Skocz do zawarto軼i

Zdj璚ie

Przysz這嗆 m這dego pokolenia w czarnych barwach.

• Zaloguj si�, aby doda� odpowied�
137 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Post闚: 4511
  • Tematów: 83
  • P貫�:M篹czyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo wiem 瞠 dziecko nie mo瞠 by� odpowiedzialne za sw鎩 los. Trzeba da� mu uniwersalny zestaw narz璠zi w kt鏎ych wybierze to w kt鏎ym jest najlepsze, gdy ju� b璠zie u progu doros這軼i.
  • 0

ChemicalStimulants.
  • Post闚: 160
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

Bo wiem 瞠 dziecko nie mo瞠 by� odpowiedzialne za sw鎩 los. Trzeba da� mu uniwersalny zestaw narz璠zi w kt鏎ych wybierze to w kt鏎ym jest najlepsze, gdy ju� b璠zie u progu doros這軼i.

Dodaj jeszcze 瞠 trzeba je da� si陰.

To nie dziecko jest tu odpowiedzialne tylko rodzic.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli jak? Usun望 przymus szkolny, zlikwidowa� publiczne szkolnictwo i kaza� rodzicom p豉ci� za nauk� nawet w podstaw闚ce?

Przypominam 瞠 to w豉郾ie przymus szkolny zlikwidowa� na 鈍iecie analfabetyzm. Tak to ju� jest niestety.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

Czyli jak? Usunąć przymus szkolny, zlikwidować publiczne szkolnictwo i kazać rodzicom płacić za naukę nawet w podstawówce?

Przypominam że to właśnie przymus szkolny zlikwidował na świecie analfabetyzm. Tak to już jest niestety.

Przypominam że i tak za szkołę płacisz i to wygórowaną cenę bo dochodzi jeszcze koszt utrzymania urzędników ktorzy te pieniadze redystrybuują.

U篡tkownik ChemicalStimulants edytowa� ten post 09.02.2012 - 20:19

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale przymus szkolny, a to czy chodzi si� do prywatnej czy publicznej szko造 to dwie r騜ne sprawy.

Mo瞠 istnie� przymus szkolny i prywatne szko造.

Ostatni raz taka sytuacja o jakiej m闚isz mia豉 miejsce bardzo dawno temu i poziom analfabetyzmu by� koszmarny. Przymus szkolny musi istnie� dla nauki podstawowej wiedzy o 鈍iecie.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

Ale przymus szkolny, a to czy chodzi si� do prywatnej czy publicznej szko造 to dwie r騜ne sprawy.

Mo瞠 istnie� przymus szkolny i prywatne szko造.

Ostatni raz taka sytuacja o jakiej m闚isz mia豉 miejsce bardzo dawno temu i poziom analfabetyzmu by� koszmarny. Przymus szkolny musi istnie� dla nauki podstawowej wiedzy o 鈍iecie.

Nie mo瞠. 畝den przymus istnie� nie mo瞠 w sprawach kt鏎e nie zagra瘸j� 篡ciu i zdrowiu innego cz這wieka.

No i co z tego 瞠 by�? Teraz ka盥y musia豚y si� nauczy� czyta� i pisa� tak czy siak bo bez tego a ni rusz. A do tego nei jest potrzebny 瘸den przymus i 瘸dna wy窺za filozofia!
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko czytanie i pisanie to dziś za mało żeby dostać dobrą pracę. Dziś to jest podstawa cywilizacyjna. Tak jak kiedyś czytanie i pisanie nie było niezbędne do życia, tak samo dziś nie jest niezbędna wiedza wykraczająca poza te dwie umiejętności. Jednak żeby być kimś więcej niż najtańszą siłą roboczą, to trzeba nieco więcej informacji.

Świat jest o wiele bardziej skomplikowany i ludzie muszę więcej o nim wiedzieć, żeby nie być stadem bydła które wierzy we wszystko co się im powie.
  • 0

Alembik_Vina.
  • Post闚: 1030
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tylko, że obecne szkolnictwo dąży do sprawienia właśnie tego, żeby przyszłe pokolenia były stadem bydła. Tak naprawdę to ta przymusowa nauka również kosztuje. Odbiera wolność myślenia.
Bo zobacz, już od małego jesteśmy uczeni życia w systemie, zamiłowania do pieniędzy, olewania prawdy.
W szkole uczy się tego, że mamy zaakceptować coś, bo tak jest, bo ktoś to powielił. To nie jest zdrowe dla wolności. Nie jest też zdrowe dla wiedzy. Bo kto tak naprawdę pamięta to, czego nauczył się w szkole?
O wiele więcej wiedzy o świecie dostarcza w dzisiejszych czasach internet i jest to wiedza nieregulowana a dzięki temu cenniejsza od niepotrzebnej, którą i tak się zapomni.

U篡tkownik Alembik_Vina edytowa� ten post 10.02.2012 - 00:28

• 3

ChemicalStimulants.
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

Tylko czytanie i pisanie to dzi� za ma這 瞠by dosta� dobr� prac�. Dzi� to jest podstawa cywilizacyjna. Tak jak kiedy� czytanie i pisanie nie by這 niezb璠ne do 篡cia, tak samo dzi� nie jest niezb璠na wiedza wykraczaj帷a poza te dwie umiej皻no軼i. Jednak 瞠by by� kim� wi璚ej ni� najta雟z� si陰 robocz�, to trzeba nieco wi璚ej informacji.

安iat jest o wiele bardziej skomplikowany i ludzie musz� wi璚ej o nim wiedzie�, 瞠by nie by� stadem byd豉 kt鏎e wierzy we wszystko co si� im powie.

Stadem byd豉 ludzie si� staj� kiedy kto� odg鏎nie decyduje o ich 篡ciu.

Ju� podawa貫m tutaj przyk豉d szkota kt鏎y zaczynaj帷 pierwsz� prac� mia� 8-9 lat i umia� tylko czyta�, pisa� i liczy� a teraz jest bardzo wysoko postawionym pracownikiem w du瞠j firmie.

Sko鎍zcie te wszystkie szko造, id嬈ie na studia, sko鎍zcie a po幡iej b康嬈ie na etapie 8-9 letniego dziecka kt鏎e opisa貫m wy瞠j maj帷 po dwadzie軼ia pare.
  • 1

Alembik_Vina.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie, b璠ziemy w gorszej sytuacji, bo dziecko lepiej ch這nie wiedz� w m這dym wieku. W szkole za� uczysz si� niepotrzebnych pustych sformowa� i stajesz niepotrzebnym, pustym cz這wiekiem ;)
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko, że obecne szkolnictwo dąży do sprawienia właśnie tego, żeby przyszłe pokolenia były stadem bydła. Tak naprawdę to ta przymusowa nauka również kosztuje. Odbiera wolność myślenia.

Wcale nie odbiera wolności myślenia. Wy jesteście tego najlepszym przykładem. Dodatkowo macie pojęcie o pewnych aspektach życia o jakich nie mielibyście gdybyście do szkoły nie chodzili.

Prawdziwa i udowodniona wiedza nigdy nie ogranicza wolności myślenia, ona może tylko ją ułatwić. Dzisiejsze szkoły uczą faktycznego stanu nauki - nie wymysłów propagandzistów.

Powiem inaczej, ludzie są stadem bydła - mimo szkolnictwa. Gdyby nie ono to wielu z nich nawet by się nie otarło o fizykę, chemię, czy matematykę.

Bo zobacz, już od małego jesteśmy uczeni życia w systemie, zamiłowania do pieniędzy, olewania prawdy.
W szkole uczy się tego, że mamy zaakceptować coś, bo tak jest, bo ktoś to powielił. To nie jest zdrowe dla wolności.

W szkole uczyłem się matematyki, fizyki, chemii i polskiego - nie wiem czego Ty. Już na pewno nie byłem uczony zamiłowania do pieniędzy, ani olewania prawdy.
Niestety wiedza jest taką dziedziną w której musimy zaakceptować to że ktoś już odkrył powód zaistnienia takiego oddziaływania fizycznego czy chemicznego.

Już podawałem tutaj przykład szkota który zaczynając pierwszą pracę miał 8-9 lat i umiał tylko czytać, pisać i liczyć a teraz jest bardzo wysoko postawionym pracownikiem w dużej firmie.

Skończcie te wszystkie szkoły, idźcie na studia, skończcie a poźniej bądźcie na etapie 8-9 letniego dziecka które opisałem wyżej mając po dwadzieścia pare.

Super jeden koleś na sto tysięcy może tak zrobić, większość ludzi nie jest w stanie. Ile takich przykładów możesz dać? Warren Buffet też zaczynał za młodu - ale w wieku 15 lat. 8-9 lat to jest wyjątek wyjątków.

Bydłem są ludzie bez wiedzy, podążający za instynktami.
  • 0

rainman.
  • Post闚: 483
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ze szko造 musia造by znikn望 wszystkie materia造 obj皻e syjonistyczn� propagand� czyli np. wi瘯sza cz窷� historii. Wiedza oparta na wszechobecnym k豉mstwie i manipulacji nie posiada 瘸dnej warto軼i. Mo積a przeczyta� tysi帷e "wiarygodnych" ksi捫ek napisanych przez najwi瘯sze "autorytety" wsp馧czesnego 鈍iata i nawet przez moment nie otrze� si� o prawd�. Odpowiednie wychowanie w szkole jest bardzo wa積� cz窷ci� SYSTEMU i tylko jego upadek jest w stanie zmieni� obraz przysz造ch pokole�.
  • 1

Alembik_Vina.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Gdybym w wieku dziewi璚iu lat ola� wszystko i zacz掖 uprawia� ro郵iny by� mo瞠 by豚ym nieco normalniejszym i o wiele szcz窷liwszym cz這wiekiem. Zawsze tkwi豉 we mnie ciekawo嗆 鈍iata, ch耩 poznawania. Jednak m鎩 umys� jest p造nny. Nie 豉pi� nauk 軼is造ch a zapami皻uj� tylko to, co uwa瘸m za przydatne. Teraz uwa瘸m, 瞠 te wszystkie lata szko造 zupe軟ie nic mi nie da造. O wile wi瘯sz� wiedz� o 鈍iecie zdoby� bym po鈍i璚aj帷 czas, kt鏎y zmarnowa貫m na szko喚 na czytanie ksi捫ek. Zasadniczo jestem do嗆 kreatywnym cz這wiekiem, lubi� wiele zmienia�. Szko豉 zabi豉 we mnie ca陰 kreatywno嗆. Szko豉 w kt鏎ej musia貫m si� uczy� na pami耩 interpretacji wierszy, w kt鏎ej nikt nie by� podobny do mnie, a jak by� to musia� si� chyba kamuflowa� r闚nie skutecznie jak ja. Gdybym w wieku dziewi璚iu lat na powa積ie zacz掖 upraw� ogrodu to my郵�, 瞠 teraz mia� bym w pe軟i prosperuj帷e przedsi瑿iorstwo i olbrzymi baga� wiedzy i praktyki ogrodniczej. Dodatkowo unikn掖 bym zepsucia i moralnej degrengolady. Nie do嗆, 瞠 szko豉 nic mnie nie nauczy豉, musia貫m po鈍i璚i� cz窷� ducha, by to wszystko zapomnie�.
Wynik豉 z tego jedna, jedyna dobra rzecz. Nigdy ju� nie zaufam ludziom, nigdy nie b璠� s逝cha� propagandy, nigdy nie b璠� chcia� 篡� w bogactwie, nigdy nie b璠� chcia� za這篡� rodziny i nigdy nie b璠� szuka� przyjaci馧. O ca貫j reszcie musz� zapomnie�. Powiedzmy, 瞠 cofn望 si� do czasu, gdy mia貫m 9 lat. By� mo瞠 wtedy wszystko p鎩dzie dobrze. Oto co my郵� na ten temat. Ale Ty oczywi軼ie tego nie rozumiesz. No c騜, zdarza si� czasami taka choroba, ona si� chyba nazywa spo貫cze雟two i sprawia, 瞠 ludzie zaczynaj� zachowywa� si� jak mr闚ki.
  • 2

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ze szko造 musia造by znikn望 wszystkie materia造 obj皻e syjonistyczn� propagand� czyli np. wi瘯sza cz窷� historii. Wiedza oparta na wszechobecnym k豉mstwie i manipulacji nie posiada 瘸dnej warto軼i. Mo積a przeczyta� tysi帷e "wiarygodnych" ksi捫ek napisanych przez najwi瘯sze "autorytety" wsp馧czesnego 鈍iata i nawet przez moment nie otrze� si� o prawd�. Odpowiednie wychowanie w szkole jest bardzo wa積� cz窷ci� SYSTEMU i tylko jego upadek jest w stanie zmieni� obraz przysz造ch pokole�.

Co jest takiego syjonistycznego w tej naszej historii?

Gdzie masz te k豉mstwa i manipulacje? Oczywi軼ie historia nauczana w szko豉ch jest nieco modyfikowana - czyli wybiela nasze sprawki, ale inne przedmioty?

Gdybym w wieku dziewi璚iu lat ola� wszystko i zacz掖 uprawia� ro郵iny by� mo瞠 by豚ym nieco normalniejszym i o wiele szcz窷liwszym cz這wiekiem.

By豚y� rolnikiem kt鏎y nic poza tym nie zna. By豚y� szcz窷liwy w swojej ignorancji.

Ja jestem samoukiem, w szkole zbyt dobrych ocen nie mia貫m. Ale nigdy, przenigdy nie b璠� 瘸這wa� wiedzy kt鏎� zdoby貫m. A ju� na pewno nie b璠� m闚i� 瞠 by豉 mi niepotrzebna i nic we mnie nie rozwin窸a.
Ka盥a sytuacja daje Ci widz� i do鈍iadczenie. 畝dna z nich nie jest na marne.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja ponadprzeci皻na
Reputacja

Napisano

@mylo

Owszem szko喚 sko鎍zy貫m ale tak naprawd� nigdy si� nie uczy貫m. Na lekcjach zamiast na tablice patrzy貫m si� godzinami w okno. Z klasy do klasy prze郵izgiwa貫m si� dzi瘯i jakiemu� fartowi. Uwa瘸m te lata za kompletnie zmarnowane. Teraz maj帷 21 lat mam ca趾iem niez陰 prac� o kt鏎ej ludzie
po studiach mogliby tylko pomarzy�.

To nie wykszta販enie jest kwesti� tego czy jeste� bezrozumnym byd貫m czy 鈍iat造m cz這wiekiem. Znam ludzi kt鏎zy s� po wielce 鈍iat造ch kierunkach kt鏎e uko鎍zyli na (podobno) najlepszej polskiej uczelni czyli UW, i co? I 穋� w maku, czytaj� wyborcz�, ciesz� si� na kolejn� edycje Mam Talent, ogl康aj� Fakty i wierz� w wizj� przedstawionego tam 鈍iata. No i do tego jeszcze pracuj� w niewolniczej pracy za psie pieni康ze.

To jest to twoje wykszta販enie?
  • 0

U篡tkownicy przegl康aj帷y ten temat: 2

0 u篡tkownik闚, 2 go軼i oraz 0 u篡tkownik闚 anonimowych