Napisano 01.09.2011 - 07:25
Napisano 01.09.2011 - 10:39
Napisano 01.09.2011 - 16:40
Napisano 01.09.2011 - 16:49
Ewangelicki teolog Wolff uważa, że powodem choroby Anneliese Michel było jej surowe wychowanie katolickie, które było moralnie przeciążone i pełne strachu. Wolff tłumaczy, że skrajnie tradycjonalistyczne wypowiedzi podczas egzorcyzmu zostały sugestywnie wywoływane przez ks. Alt i o. Renz. Możliwe było też, że katolickość Michel spowodowała nieufność wobec lekarzy.
Użytkownik Nic_nowego edytował ten post 01.09.2011 - 18:26
Napisano 01.09.2011 - 17:57
Użytkownik Aidil edytował ten post 01.09.2011 - 18:02
Napisano 01.09.2011 - 21:01
niestety nie zgodzę się. wiem o dziewczynie, która była nie wierząca no ale chodziła na religię i któregoś razu poszli z klasą na egzorcyzmy do kościoła no i ta dziewczyna podczas egzorcyzmów (jakieś tam zbiorowe modły czy coś) nagle dostała ataku, krzyczała, mdlała, gadała w dziwnych językach - sama nie pamiętała nic. Ja nie wiem co myśleć o tym. kiedyś bardzo się interesowałem tematem egzorcyzmów i sam nie wiem... dla mnie jeden z tych tematów, na które nie poznam raczej odpowiedzi. No ale fakt faktem ciekawy bardzoWarto zauwazyc, ze nie ma osob "opetanych" wsrod ludzi niewierzacych.
Użytkownik Ronaldo edytował ten post 02.09.2011 - 07:24
Napisano 02.09.2011 - 13:46
niestety nie zgodzę się. wiem o dziewczynie, która była nie wierząca no ale chodziła na religię i któregoś razu poszli z klasą na egzorcyzmy do kościoła no i ta dziewczyna podczas egzorcyzmów (jakieś tam zbiorowe modły czy coś) nagle dostała ataku, krzyczała, mdlała, gadała w dziwnych językach - sama nie pamiętała nic. Ja nie wiem co myśleć o tym. kiedyś bardzo się interesowałem tematem egzorcyzmów i sam nie wiem... dla mnie jeden z tych tematów, na które nie poznam raczej odpowiedzi. No ale fakt faktem ciekawy bardzo
Warto zauwazyc, ze nie ma osob "opetanych" wsrod ludzi niewierzacych.
Napisano 02.09.2011 - 14:37
Napisano 03.09.2011 - 11:02
no ale do tego stopnia, żeby "coś" nią zawładnęło ? zrozumiał bym gdy by jej się coś wydawało, lub by po prostu słabo się zrobiło - to w sumie nic szczególnego. ale ona dostała ataku, nic nie pamiętała z tego. autosugestia w tym przypadku to trochę pójście na łatwiznę..
Napisano 03.09.2011 - 11:05
niestety nie zgodzę się. wiem o dziewczynie, która była nie wierząca no ale chodziła na religię i któregoś razu poszli z klasą na egzorcyzmy do kościoła no
ta dziewczyna podczas egzorcyzmów (jakieś tam zbiorowe modły czy coś) nagle dostała ataku, krzyczała, mdlała, gadała w dziwnych językach - sama nie pamiętała nic.
Ja nie wiem co myśleć o tym. kiedyś bardzo się interesowałem tematem egzorcyzmów i sam nie wiem... dla mnie jeden z tych tematów, na które nie poznam raczej odpowiedzi. No ale fakt faktem ciekawy bardzo
no ale do tego stopnia, żeby "coś" nią zawładnęło ? zrozumiał bym gdy by jej się coś wydawało, lub by po prostu słabo się zrobiło - to w sumie nic szczególnego. ale ona dostała ataku, nic nie pamiętała z tego. autosugestia w tym przypadku to trochę pójście na łatwiznę..
Napisano 03.09.2011 - 11:51
Z całym szacunkiem do tego w co wierzysz i jak to przyjmujesz, ale dla mnie to wygląda na małomiasteczkową historię, którą opowiada starsze pokolenie i nauczyciele, by młodzi nie zadawali zbędnych pytać i nie starali się broń boże odchodzić od kościelnej wspólnoty, bo w przeciwnym wypadku opęta ich szatan.
Już strasznie wątpliwe jest to, czy rzeczywiście tam poszli.
Będąc jeszcze w gimnazjum i uczestnicząc wówczas w lekcjach religii, zagadnąłem księdza (całkiem konkretny człowiek i otwarty na polemikę) jak wygląda taki egzorcyzm. W odpowiedzi usłyszałem, że rzadko kiedy dopuszcza się do tego nawet najbliższą rodzinę. Ksiądz, bądź księża zostają z "opętanym" sam na sam. Toteż wielce nieprawdopodobne wydaje mi się, aby robić z tego wycieczkę szkolną.
Napisano 03.09.2011 - 12:00
ale egzorcyzmów nie przekreślam bo to jest fakt. Teraz tylko są snute domysły i dodawane racjonalne wyjaśnienia, no bo przecież wszystko da się racjonalnie wyjaśnić prawda ?
Napisano 03.09.2011 - 12:24
Napisano 18.10.2011 - 05:51
Napisano 18.10.2011 - 09:09
niestety nie zgodzę się. wiem o dziewczynie, która była nie wierząca no ale chodziła na religię i któregoś razu poszli z klasą na egzorcyzmy do kościoła no i ta dziewczyna podczas egzorcyzmów (jakieś tam zbiorowe modły czy coś)
0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych