Skocz do zawarto軼i

Zdj璚ie

Niezwyk造 d德i瘯 w Kijowie i w innych miejscach 鈍iata

• Zaloguj si�, aby doda� odpowied�
619 odpowiedzi w tym temacie

Starosta.
  • Post闚: 15
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jarecki przecie� ten d德i瘯 z Oregonu musia豚y by� s造szalny w promieniu kilku kilometr闚 (co najmniej!). Po prostu nie wierz�, 瞠 nikt wi璚ej nie zwr鏂i豚y na niego uwagi, reszta mieszka鎍闚 miasteczka musia豉by by� totalnie g逝cha. Szczeg鏊nie je郵i ten d德i瘯 pojawi� si� o 3 nad ranem kiedy w mie軼ie jest cicho. Jak dla mnie to ewidentny fake. Ta babka jest dziwnie spokojna, ka盥y normalny cz這wiek trz御豚y si� ze strachu s造sz帷 takie piekielne d德i瘯i nad ranem ;)
  • 0

sechmet.
  • Post闚: 973
  • Tematów: 2
  • P貫�:M篹czyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jarecki przecie� ten d德i瘯 z Oregonu musia豚y by� s造szalny w promieniu kilku kilometr闚 (co najmniej!). Po prostu nie wierz�, 瞠 nikt wi璚ej nie zwr鏂i豚y na niego uwagi, reszta mieszka鎍闚 miasteczka musia豉by by� totalnie g逝cha. Szczeg鏊nie je郵i ten d德i瘯 pojawi� si� o 3 nad ranem kiedy w mie軼ie jest cicho. Jak dla mnie to ewidentny fake. Ta babka jest dziwnie spokojna, ka盥y normalny cz這wiek trz御豚y si� ze strachu s造sz帷 takie piekielne d德i瘯i nad ranem

Nie s康z� aby wywo豉� to mog這 taki atak paniki, po prostu co� s造cha�, kto� pomy郵a� 瞠 samolot i spa� dalej a kto� inny nie obudzi� si�, po prostu panna mia豉 bardziej bezsenn� noc i by豉 bardziej uwa積a to i us造sza豉.

Okolica raczej nieludna, dom daleko od miasta, ludzie raczej wypieraj� nieznane ni� si� tym interesuj�.

Ja bym si� wcale nie trz御� ze strachu - by豚ym tak samo ciekawy, co jest powodem takiego ha豉su.
  • 1

ciasteczkowypotwor.
  • Post闚: 96
Reputacja Z豉
Reputacja

Napisano

Moje monitory aktywne 8,5" mają płaską charakterystykę do 45Hz, a stoją sobie w pokoju i nie potrzebują garażu ;)

25" głośniki też z bliska podziwiałem, utrasztywne membrany z kevlaru - robią niesamowite wrażenie.

Kartę polecam Ci M-Audio 1010LT - 32bit/96kHz i świetnie przetworniki cyfrowo-analogowe. Niedrogo można już kupić, myślę że jakością dźwięku przebija ASUS'a - ale przekonaj się sam ;)

Jakie monitory z głośnikiem 8,5" zagrają poniżej 45Hz, bajki opowiadasz.
M-Audio 1010LT to średnia półka, badziew jak i asus. A rozdzielczość 32bit to tylko bajer.

Mówisz oczywiście o głośnikach mających charakterystykę do 100 Hz - tzw. niskotonowych. Nie wygłupiaj się z 25", bo to coś musiało by mieć pudło jak garaż na malucha. Sprzęt (poza kartą dźwiękową) nie ma tutaj znaczenia (to moje małe hobby, uwierz jest dobry), bo odsłuchuję takie rzeczy przez słuchawki (Sennheiser HD 449 - 16 do 24000 Hz , 32oHm).
Dobrze zogniskowany dźwięk z głośnika robi bałagan nie w odległości 1m, lecz troszkę dalej. Zależy to od jego budowy, min. skoku membrany, który jest różny przy z pozoru tak samo wyglądających głośnikach. Nie będę teraz robił Ci wykładu z akustyki, ani o budowie pudla rezonansowego i jego wpływie na dźwięk.
Niestety nie nagrano tego materiału mikrofonem dynamicznym, tylko pojemnościowym, bo takie są w kamerach. Dźwięk zapisany był w formacie wav. i tylko taki materiał obrabiałem, bez konwersji do innych formatów.
Uzyskana jakość po oczyszczeniu to 99 000 Hz w 32 bitach, dlatego materiał końcowy miał dziesięciokrotnie większą objętość niż wejściowy. Niestety nie stać mnie na kartę 64 bit (kosztuje majątek i prawie nie do kupienia, robione są w większości na zamówienie).
Asus to dynamika i SNR na poziomie 123 dB, próbkowanie od 10 do 200kHz i natywna rozdzielczość 24bit. To moje hobby, nie jestem audiofilem.

Odsłuch przez słuchawki - bardzo trafne i dobre, szczególnie ta charakterystyka 16Hz, chyba przy spadku -20dB.

Karta dźwiękowa 64bit, tak na pewno... Już 32bit to programowy mit.
Asus i dynamika na poziomie 123dB, tak, a świstak siedzi i zawija je w te sreberka.
Dobrze zogniskowany dźwięk? To fale dźwiękowe da się ogniskować?

Panowie dajcie sobie na wstrzymanie z wywodami na temat akustyki, bo wygląda na to, ze obaj macie blade pojęcie o tym.

U篡tkownik ciasteczkowypotwor edytowa� ten post 16.02.2012 - 16:15

• 2

Goosfraba.
  • Post闚: 324
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Strange sounds in the sky 2012 (Oregon) - brzmi jak utwory Briana Eno! :)
  • 0

Grzesiek85.
  • Post闚: 41
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@ciasteczkowypotwor

Sam troche bawie si� na klawiszach od czasu do czasu i do ods逝chu polecam s逝chawki studyjne z jak najbardziej p豉sk� charakterystyk� - ja u篡wam KRK KNS-8400, a karte dzwiekowa e-mu 0404 24b/96khz.
A 32bitowe probkowanie to oczywiscie mozliwe tylko po przekonwertowaniu (np w cubase) z 24b albo 16b np do robienia precyzyjniejszego masteringu jakiegos miksu.. tak samo jak z 48khz na 192khz itd.
ale odtwarzanie albo nagrywanie w 32bitach? to masz racj� bzdura totalna :) max 24bity i 96khz
  • 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Post闚: 6852
  • Tematów: 810
  • Artykułów: 58
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ods逝ch przez s逝chawki - bardzo trafne i dobre, szczeg鏊nie ta charakterystyka 16Hz, chyba przy spadku -20dB.

Karta d德i瘯owa 64bit, tak na pewno... Ju� 32bit to programowy mit.
Asus i dynamika na poziomie 123dB, tak, a 鈍istak siedzi i zawija je w te sreberka.
Dobrze zogniskowany d德i瘯? To fale d德i瘯owe da si� ogniskowa�?

Panowie dajcie sobie na wstrzymanie z wywodami na temat akustyki, bo wygl康a na to, ze obaj macie blade poj璚ie o tym.

Uwa瘸sz, 瞠 producent k豉mie? Skoro Twoje poj璚ie na temat akustyki jest wy窺ze ni� moje, wiedzia豚y� o tym, 瞠 ka盥y g這郾ik jest kierunkowy. A mo瞠 nie? Mo瞠 polaryzacja na zaciskach te� nie ma znaczenia?

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Z豉
Reputacja

Napisano

Nie uwa瘸m ze Sennheiser k豉mie, ale 16Hz odtwarzaj� te s逝chawki, ale przy jakim spadku minimum. Te s逝chawki graj� g鏎a od 50Hz.

Ka盥y g這郾ik jest kierunkowy, a to ci dopiero. Poni瞠j charakterystyka promieniowania kolumny 2x15".

Do陰czona grafika

Widzisz tu gdzie� jak捷 kierunkowo嗆?

Polaryzacja, to nie kierunkowo嗆.
  • 1

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeżeli tak nie jest, to dźwięk z tylu kolumny będzie tak samo słyszalny jak z przodu? Pomyśl zanim odpowiesz. Podpowiem Ci tylko, że jest różnica w kierunkowości dźwięków, a co się z tym wiąże z ich lokalizacją. Dźwięki niskie jest bardzo trudno zlokalizować, ponieważ ich charakterystyka promieniowania - rozchodzenia się na to nie pozwala. Podałeś przykład głośnika 15", czyli niskotonowego. Poszukaj sobie charakterystyki głośnika np. 1.5" lub 2.5".
Występują trzy charakterystyki głośników, jeżeli chodzi o promieniowanie kierunkowe dźwięku.
Rozróżniamy następujące podstawowe typy charakterystyk:
-charakterystykę dookólną
(wszechkierunkową),
-podłużną (mocno ukierunkowana)
-dipolową lub ósemkową (równie
silna z przodu i z tyłu, zero pod kątem 90 stopni).

Optymalna charakterystyka może być bardzo
różna dla różnych głośników. Np. w głośniku dyskotekowym
korzystna byłaby emisja jednokierunkowa
w postaci wiązki, podczas gdy w
głośniku Hi-Fi dąży się na ogół do charakterystyki
dookólnej lub dipolowej.

źródło:Friedmann Hausdorf Podręcznik budowy zestawów głośnikowych.

U篡tkownik Staniq edytowa� ten post 16.02.2012 - 22:33

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Z豉
Reputacja

Napisano

Prosz� charakterystyka promieniowania g這郾ika 4". Mniejszych nie mam. Jako� tu nie widz�, kierunkowo軼i.
Do陰czona grafika

-pod逝積� (mocno ukierunkowana)
-dipolow� lub 鏀emkow� (r闚nie
silna z przodu i z ty逝, zero pod k徠em 90 stopni).

Poka� przeto g這郾ik o charakterystyce dipolowej, lub pod逝積ej!

Tak mikrofony o char. 鏀emkowej s�.
  • 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Do陰czona grafika
Powyższe, to promieniowanie dźwięku dla dwóch przykładowych częstotliwości.

Jedyne spotykane głośniki o charakterystyce dipolowej to głośniki niskotonowe i średniotonowe.
Charakterystykę podłużną spotykamy we wszystkich rodzajach głośników (nisko, średnio i wysoko tonowe).

edit:literki

U篡tkownik Staniq edytowa� ten post 16.02.2012 - 21:21

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Z豉
Reputacja

Napisano

Jak cytujesz jakąś poniemiecką książkę, to wypadało by podać źródło.

Otóż głośnik niezależnie na jakie pasmo, jest źródłem wszech kierunkowym. Dopiero odpowiednia obudowa, nadaje mu przybliżoną kierunkowość. Niezależnie od jego rozmiarów.

Im wyższa częstotliwość tym łatwiej uzyskać kierunkowość - tuby driverów ciśnieniowych. Cha. ósemkowa, jakoś się z nią nie spotkałem, albo sobie nie przypominam takich paczek.

Przez odpowiednią konfigurację dwóch głośników, lub odpowiedniej obudowy dla wyższych pasm, można uzyskać wypadkową charakterystykę kardioidalną.

Nie ma czegoś takiego jak charakterystyka podłużna.

Z przedstawionego wykresu, jaką ma charakterystykę ten głośnik?

U篡tkownik ciasteczkowypotwor edytowa� ten post 16.02.2012 - 21:29

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak cytujesz jak捷 poniemieck� ksi捫k�, to wypada這 by poda� 廝鏚這.

Masz racj�, dopiero teraz zauwa篡貫m, 瞠 tego nie zrobi貫m. Zaraz poprawi�.

Ot騜 g這郾ik niezale積ie na jakie pasmo, jest 廝鏚貫m wszech kierunkowym. Dopiero odpowiednia obudowa, nadaje mu przybli穎n� kierunkowo嗆. Niezale積ie od jego rozmiar闚.

Im wy窺za cz瘰totliwo嗆 tym 豉twiej uzyska� kierunkowo嗆 - tuby driver闚 ci郾ieniowych. Cha. 鏀emkowa, jako� si� z ni� nie spotka貫m, albo sobie nie przypominam takich paczek.

Tylko w jednym przypadku, g這郾ik mo瞠 by� 廝鏚貫m wszech kierunkowym - kiedy le篡 w pozycji horyzontalnej, poni瞠j uszu obserwatora. W takiej to pozycji bada si� g這郾iki w komorze bezechowej (czego przyk豉dy poda貫� na grafikach), k豉d帷 je na obrotowym talerzu membran� ku g鏎ze. Za pomoc� obudowy mo積a t� kierunkowo嗆 wyeksponowa�.
Jak to nazwa貫� - "paczek" 鏀emkowych nie ma za wiele. Ale mo瞠 widzia貫� kiedy� kolumny, gdzie by造 zamontowane g這郾iki odwrotnie, czo貫m membrany do 鈔odka, oczywi軼ie w takich zestawach paruje si� g這郾iki - kiedy jeden jest "odwrotnie", taki sam w tej samej kolumnie jest zamontowany "normalnie", a ka盥y ma odseparowan� komor� akustyczn�. Efekt ods逝chu imponuj帷y. Zalecane dla uzyskania wi瘯szej "przestrzenno軼i" d德i瘯u, bez udzia逝 elektronicznego "ulepszania" efektami dookolnymi.

Przez odpowiedni� konfiguracj� dw鏂h g這郾ik闚, lub odpowiedniej obudowy dla wy窺zych pasm, mo積a uzyska� wypadkow� charakterystyk� kardioidaln�.

Czyli lepsz� kierunkowo嗆. Najlepszym przyk豉dem s� tzw. horny.

Nie ma czego� takiego jak charakterystyka pod逝積a.

Jest. Fala d德i瘯owa ma charakterystyk� pod逝積�.

Z przedstawionego wykresu, jak� ma charakterystyk� ten g這郾ik?

O鈍ie� mnie. Nie wiem. Wygl康a na dook鏊ny.

ciasteczkowypotwor.
Reputacja Z豉
Reputacja

Napisano

Wygl康a na dookolny bo g這郾ik ma to do siebie ze jest 廝鏚貫m wszech-kierunkowym.

Nie ma charakterystyki pod逝積ej. A rodzaj fali jaka jest fala d德i瘯owa, to fala pod逝積a, a to co innego.

Zamontowanie g這郾ika odwrotnie, nie ma tu nic do rzeczy. S� paczki gdzie masz i g這郾ik z ty逝 kolumny. 畝dnych przestrzennych wra瞠� to nie poprawia. Poza tym, zamontowanie obok siebie z przodu paczki g這郾ika graj帷ego "do przodu" i drugiego graj帷ego "do ty逝" tak jak to napisa貫�, spowoduje powstanie destrukcyjnych interferencji. Ustawienie to jest bez sensu.

W komorze bezechowej mo積a bada� g這郾iki w p馧przestrzeni, albo w przestrzeni otwartej. Nic tam si� nie uk豉da horyzontalnie, albo poni瞠j uszu.
  • 0

Goplana.
  • Post闚: 45
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Od dw鏂h stron za鄉iecacie temat pieprzonymi g這郾ikami.Co mnie obchodzi, kt鏎e g這郾iki jak graj� i w kt鏎a stron�.Wchodz� na ten temat 瞠by zobaczy� jakies nowe newsy, ale nie to...po瘸l si� Bo瞠.Proponuje wam za這篡� odzielny temat np. "Kierunkowo嗆 g這郾ik闚 - prawda czy mit" i tam przeprowadzajdzie dyskusje a nie tutaj.
Dziekuj� za uwag�.
  • 19

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

up@
Musz� Ci przyzna� racj� z ma造m "ale". Poddano w徠pliwo軼i kilka rzeczy, a ja staram si� je wyt逝maczy�.
Fakt, 瞠 dyskusja z ciasteczkowym zasz豉 za daleko w akustyk�. Ze swojej strony, niniejszym ko鎍z� dyskusj� o g這郾ikach itp.

Do陰czona grafika

Do陰czona grafika

Do陰czona grafika

Do陰czona grafika

Zrodla:

Do陰czona grafika

U篡tkownicy przegl康aj帷y ten temat: 5

0 u篡tkownik闚, 5 go軼i oraz 0 u篡tkownik闚 anonimowych