Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolejna dziwna formacja na Marsie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

Daan.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Na Marsie odkryto struktury, które przypominają drogi. Wnikliwe analizy niektórych zdjęć zdają się wskazywać na istnienie formacji, które moga stanowić pozostałość po poprzednich mieszkańcach tej planety.

Jest grupa ludzi na świecie, które dysponują czasem i samozaparciem potrzebnym do uważnego studiowania wszelki dostępnych publicznie satelitarnych zdjęć naszej planety i planet sąsiednich. Kimś takim jest Joseph Skipper sam nazywający się wirtualnym archeologiem.

Poświęcił on wiele czasu na eksplorację udostępnionego przez korporację Google programu Google Mars umożliwiającego oglądanie kompilacji różnych zdjęć czerwonej planety zrobionych dotychczas w wielu misjach badawczych NASA i innych agencji kosmicznych.

Dołączona grafika

dkrycia dokonane z wykorzystaniem takiego "ekwipunku" jak oprogramowanie Google mogą wzbudzać uśmieszek, ale formacje wskazane na zdjęciach są naprawdę interesujące. Zdjęcia wydają się wskazywać na istnienie czegoś, co przypomina system transportu a przynajmniej jakieś drogi lub tory.

Co podkreślają odkrywcy, formacje rzucają cień, więc nie ma mowy o jakimś łączeniu zdjęć i raczej z tego powodu nie są to typowe zakłócenia cyfrowej obróbki obrazu. Badacze zdają się sugerować, że odkryto pozostałości jakiejś cywilizacji, która mogła kiedyś istnieć na Marsie.
Dołączona grafika

Naukowcy stwierdzili ostatnio, że planeta ta została zniszczona w wyniku ogromnej eksplozji nuklearnej. Sugerowano, że wystąpiła ona w warunkach naturalnych, ale kto wie czy odkrycia Josepha Skippera nie wskazują nam innego możliwego wyjaśnienia odnośnie tego, dlaczego Mars wygląda jak wygląda. Mogło tam po prostu dojść do wojny jądrowej na niespotykaną skalę.

Jeśli te informacje uda się jakoś zweryfikować albo rozszerzyć listę rzekomych dowodów to z pewnością zachwieje to podstawami wielu nauk a implikacje światowe takiego odkrycia byłyby bez precedensu.

Źródło

Ciekawe czy to kolejny wymysł, czy tam faktycznie coś jest.

Użytkownik Daan edytował ten post 03.11.2011 - 13:47

• 8

Hexx.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Miejmy nadzieje że to prawda. Jak to potwierdzą to może tam polecimy i sprawdzimy? (my jako ziemianie) Jak są drogi czy tam tory to muszą być też jakieś inne zachowane struktury. A co jeśli oni tam nadal żyją? Tylko pochowali się w schronach, normalnie życie al'a fallout :)

Użytkownik michalhusta edytował ten post 03.11.2011 - 14:12

• 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

sorry, zaraz usłyszymy, że jest to naturalna formacja.
  • 1

Sykes.

Curious

• Tematów: 15
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

NASA i tak zdementuje wszystko mówiąc, że to formacja naturalna/błąd zdjęcia/przypadkowe niedopatrzenie z ich strony. Niestety, sad but true.
  • 0

Daan.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No wiadomo, przecież nie powiedzą nam że odkryli ślady cywilizacji na Marsie. A nawet gdyby tak powiedzieli, to zawsze znajdzie się gróbka ludzi która będzie twierdziła że NASA kłamie :)

edit Yawgmoth
Ortografia - Grupka!

• -1

ICM600.
  • Tematów: 25
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Zastanawia mnie jedna rzecz - Widoczny tu:

Dołączona grafika

układ kraterów i pagórków po każdej stronie obrazka jest taki sam. Zatem są to dwa zdjęcia tego samego miejsca. Na obu zdjęciach formacje terenowe rzucają takie same cienie. Zatem wykonane zostały one o tej samej porze dnia. Dlaczego na prawym zdjęciu widoczny jest cień rzekomego pociągu, a na lewym go nie ma? Obiekt jest w ruchu? A może jest to jedno zdjęcie z dorobionym cieniem? Co jest bardziej prawdopodobne? Ktoś zna dokładną lokalizację tego miejsca?

Użytkownik ICM600 edytował ten post 03.11.2011 - 17:09

• 7

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

dobre oko masz hmmm... cholera no trudno powiedzieć, ale wychodzi na to, że to fejk - no chyba, że tam faktycznie żyje cywilizacja jakaś :o
  • 0

Hexx.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To z pociągiem to faktycznie może być fake, ale i tak pozostaje sprawa rzekomych torów
  • 0

Lordofdragonss.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie to wyglada jak kolejny obrazek który przedstawia łączenie dwóch zdjęć. A to z pociągiem to najwyraźniej fake.
Z ciekawości zajrzałem na Google mars i znalazłem te dziwne cienie:
http://imageshack.us...sadasdasdb.png/
A może mi ktoś wytłumaczyć co to jest? Znajduje się blisko regionu "Albor Tholus"

Użytkownik Lordofdragonss edytował ten post 03.11.2011 - 18:09

• 0

Dragwen.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie to wyglada jak kolejny obrazek który przedstawia łączenie dwóch zdjęć. A to z pociągiem to najwyraźniej fake.
Z ciekawości zajrzałem na Google mars i znalazłem te dziwne cienie:
http://imageshack.us...sadasdasdb.png/
A może mi ktoś wytłumaczyć co to jest? Znajduje się blisko regionu "Albor Tholus"

Myślę, że są to cienie "od" tych pagórków. lub (też mi się nasunęło) ... chmury? o.O
  • 0

Draggy.
  • Tematów: 7
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czytałem jakiś czas temu o dziecku indygo, Borysie, który swoje poprzednie wcielenie przeżył jako Marsjanin. Mówił, że jego cywilizacja żyje teraz pod ziemią... Cóż, może używają tych wagonów do transportu żywności? ;)
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pod ziemią? I nie usmażą się?

Użytkownik Fisher edytował ten post 03.11.2011 - 21:56

• 0

Draggy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiemy przecież, czy są zbudowani w ten sam sposób, co ludzie, i czy oddziałują na nich te same prawa. Może dla nich życie w temperaturze 200 stopni Celsjusza jest normalne, a do przetrwania wcale nie potrzebują tlenu? Jak to ktoś powiedział, jeśli kosmici istnieją, to pewnie są istotami, których nie potrafimy sobie wyobrazić.
  • 4

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, sam kiedyś na forum podobnie pisałem, ale pytałem wiesz, tak o :D Trochę to mało prawdopodobne żeby mieszkać pod ziemią ale być może. Nie można powiedzieć, że nie, bo nie mamy pewności.
  • 0

Draggy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ostatnio oglądałem świetny film od BBC, a raczej serię filmów, jeden z nich miał tytuł "Are We Alone?". W świetny sposób zostało tam ukazane, dlaczego nie powinniśmy nie wierzyć w istnienie istot inteligentnych na planetach innych niż Ziemia.
Moim zdaniem to czysty przypadek, że na naszej planecie zaistniały warunki do życia - odpowiednia temperatura, atmosfera, pojawienie się życia i tak dalej. Moglibyśmy stwierdzić, że tak wiele rzeczy mogły pójść nie tak, że to niemożliwe, aby w innym miejscu we Wszechświecie istniało życie, lub że jest to bardzo mało prawdopodobne. Jest natomiast odwrotnie - istnieje tak wiele miejsc, na których mogłoby istnieć życie, że aż trudno zdać sobie z tego sprawę.

Edit: Udało mi się znaleźć fragment tego dokumentu, właśnie ten fragment, o którego mi chodziło. Cały film ma 30 minut, jednak najważniejsze cztery załączam poniżej.

Użytkownik Draggy edytował ten post 03.11.2011 - 22:21

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych