mp3 - 8.7 MB

03._Alexey_Omelchuk_-_Call_of_Pripyat_OST_-_Theme_of_Zaton._Night.mp3 - 7.9 MB

04._Alexey_Omelchuk_-_Call_of_Pripyat_OST_-_Theme_of_Jupiter._Day.mp3 - 11.5 MB

Mi貫go s逝chania.

Hologram.
  • Post闚: 735
  • Tematów: 31
Reputacja Bardzo z豉
Reputacja

Napisano