Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bitcoin- czy to ma szanse na sukces?

• Please log in to reply
18 replies to this topic

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zwróćcie uwage na to jak zdobywa się te bitcoiny.
Samo ich zdobywanie na tym etapie jest chore i nie sprawiedliwe. Zyskują bogaci z lepszymi maszynami, osoby które znają się dobrze na sprzęcie komputerowym. Na co mojej babci ta waluta skoro nie potrafi obsługiwać komputera? Wydaje mi się, że to największy i bardzo poważny problem.
Mam nadzieję, że z tego nic nie będzie. Dostęp do waluty powinien mieć każdy, nie tylko wybrani.
  • 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

^^

Gdybyś rozumiał współczesny system monetarny to dopiero byś się zbulwersował. Najlepiej wyrażają to słowa przypisywane Henremu Fordowi.

"It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning." -- Henry Ford

"Dobrze [dla bankierów], że obywatele nie rozumieją naszej bankowości i systemu monetarnego, ponieważ jeśli by rozumieli, to przypuszczam, że mielibyśmy rewolucję jeszcze tej nocy"

;)

Mechanizm zdobywania bitcoinów przy tym co mamy jest ultra-sprawiedliwy. Na sprzęcie każdy może się poznać, może zainwestować w komputer, a napisz do prezesa NBP, że chcesz sobie wykreować trochę kasy. Zarezerwowane dla bankierów, a spróbuj założyć bank... :P Ale jak jesteś jednym z wybranych to dopiero masz możliwości - możesz ludziom pożyczać wygenerowaną kasę, a oni muszą pożyczać bo sami wygenerować nie mogą, a to jest jedyna możliwość spłaty zaciągniętych przez nich kredytów.

Użytkownik nexus6 edytował ten post 14.10.2011 - 12:27

• 2

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja wiem jaki jest współczesny system monetarny i wiem, że jest piiiii.

Na sprzęcie każdy może się poznać,

Ale nie każdego stać na komputer do "farmienia". Kiedyś jak to powstawało wystarczył zwykły komputer, sam nawet trochę zarobiłem ale z czasem komputer stał się za słaby, co z tego, że się znam skoro nie mam kasy na sprzęt który wygenerowałby 1BTC, teraz pewnie żeby 1BTC zdobyć potrzeba kilka mocnych komputerów a to są wydatki. Bogacą się najbogatsi.
Skoro jesteś tego zwolennikiem odpowiedz co z moją babcią która nie obsługuje się komputerem? Nie ma komputera- nie ma pieniędzy.

Nie mowię, że pomysł jest głupi, ale na dzień dzisiejszy to nie przejdzie ze względu na starsze pokolenie.
  • 0

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale nie każdego stać na komputer do "farmienia". Kiedyś jak to powstawało wystarczył zwykły komputer, sam nawet trochę zarobiłem ale z czasem komputer stał się za słaby, co z tego, że się znam skoro nie mam kasy na sprzęt który wygenerowałby 1BTC, teraz pewnie żeby 1BTC zdobyć potrzeba kilka mocnych komputerów a to są wydatki. Bogacą się najbogatsi.
Skoro jesteś tego zwolennikiem odpowiedz co z moją babcią która nie obsługuje się komputerem? Nie ma komputera- nie ma pieniędzy.

Nie mowię, że pomysł jest głupi, ale na dzień dzisiejszy to nie przejdzie ze względu na starsze pokolenie.

Toć nie mówię, że to się przyjmie w takiej postaci. Bitcoin ma różne wady, nie tylko nieumiejętność posługiwania się komputerem przez starsze pokolenia. Podejście autorów jest czysto akademickie. Np. co będzie jak pojawi się wirus exploitujący całą sieć? Albo co jeśli zostanie opracowany efektywny algorytm (np. kwantowy) do wydobywania bit monet? Mechanizm generacji ma być podpuchą do używania tego oprogramowania, ale jest też najsłabszym elementem tego systemu. O wiele lepiej jeśli generacja pieniądza oparta była by o realne zasoby. Sądzę, że w końcu pojawi się elektroniczna waluta oparta najpierw na fizycznym złocie, srebrze, a potem na innych dobrach. W zasadzie jak się patrzy na serwisy takie jak BullionVault to ona aż się prosi o wprowadzenie. Nadchodzą ciekawe czasy :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych