Napisano 10.07.2011 - 23:14
Napisano 11.07.2011 - 00:26
Napisano 11.07.2011 - 01:34
Chrześcijaństwo nabierało coraz większych rumieńców, a nie miał już kto go powstrzymać, gdy autor pisma świętego zmarł (choć zapewne i tak nie był nikomu znany). Zaczęli masowo pojawiać się mędrcy i prorocy, wysłannicy rzeczonego Boga. Gdy zapowiedzieli nadejście jego dziecka, łatwo się domyślić, że ludzie zaczęli cwaniakować. Mesjaszy zaczęło przybywać i przybywać. Jednym z nich był Jezus.
Użytkownik pazuzu edytował ten post 11.07.2011 - 01:59
Napisano 11.07.2011 - 09:21
Napisano 11.07.2011 - 11:08
"Jeden człowiek" był raczej metaforą.Biblia ma wielu autorów, nie można mówić że napisał ją jeden człowiek.
Tak to ująłem. Dzisiaj przecież np. kradzież czy morderstwa z reguły uznajemy za rzeczy złe - a dobro a zło są przecież pojęciami dość subiektywnymi. Moim zdaniem, biblia ukształtowała taki model, w którym wielu ludzi ma identyczną "subiektywną opinię".czyli co Biblia ustanowiła co jest dobre co złe ?
Fakt, pomyliłem pojęcia. Mea Culpa. Choć akapit o nowym testamencie nie ma większego znaczenia dla tekstu.cos ci sie pomylilo z kolejnoscia bo widzisz chrzescijanstwo nie istnialo przed jezusem
stary testament to judaizm
Napisano 11.07.2011 - 12:05
Napisano 11.07.2011 - 16:21
Nic z tego, co napisałem, temu nie przeczy.dla tekstu większego znaczenie może nie mieć, dla Twojej osoby ma znaczną. Nawet w czasie kiedy wg. Ciebei chrześcijaństwo nabierało "rumieńców" to autorzy Starego Testamentu od wielu, ale to naprawdę wielu lat nie żyli. Poza tym można było powstrzymać chrześcijaństwo i pewnie by się to udało, ale wiązałoby się to z ogromną stratą wpływów cesarstwa rzymskiego.
Nie poruszyłem tematu rozrastania się wpływów chrześcijaństwa, a o tym doskonale wiem.Poza tym zauważ też, że te Twoje "rumieńce" jakoś nie doszły do nas. Chrześcijaństwo do nas dotarło dzięki rozwiązaniaom siłowym. Przyjęte zostało bo tak było wygodniej, aby uchronić się przed najazdami cesarstwa niemieckiego. Jakoś te rumieńce przez 1000 lat nie nabrałaby takiej barwy by opanować wszystko.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych