Skocz do zawartości

Zdjęcie

Biegnące i znikające światło w lesie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

Kardamon.
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Witajcie. Zaglądam na to forum od ładnych paru lat, zarejestrowałem się ponownie jakiś czas temu, czasem się udzielę. Jeśli ktoś mnie kojarzy to może kojarzy, że do wszystkiego podchodzę sceptycznie - zawsze szukam racjonalnego wytłumaczenia zjawiska. Tym razem coś niewytłumaczalnego przytrafiło się także mi, liczę że ktoś wyleje na mnie kubeł zimnej wody i logicznie mi to wytłumaczy ;)

Zacznę od początku. Mam psa, chodzę z nim na spacery, mieszkam w Bydgoszczy. Dzisiaj jest dość ciepło, to wybrałem się na dłuższy spacer, wziąłem koleżankę. Poszliśmy do lasu na Glinkach (w trakcie wojny znajdowała się tam sieć obozów pracy), była mgła. Tam jest taka jakby hm, dolina. Jakiś metr głębokości, kwadratowa (niewykluczone że był tu bunkier). Obwód tej doliny to spokojnie jakieś 60 metrów, dookoła dziury, krzaki, nie sposób tam iść powoli żeby się nie potknąć po ciemku.

W pewnym momencie zauważyłem światło, no spoko, pewnie dom jakiś w oddali. Światło zaczęło się przybliżać - okej, pewnie samolot nad drzewami. Gdy się zbliżyło okazało się że jest na wysokości jakichś dwóch metrów, pierwsza myśl - samochód leśniczego, aczkolwiek nie było słychać silnika, to pewnie rower... nie, zaraz, rowerem by się tu nie dało tak szybko jechać, za dużo dziur krzaków itd. Ktoś biegnie z latarką! Tak, na pewno ktoś biegnie, problem w tym że:
a) nie było słychać kroków ani łamanych gałęzi
b) nie dało się tam biec z taką prędkością nie potykając się, a wpatrywaliśmy się - nie potknął. Może łut szczęścia, albo ktoś był na tyle zwinny.
c) ten ktoś pokonał dystans na oko 80-100 metrów w jakieś 5-7 sekund (biegł ze środka lasu i mniej więcej połowę obwodu tej doliny)

To na pewno nie był piorun kulisty, ponieważ widać było promień światła, taki jak od latarki/reflektorów. Pies ujadał jak oszalały, a ten ktoś nie skierował światła w naszą stronę, żeby zobaczyć co to, co wydaje mi się być dziwne.

I nagle światło zgasło. Góra 20-30 sekund później znaleźliśmy się tam gdzie przed chwilą jeszcze się świeciło (cała akcja rozgrywała się kilka metrów od nas) to nie było po nikim śladu, ani słuchu - jasne, była mgła, było ciemno, mogliśmy go nie widzieć, ale jakby poszedł dalej to by było słychać kroki, albo łamanie gałęzi, w końcu to las)

Niewątpliwie wyobraźnia i świadomość śmierci setek osób w tym miejscu to dodatkowo nakręciła, dlatego potrzebuję sceptycznego spojrzenia... aczkolwiek nie pogardzę nawet tymi mniej racjonalnymi wytłumaczeniami, legendami itp... ;)

Użytkownik Karaś edytował ten post 20.11.2011 - 23:26

• 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Nie napisze dlaczego (nie uwierzył byś)
...ale proszę cię, proszę bo masz takie myśli, by iść tam powtórnie.

Nie rób tego, pozostaw to tak jak jest.
  • -2

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja jestem ciekaw dlaczego. Napisz.
  • 0

Kardamon.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie napisze dlaczego (nie uwierzył byś)
...ale proszę cię, proszę bo masz takie myśli, by iść tam powtórnie.

Nie rób tego, pozostaw to tak jak jest.

Ale z chęcią wysłucham :)
  • 0

Mika’el.
  • Tematów: 34
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Kiedyś napiszę, ale na pewno nie w tym temacie.
To ma związek z "darem" widzenia i wbrew pozorom wcale nie jest śmiesznie, ani miło tak postrzegać otoczenie.

Karaś, ja napisałem, ty wybierasz, ot życie i ja się na to godzę.
  • 0

Kardamon.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kiedyś napiszę, ale na pewno nie w tym temacie.
To ma związek z "darem" widzenia i wbrew pozorom wcale nie jest śmiesznie, ani miło tak postrzegać otoczenie.

Karaś, ja napisałem, ty wybierasz, ot życie i ja się na to godzę.

Obydwoje ze wspomnianą koleżanką to widzieliśmy. Jeśli nie chcesz napisać o tym tutaj, to możesz via PW - bo zaintrygowałeś mnie.

Użytkownik Karaś edytował ten post 21.11.2011 - 00:07

• 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma takiego pisania na PW, ja też chcę wiedzieć co to za dar.

Jako sceptyk nie mogę znaleźć PÓKI CO żadnego wytłumaczenia poza tym, że Ci się przewidziało, no ale ten pies skoro szczekał to znaczy, że jemu też by się przewidziało a to już mało prawdopodobne. Napiszę coś teraz ale nie lubię tego pisać bo to dowodzi, że mogę nie mieć racji, a nienawidzę nie mieć racji (w tym wypadku chodzi o to, że wg. mnie duchy nie istnieją): skoro to bunkry i śmierć wielu osób itd. to może to był jakiś duch? Ty widziałeś światełko a pies postać?

Użytkownik Fisher edytował ten post 21.11.2011 - 00:07

• -2

Kardamon.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie ma takiego pisania na PW, ja też chcę wiedzieć co to za dar.

Jako sceptyk nie mogę znaleźć PÓKI CO żadnego wytłumaczenia poza tym, że Ci się przewidziało, no ale ten pies skoro szczekał to znaczy, że jemu też by się przewidziało a to już mało prawdopodobne. Napiszę coś teraz ale nie lubię tego pisać bo to dowodzi, że mogę nie mieć racji, a nienawidzę nie mieć racji (w tym wypadku chodzi o to, że wg. mnie duchy nie istnieją): skoro to bunkry i śmierć wielu osób itd. to może to był jakiś duch? Ty widziałeś światełko a pies postać?

Wykluczyłem przywidzenie, ponieważ to trwało te kilka sekund, ale na tyle długo aby przez głowę mogły mi się przewinąć wspomniane myśli (dom-samolot-samochód-rower-leśnik) oraz bym mógł dokonać spokojnej percepcji wzrokowej - a także z tego powodu że pies ujadał jak oszalały, oraz wspomniana koleżanka to widziała, więc nie byłem odosobniony.

Za przywidzenie traktuję to, że w pewnym momencie jakbym ujrzał w tamtym miejscu spodnie bojówki oraz buty wojskowe (ubrane, a nie latające, jednak nie ujrzałem całej postaci, w ogóle jakby zarysu człowieka nie było.) Ale to była migawka, więc prawdopodobnie wyobraźnia mi coś stworzyła właśnie ze względu na świadomość bunkrów i naznaczenia tego miejsca krwią.

Użytkownik Karaś edytował ten post 21.11.2011 - 00:12

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O której to było godzinie?
  • 1

Muhomorniczy.Cylon.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ktoś biegł z latarka na głowie, teraz ludzie robią rożne dziwne rzeczy z nudów , wyłączył ja po tym jak was usłyszał żeby zniknąć przed potencjalnymi złoczyńcami z pitbulem - pranoja leśna która wam też się udzieliła.

była mgła, było ciemno

Użytkownik Muhomorniczy.Cylon edytował ten post 21.11.2011 - 12:02

• 1

Lenticularis.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Musze przyznać, że to chyba pierwsza taka historia, którą czytam i przychodzi mi na myśl, że naprawdę mogliście być świadkami zjawiska paranormalnego. Należę do tej mniejszości, która w duchy wierzy, bo o ich istnieniu się przekonała na własne oczy, nie mniej nie będę wysnuwał żadnych wniosków, bo jak sam twierdzisz, chciałbyś spojrzeć na to racjonalnie. I masz tu jak najbardziej racje, problem tylko, że czasami jak bardzo otwartego umysłu by się nie miało pewnych sytuacji racjonalnie wytłumaczyć się nie da.
  • 0

Szymon034.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Maylo nie przesadzajmy, zadnego daru tu nie ma biorac pod uwage to, ze i pies i kolezanka widzieli "ducha"( nie wiemy dokladnie co).W ogole odnioslem wrazenie, ze twoj post ma charakter ironiczny, ale ok. Moim zdaniem nie ma innego wyjscia jak wybrac sie o podobnej godzinie, pogodzie w tym samym skladzie w to samo miejsce, chociaz watpie ze cos zobaczycie, ale sprobowac mozna:)
Fajna historia i o ile nie zkyslasz z tym, ze niee bylo slychac zadnego dzwieku lamanych galezi itp. , to faktycznie mozliwe ze to duch

Użytkownik Szymon034 edytował ten post 21.11.2011 - 15:32

• 0

Kardamon.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

O której to było godzinie?

Tuż przed 22 - miałem telefon chwileczkę po tym zajściu i patrząc na połączenia to była 21:43.

Ktoś biegł z latarka na głowie, teraz ludzie robią rożne dziwne rzeczy z nudów , wyłączył ja po tym jak was usłyszał żeby zniknąć przed potencjalnymi złoczyńcami z pitbulem - pranoja leśna która wam też się udzieliła.

Ta teoria do mnie nawet trafia. Ktoś mógł być amatorem joggingu, dzięki czemu zwinnie omijał przeszkody, a jak usłyszał psa to zgasił lampkę i położył się na ziemi (i jakimś cudem go nie zauważyliśmy, mógł się wtopić w otoczenie) jak nakazują zasady bezpieczeństwa. To jedynie nie wyjaśnia prędkości ale chyba jest najbardziej logiczne. Dzięki wielkie :)
  • 0

Szymon034.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mozliwa teoria, ale jak dla mnie troche naciagana. Po pierwsze mamy jesien-ilosc roznego rodzaju lisci itp. jest znacznie wieksza niz zwykle, wiec teoretycznie halas powinien byc duzy. Oczywiscie biorac pod uwage, ze "duch-biegacz" biegl po lesie a nie jakies sciezce, czesto uczeszczanej przez ludzi. Hałas powinien byc tez duzy dlatego, ze o godzinie 22 jest bardzo ciemno,tym bardziej w lesie, wiec ominiecie wszystkich rzeczy powodujacych halas jest tym trudniejsze, nawet z latarka przyczepiona do glowy:) moim zdaniem sa trzy opcje: albo jakis czlowiek lasu, ktory potrafi biegac nie robiac halasu( sa tacy) , duch(dla tych co w duchy wierza jest to mozliwa teoria) albo jakas radioaktywna sowa ze swiecaca glowa (nie takie rzeczy sa na swiecie)

Użytkownik Szymon034 edytował ten post 21.11.2011 - 17:57

• 0

Lenticularis.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

albo jakas radioaktywna sowa ze swiecaca glowa

ta teoria będzie miała raczej mało zwolenników :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych