Skocz do zawarto軼i

Zdj璚ie

Przysz這嗆 m這dego pokolenia w czarnych barwach.

• Zaloguj si�, aby doda� odpowied�
137 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Post闚: 4511
  • Tematów: 83
  • P貫�:M篹czyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

jak dowodzi ekonomia szko造 austriackiej ludzie musieliby przesta� wierzy� w mit "gospodarki opartej o informacj�", a zacz望 uczciwie, fizycznie pracowa� przy wytwarzaniu rzeczywistych d鏏r, kt鏎e s� podstaw� istnienia.

Wkraczamy w er� gdzie wytwarzanie d鏏r zostawiamy maszynom. Stajemy si� zb璠ni przy produkcji, bo potrafi� to robi� lepiej i szybciej. Naszym celem jest obracanie informacj�, modyfikowanie jej i tw鏎cze przetwarzanie. Oczywi軼ie do momentu gdy i w tym maszyny nas nie prze軼ign�. ;)
  • 0

cichy45.
  • Post闚: 372
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Naprawdę dziwi mniej jak ludzie czytać nie potrafią, ręce opadają :) Sentinel, gdzie ja pisałem o wybiciu żydów, cyganów i całej europy wschodniej, tworzeniu przestrzeni życiowej, ustanowieniu rasy służącej Aryjczykom? :) Poza tym, to czy ja uważam Hitlera za gościa git czy za potwora to moja sprawa i nic Ci do tego. Ja jedynie zaproponowałem system rządów który czasowo mógłby być nie na rękę społeczeństwa, i faktycznie, tu przyznaję rację, może przywodzić na myśl system faszystowski.
Nie ważne jak bardzo by tego chciał Mylo czy Ty, w demokracji jest prawi nie możliwe życie w dostatku z powodu zbyt wielu koncepcji które się na wzajem znoszą. Takie jest moje zdanie.

To co napisałeś Sentinel, to jawne oskarżanie mnie i Imb o rasizm, antysemityzm i szerzenie nazizmu.

U篡tkownik cichy45 edytowa� ten post 28.08.2011 - 17:31

• 0

Kajman.
  • Post闚: 694
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mnie osobi軼ie to przera瘸 jak bardzo si� skupiamy na sobie (...) Co z tego, 瞠 20% ludzi na 鈍iecie dysponuje a� 80% zasob闚 planety i zyje jak paniska topi帷 si� w luksusach. A reszta ludzi 篡je na skraju ub鏀twa lub w n璠zy.
(...)
Nacjonalizm - to ju� by這

Nier闚no軼i spo貫czne zawsze by造 i b璠� i nic tego nie zmieni. Ju� byli tacy, kt鏎zy chcieli, 瞠by wszyscy mieli po r闚no. To si� nazywa komunizm. To te� ju� by這.
  • 0

Xellos.
  • Post闚: 1090
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zgodz� si� z tym poni瞠j, nier闚no軼i spo貫czne by造 od zawsze. Kto� ma lepiej, kto� gorzej, w ka盥ym systemie jaki dotychczas wymy郵ono.

Ja jedynie zaproponowa貫m system rz康闚 kt鏎y czasowo m鏬豚y by� nie na r瘯� spo貫cze雟twa, i faktycznie, tu przyznaj� racj�, mo瞠 przywodzi� na my郵 system faszystowski.

Przypomina mi si� Star Wars i jak imperator doszed� do w豉dzy :) Anakin Skywaker mia� podobne marzenia jak Ty :) Jest taka scena jak opowiada Padme o tym, 瞠 potrzeba kogo� kto zrobi porz康ek :P

Nie ma jakiego� z這tego 鈔odka na dzisiaj...po prostu kolejna lekcja dla ludzko軼i. Mo瞠 przysz貫 pokolenia co� z tych naszych czas闚 wyci庵n�...jakie� wnioski. Tak jest ca造 czas, nowe pokolenia...nowe wnioski. A ci庵le jest 幢e :(
  • 1

cichy45.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Xellos
Oczywiście, moje twierdzenia są teoretyczne. Sam wątpię żeby taka "grupa ekspertów" nie chciała wykorzysta władzy chociaż trochę do swoich spraw. Każdy ma słabości.

Trzeba eksperymentować bo zastój nie jest dobry dla nikogo. Raz był faszyzm, ludzie się sparzyli i prawdopodobnie więcej taki ustrój nie będzie miał miejsca w europie. Ale jeśli sytuacja będzie tak krytyczna kto wie. Nigdy nie możemy być pewni czegoś na 100%, możemy jedynie czynić przypuszczenia.

U篡tkownik cichy45 edytowa� ten post 28.08.2011 - 18:37

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wa積e jak bardzo by tego chcia� Mylo czy Ty, w demokracji jest prawi nie mo磧iwe 篡cie w dostatku z powodu zbyt wielu koncepcji kt鏎e si� na wzajem znosz�. Takie jest moje zdanie.

Zapoznaj si� z histori� USA. To pa雟two w swoich fundamentach posiada demokracje i wolno嗆. Tylko wolno軼i� i demokracj� zbudowa這 swoj� pot璕� - najwi瘯sz� pot璕� w dziejach 鈍iata.
  • 0

cichy45.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Z tą wolnością to bym polemizował by przez długie lata był tam rasizm. I demokracji też coraz mniej, przykładowy projekt który może dać możliwość odcięcia internetu w przypadku ataku terrorystycznego. A że za atak terrorystyczny to wszystko co może mieć negatywny wpływ na daną społeczność, uznać za takowy można prawie wszystko.

U篡tkownik cichy45 edytowa� ten post 28.08.2011 - 19:02

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czarni 篡li w niedostatku, bo nie mieli dost瘼u do wolno軼i i demokracji. Biali 篡li bogato bo mieli do nich dost瘼.

Perfekcyjny przek豉d wy窺zo軼i i wi瘯szej efektywno軼i wolno軼i nad jej brakiem.
  • 0

cichy45.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Chiny też są potężnym krajem i jakoś zbytnio wolności, ani demokracji nie ma, chociaż jest i tak lepiej niż w typowym komunizmie.

Nie rozumiem tylko dlaczego tak mocno bronisz demokracji skoro wcale nie jest najlepszym możliwym ustrojem. Z pewnością są inne lepsze, choć nie koniecznie jeszcze wymyślone. Jeśli chodzi Ci o to: tak, nie jestem wszechwiedzący, a proponowany ustrój nie musi być strzałem w 10. Niemniej niema podstaw do jego demonizowania.

Rasizm w USA obala twoje twierdzenie jakoby był to kraj zbudowany na demokracji i wolności. Owszem, był demokratyczny i wolny ale dla białych. A murzyni pracowali na plantacjach, generowali zyski i budowali potęgę USA :)

U篡tkownik cichy45 edytowa� ten post 28.08.2011 - 19:24

• 1

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chiny też są potężnym krajem i jakoś zbytnio wolności, ani demokracji nie ma, chociaż jest i tak lepiej niż w typowym komunizmie.

Wolności nie było, to ludność głodowała i kraj był biedny jak mysz kościelna. W latach 80 rozpoczęto liberalizacje gospodarczą i efekty widać dziś. Wolny rynek doprowadził ten kraj z ubóstwa do roli rozgrywającego na arenie międzynarodowej.

To sprawiło tylko to że uwolniono rynek i zniesiono regulacje (w pewnym stopniu - ale wystarczającym).

Nie rozumiem tylko dlaczego tak mocno bronisz demokracji skoro wcale nie jest najlepszym możliwym ustrojem. Z pewnością są inne lepsze, choć nie koniecznie jeszcze wymyślone. Jeśli chodzi Ci o to: tak, nie jestem wszechwiedzący, a proponowany ustrój nie musi być strzałem w 10. Niemniej niema podstaw do jego demonizowania.

Bo demokracja to zły ustrój, ale lepszego nie wymyślono. Wszelkie anarchokapitalizmy to pochodna. Całkowite zniesienie rządu jest raczej nieprawdopodobne.

Wiesz co jest złe w tym co proponujesz? Zabranie wolności. To dyskredytuje w moich oczach jakikolwiek ustrój.

Rasizm w USA obala twoje twierdzenie jakoby był to kraj zbudowany na demokracji i wolności. Owszem, był demokratyczny i wolny ale dla białych. A murzyni pracowali na plantacjach, generowali zyski i budowali potęgę USA

Pracowali tylko na południu. Północ była uprzemysłowiona i tam niewolnicza siła robocza nie spełniała swojej roli z powodu niskich kwalifikacji i morale. Po wojnie secesyjnej niewolnictwo upadło. Południe nie było bogate, to był rolniczy obszar wielkich latyfundiów. Oczywiście istniały bogate rodziny plantatorów, ale ogólnie kraina była niezamożna.

Prawdziwy skok w bogactwie USA nastąpił w drugiej połowie XIX wieku i XX wieku. Wtedy już nikt nawet nie myślał o niewolnictwie czarnych.
  • 0

cichy45.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Owszem, masz rację, jednak niewolnictwo było w USA i przynosiło zyski bo swego czasu mnóstwo bawełny sprzedawali w europie ;)

W moim systemie pisałem o czasowych obostrzeniach. Czegoś takiego jak blokada w dostępie informacji, czy wolność słowa nie uważał bym za konieczne.

U篡tkownik cichy45 edytowa� ten post 28.08.2011 - 19:40

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Owszem, masz racj�, jednak niewolnictwo by這 w USA i przynosi這 zyski bo swego czasu mn鏀two bawe軟y sprzedawali w europie

Tak. Mniej wi璚ej co� w rodzaju sprzeda篡 p這d闚 rolnych z Afryki, lub Ameryki Po逝dniowej do kraj闚 zachodu. Bogactwo pe軟� g瑿�.

W moim systemie pisa貫m o czasowych obostrzeniach. Czego� takiego jak blokada w dost瘼ie informacji, czy wolno嗆 s這wa nie uwa瘸� bym za konieczne.

Tylko tutaj jest zbyt wiele uznaniowo軼i. Kto mia豚y m闚i� co jest zakazane, a co nie. Kto powiedzia豚y 瞠 przyw鏚ca przesadza, albo rozgrywa swoje interesy.

Taki system mamy w Rosji, kt鏎� faktycznie rz康zi Putin, a korzystaj� z tego oligarchowie przez niego wybrani.
  • 0

cichy45.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Tak, tutaj już schodzimy na charakter ludzi, ich przywary, i kwestię bezstronności. Nikt idealny nie jest więc mogły by wystąpić nadużycie ze strony władzy etc. Nie miej gdyby ta grupka była idealna, z pewnością dawało by to szanse na szybszy rozwój państwa i bogacenie się społeczeństwa. Niestety, jak wspomniałem, nikt nie jest idealny i tu można by dyskusję zamknąć bo wszystko rozbija się o czynnik ludzki, któremu dużo do perfekcji brakuje.

U篡tkownik cichy45 edytowa� ten post 28.08.2011 - 20:11

• 0

#29 Go嗆_Sentinel

Go嗆_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

Naprawd� dziwi mniej jak ludzie czyta� nie potrafi�, r璚e opadaj� :) Sentinel, gdzie ja pisa貫m o wybiciu 篡d闚, cygan闚 i ca貫j europy wschodniej, tworzeniu przestrzeni 篡ciowej, ustanowieniu rasy s逝膨cej Aryjczykom? :) Poza tym, to czy ja uwa瘸m Hitlera za go軼ia git czy za potwora to moja sprawa i nic Ci do tego. Ja jedynie zaproponowa貫m system rz康闚 kt鏎y czasowo m鏬豚y by� nie na r瘯� spo貫cze雟twa, i faktycznie, tu przyznaj� racj�, mo瞠 przywodzi� na my郵 system faszystowski.
Nie wa積e jak bardzo by tego chcia� Mylo czy Ty, w demokracji jest prawi nie mo磧iwe 篡cie w dostatku z powodu zbyt wielu koncepcji kt鏎e si� na wzajem znosz�. Takie jest moje zdanie.

To co napisa貫� Sentinel, to jawne oskar瘸nie mnie i Imb o rasizm, antysemityzm i szerzenie nazizmu.

A mnie dziwi, 瞠 Ty tak瞠 nie potrafisz wyciagac s逝sznych wniosk闚 z histroii. Nigdzie nie oskarzy貫m Ci� o szerzenie nazizmu, albo o nawo造waniu do eksterminacji jaki� innych nacji. Natomaist odr鏏 lekcje z historii oraz psychologii spo貫cznej. Wtedy mo瞠 zrozumiesz o czym pisz� mylo i ja.

Ka盥a dyktatura pr璠zej czy p騧niej d捫y do podporz康kowania jednostki. Nikt, nigdy, pod 瘸dnym pozorem nie ma prawa ogranicza� wolno軼i jednostki, prawa do dokonywania wybor闚. To jest prawo niezbywalne, uniwersalne. Ty chcesz, my郵isz o ustroju przymusu, o totlitarnym ustroju, o przyw鏚cy - wodzu, kt鏎y zna si� na wszystkim najlepiej i spowoduje, 瞠 nagle kraj zamieni si� w raj. Ja raczej bym powiedzia�, 瞠 pr璠zej zmieni sie w piek這. By� mo瞠 jednostki b璠� 篡造 w luksusie. Wi瘯szo嗆 jednak b璠zie traktowana na r闚ni z nie maj帷ymi 瘸dnych praw masami szarej, bezkszta速ej masy rodowitych niewolnik闚.

Co do tego, kto dla Ciebie jest idea貫m, autorytetem guzik mnie to interesuje. Twoja prywatna sprawa. Natomiast nigdy jako republikanin, jako liberalista, jako zwolennik suwerenno軼i jednostki, prawa do wolno軼i, prawa do indywidualnego bezpiecze雟twa i rozwoju nie b璠� akceptowa� tego typu rozwi您a�. Dop鏦i Twoje autorytety nie narusz� moich niezbywalnych praw, 篡cia, wolno軼i, zdrowia, w豉sno軼i zyj i wyznawaj sobie co tylko chcesz. To Twoje prawo i potrafi� je uszanowa�.
  • 0

cichy45.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie che mi si� ju� po raz kt鏎y� pisa� tego samego. Nie pisa貫m o Fuhrerze, tylko o grupie ludzi. M鎩 ostatni post by� pr鏏� zamkni璚ia dyskusji z Mylo. Nie odmawia貫m mu racji kiedy j� mia�. Taki system jak m鎩 nawet nie istnieje wi璚 wola豚ym raczej dyskusj�-kalkulacj� jakie konkretne zyski i straty mo瞠 przynie嗆 ni� unoszenie si� nad prawami do wolno軼i itd. tak, jakby gdzie� ten ustr鎩 panowa� i wyrz康za� nie wiadomo jakie szkody ludno軼i. Mylo poda� swoje racje, ja i Ty. Ka盥y kto chce mo瞠 si� nad nimi zastanowi� w w豉snym zakresie, wpa嗆 na inne rozwi您anie, lepsze od proponowanego przeze mnie.
  • 0

U篡tkownicy przegl康aj帷y ten temat: 1

0 u篡tkownik闚, 1 go軼i oraz 0 u篡tkownik闚 anonimowych