Skocz do zawartości

Zdjęcie

Grzywna i więzienie za kontakt z kosmitami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To nie jest tłumaczenie z google. Wklej sobie ten tekst i przetłumacz w translatorze to zobaczysz że wyjdzie coś innego.
I w dodatku po polsku też nie rozumiesz. Jest napisane wyraźnie:

Ustalić czy konkretna osoba, mienie, zwierze, albo inna forma życia albo materii, cokolwiek co jest wystawione na działanie w przestrzeni kosmicznej i poddane kwarantanni takie jak osoba

Czyli chodzi o wszystko to co znalazło się w przestrzeni kosmicznej i powróciło na ziemię, czyli cały sprzęt, ludzie, jedzenie itd. Wtedy jeszcze nie znano do końca skutków przebywania człowieka w przestrzeni kosmicznej więc takie procedury wprowadzono.
  • 0

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I w dodatku po polsku też nie rozumiesz.

Za wycieczki osobiste raportuję,przyjmij to do wiadomości.

Widzę że nie dojdziemy do porozumienia,ty interpretujesz treść rozporządzenia na swój sposób,ja na swój.
Ale napiszę jeszcze raz,tu chodzi o zbadanie poprzez kwarantannę czy dany obiekt miał kontakt z oddziaływaniem otwartej przestrzeni lub z innym obiektem wystawionym na jej działanie,nie o samo zbadanie skutków ekspozycji.

The quarantine may be based only on a determination, with or without the benefit of a hearing, that there is probable cause to believe that such person, property, animal or other form of life or matter whatever is extra-terrestrially exposed.

Kwarantanna bazuje na ustaleniu że jest powód aby wierzyć że obiekt został wystawiony na działanie przestrzni

Jak pisałem wcześniej w procedurach NASA nie ma miejsca na przypuszczenia ani wiarę,oni po prostu mają zewidencjonowane wszystko co wysyłają w przestrzeń;tu natomiast jest mowa o przypuszczeniach bądź podejrzeniach kontaktu z materią wystawioną na działanie określonego środowiska,rozumiesz?
  • 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, raportuj sobie, ale to nie moja wina że nie rozumiesz tego testu. To byś musiał zaraportować sam siebie.

2. "Extra-terrestrially exposed" means the state of condition of any person, property, animal or other form of life or matter whatever, who or which has:
1. Touched directly or come within the atmospheric envelope or any other celestial body
2. Touched directly or been in close proximity to (or been exposed indirectly to) any person, property, animal or other form of life or matter who or which has been extra-terrestrially exposed by virtue of paragraph (b)(1) of this section. For example, if person or thing "A" touches the surface of the Moon, and on "A's" return to Earth, "B" touches "A" and, subsequently, "C" touches "B", all of these - "A" through "C" inclusive - would be extra-terrestrially exposed ("A" and "B" directly; "C" indirectly).

"extra Extra-terrestrially exposed" oznacza stan warunków każdej osoby, rzeczy, zwierzęcia, albo innej formy życia która została:
1. Bezpośrednio dotknięta albo przeszła przez atmosferę ziemi albo innego ciała niebieskiego.

dalej masz coś takiego:

A" touches the surface of the Moon, and on "A's" return to Earth, "B" touches "A" and, subsequently, "C" touches "B", all of these - "A" through "C" inclusive - would be extra-terrestrially exposed ("A" and "B" directly; "C" indirectly).

Czyli A" chodziła po Księżycu( dotykała go) "A's" wróciła na Ziemię itd.

Rozumiem że według ciebie kosmici chodzili po Księżycu oraz że wrócili na ziemię? Gdzie w tym tekście masz słowa:

,,Każdy kto w kosmosie lub na Księżycu spotkał obcą formę życia"?
Nie ma tam czegoś takiego, nie nadimpretuj tego.
  • 0

Mehitabel.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wprost przeciwnie,rozumiem go doskonale.

2. Touched directly or been in close proximity to (or been exposed indirectly to) any person, property, animal or other form of life or matter who or which has been extra-terrestrially exposed by virtue of paragraph (b)(1) of this section.

Osoba która dotknęła lub przebywała w obecności osoby,...,innej formy życia która została wystawiona na działanie warunków pozaziemskich

Dalej rzeczywiście widzimy

For example, if person or thing "A" touches the surface of the Moon, and on "A's" return to Earth, "B" touches "A" and, subsequently, "C" touches "B", all of these - "A" through "C" inclusive - would be extra-terrestrially exposed ("A" and "B" directly; "C" indirectly).

Czyli jest to przykład interpretacji a nie jedyna wykładnia przepisu.

Ale masz rację co do jednego,interpretacji będzie tyle ilu czytających.

Rozumiem że według ciebie kosmici chodzili po Księżycu oraz że wrócili na ziemię? Gdzie w tym tekście masz słowa:

,,Każdy kto w kosmosie lub na Księżycu spotkał obcą formę życia"?
Nie ma tam czegoś takiego, nie nadimpretuj tego.

Jeszcze raz powtórzę,tam są takie słowa jak "in example".

Na koniec,w pierwszym linku mojego pierwszego posta w temacie widnieją takie słowa jak

Already Passed by Congress On October 5, 1982, Dr. Brain T. Clifford of the Pentagon announced at a press conference ("The Star", New York, Oct. 5, 1982)that contact between U.S. citizens and extra-terrestrials or their vehicles is strictly illegal.

I skoro człowiek ze stopniem doktora pracujący dla Pentagonu interpretuje to w taki a nie inny sposób to wybacz ale jego zdanie jest dla mnie w tej kwestii bardziej przekonujące niż anonimowego forumowicza.

Użytkownik Mehitabel edytował ten post 28.04.2011 - 16:36

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Osoba która dotknęła lub przebywała w obecności osoby,...,innej formy życia która została wystawiona na działanie warunków pozaziemskich

No, czyli dotyczy to też osób które miały kontakt z tym co poleciało w kosmos. Żeby nie było wyjątków to wpisano tam wszystko, czyli ludzi, przedmioty, a nawet zwierzęta. Bo przecież psy i małpy również w kosmos latały.

Nie ma innej interpretacji. Wszystko jest jasne.
  • 0

Mehitabel.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chyba chciałeś powiedzieć "Nie mam innej interpretacji" ;)

Bo trudno wmawiać komuś że twoja wersja jest jedyną prawdziwą skoro przytoczyłem ci fragment:

Dr. Brain T. Clifford of the Pentagon announced at a press conference ("The Star", New York, Oct. 5, 1982)that contact between U.S. citizens and extra-terrestrials or their vehicles is strictly illegal.

Doktor Brain T.Clifford z Pentagonu ogłosił na konferencji prasowej(wzmianka w "The Star" z Nowego Jorku z 5 października 1982 roku) że kontakty pomiędzy obywatelami USA i istotami pozaziemskimi lub ich pojazdami są ściśle nielegalne.

Dotarło?
  • 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie, nie dotarło, bo nie ma co dotrzeć. To co podałeś pochodzi z tego linka gdzie twierdzą że kontakt z obcą istotą podlega karze grzywny. Potem z tekstu tych przepisów dowiadujemy się, że nie chodzi wcale o kontakt z obcymi i kara która ma być za to nałożona ma być nakładana za coś zupełnie innego, czyli za złamanie zasad kwarantanny.

Zatem nie można zaufać temu co tam jest napisane. Jeśli mi pokażesz nagranie z tej konferencji albo ten ,,The star" a tą rzekomą wzmianką to wtedy w to uwierzy. Ale jestem pewien że przedstawiciel Pentagonu nie powiedział by czegoś co jest sprzeczne z tymi wydanymi przepisami.
  • 1

Mehitabel.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Potem z tekstu tych przepisów dowiadujemy się, że nie chodzi wcale o kontakt z obcymi i kara która ma być za to nałożona ma być nakładana za coś zupełnie innego, czyli za złamanie zasad kwarantanny.

Powinieneś napisać "A potem przeczytałem treść dokumentu i zinterpretowałem go tak jak było dla mnie wygodne",wiem wszystko.

Wystarczy mi podane źródło z nazwiskiem naukowca i datą dzienną konferencji prasowej oraz treść przepisu która ma wyjątkowo szerokie pole do interpretacji,jeżeli dla ciebie to mało to już twój problem.

Szanuję twoje podejście do sprawy ale proszę nie wmawiaj nikomu że to coś więcej niż twoje podejście i prawda objawiona.

Użytkownik Mehitabel edytował ten post 29.04.2011 - 09:35

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma żadnego szerokiego pola do interpretacji. Mylisz się i chyba zdajesz sobie z tego sprawę, ale dalej brniesz w zaparte. Prawdy nie oszukasz.

Na początku tego newsa z strony którą podałeś mamy wyraźnie napisane.

contact between U.S. citizens and extra-terrestrials or their vehicles is strictly illegal. According to a law already on the books (Title 14, Section 1211 of the Code of Federal Regulations, adopted on July 16, 1969, before the Apollo moon shots), anyone guilty of such contact automatically becomes a wanted criminal to be jailed for one year and fined $5,000.

citizens and extra-terrestrials or their vehicles is strictly illegal- Kontakty między obywatelami USa a kosmitami albo ich pojazdami są ściśle nielegalne.

anyone guilty of such contact automatically becomes a wanted criminal to be jailed for one year and fined $5,000.
Każdy który miał taki kontakt automatycznie staje się ściganym i zostanie uwięziony i zapłaci grzywnę.

Ten tekst jest jasny i oczywisty. Wynika z niego że kontakt z obcymi istotami skończy się więzieniem i grzywną. Prawda???

Ale zupełnie coś innego jest w tekście tego rozporządzenia. Czytamy:

Whoever willfully violates, attempts to violate, or conspires to violate any provision of this part or any regulation or order issued under this part or who enters or departs from the limits of a quarantine station in disregard of the quarantine rules or regulations or without permission of the NASA quarantine officer shall be fined not more that $5,000 or imprisoned not more than 1 year, or both.

Każdy kto umyślnei narusza, albo próbuje naruszyć, olbo spiskuje żeby naruszyć postanowienia tej części przepisów. potem jest: kto opuszcza miejsce kwarantanny wbrew przepisom kwarantanny bez pozwolenia NASA, powinna zostać nałożona na niego grzywna nie mniejsza niż 5000 dolców albo więzienie nie więcej niż rok, albo oba razem.

Z tego tekstu wynika, że to nie spotkanie z obcymi, a naruszenie zasad kwarantanny wiąże się z karą.

A więc tak relacja z konferencji jest ewidentnie sfałszowana.
Rozumiesz już? Nie próbuj mnie oszukać.
  • 1

Mehitabel.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma żadnego szerokiego pola do interpretacji. Mylisz się i chyba zdajesz sobie z tego sprawę, ale dalej brniesz w zaparte. Prawdy nie oszukasz.

Nie,to ty się mylisz stosując zasadę wąskiego i stronniczego pojmowania faktów.
Oczywiście,twojej,świętej i jedynie słusznej prawdy nie sposób oszukać,o wielki oświecicielu ciemnych forumowych mas.

Z tego tekstu wynika, że to nie spotkanie z obcymi, a naruszenie zasad kwarantanny wiąże się z karą.

A więc tak relacja z konferencji jest ewidentnie sfałszowana.
Rozumiesz już? Nie próbuj mnie oszukać.

Naruszenie zasad kwarantanny wprowadzonej dla osób mających kontakt z istotami pozaziemskimi oraz materią wystawioną na działanie takich warunków.Czy istoty z innych planet nie spełniają według ciebie definicji ujętej w przepisie "inne formy życia(...)wystawione na działanie pozaziemskie"?
No chyba że zamiast przylatywać z innych światów po prostu się teleportują,wtedy rzeczywiście będą wyłączone z tej klasyfikacji.

Wedle wszelkich zasad logiki relacja z konferencji jest prawdziwa-miałeś kontakt z istotą pozaziemską-zostajesz objęty przymusową kwarantanną-jeżeli odmawiasz zostajesz poddany jej siłą jako kryminalista wedle prawa federalnego oraz dodatkowo możesz zostać poddany karze wiezienia oraz/lub grzywny.Nie ma tu żadnej sprzeczności którą próbujesz tu na siłę wmówić.

Użytkownik Mehitabel edytował ten post 29.04.2011 - 11:17

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No ile razy można tłumaczyć tak proste rzeczy? Jeśli tego nie rozumiesz to poproś kogoś żeby ci to wytłumaczył.

Jeszcze raz:

W tym artykule jest napisane, że każdy kto spotka się z kosmitami w kosmosie zostanie ukarany grzywną albo więzieniem. Tak czy nie?
To jest coś w stylu zakazu zbliżania się do poszkodowanego np. na jakąś tam odległość. Czyli jeśli ktoś się zbliży zbyt blisko to dostanie jakąś tam karę.
No i to samo mamy w przepisach Nasa.

Ale w tekście tych przepisów jest coś innego. Chodzi o to że za łamanie postanowień tych przepisów grozi kara albo więzienie. Albo też za niestosowanie się do kwarantanny.
Jeśli ktoś nie będzie łamał tych przepisów to żadnej karty nie poniesie. Rozumiesz już czy jeszcze nie?
Tak samo jest w każdym prawie. Jeśli łamiesz przepisy to ponosisz konsekwencje. Jeśli na drodze zatrzyma cię policja, a ty nie będziesz chciał się wylegitymować, a zamiast tego obrazisz policjanta i zaczniesz uciekać, to zostaniesz złapany i potem wytoczą ci proces. Samo zatrzymanie nie wiąże się z żadną karą.
Czy to jasne?

A ten fragment należy rozumieć tak jak jest napisane.

Touched directly or been in close proximity to (or been exposed indirectly to) any person, property, animal or other form of life or matter who or which has been extra-terrestrially exposed

Ale zgodnie z twoją pokręconą logiką chodzi tu o dotknięcie każdej osoby, mienia, zwierzęcia, które było na księżycu. Czyli na Księżycu żyją ludzie, którzy mogliby mieć kontakt z astronautami? No bo jak inaczej rozumieć ,,any preson" To się przecież tłumaczy ,,każda osoba" . Skąd te osoby na księżycu? Tam ludzie żyją i budują miasta?

Nie, tu po prostu ma sie na myśli kontakt z tym wszystkim co poleciało w kosmos ,,which has been extra-terrestrially exposed" - Które zostało wystawione na....
  • 0

Mehitabel.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie, tu po prostu ma sie na myśli kontakt z tym wszystkim co poleciało w kosmos ,,which has been extra-terrestrially exposed" - Które zostało wystawione na....

I tu właśnie tkwi haczyk-nie ze wszystkim co poleciało w kosmos,tylko z tym co stamtąd przyleciało,ziemskiego pochodzenia lub nie.

No ile razy można tłumaczyć tak proste rzeczy? Jeśli tego nie rozumiesz to poproś kogoś żeby ci to wytłumaczył.

Wzajemnie.

Jeśli ktoś nie będzie łamał tych przepisów to żadnej karty nie poniesie. Rozumiesz już czy jeszcze nie?

Oczywiście że rozumiem-jeżeli potulnie poddasz się kwarantannie po spotkaniu z obiektem który wcześniej przebywał w przestrzeni kosmicznej to wszytko będzie cacy.

Ale zgodnie z twoją pokręconą logiką chodzi tu o dotknięcie każdej osoby, mienia, zwierzęcia, które było na księżycu. Czyli na Księżycu żyją ludzie, którzy mogliby mieć kontakt z astronautami? No bo jak inaczej rozumieć ,,any preson" To się przecież tłumaczy ,,każda osoba" . Skąd te osoby na księżycu? Tam ludzie żyją i budują miasta?

Grzeczniej,przypominam.Nie jestem twoim kolegą żebyś puszczał do mnie takie teksty.

Nigdzie nie twierdziłem czegokolwiek nawet zbliżonego do tych twoich insynuacji,cały czas natomiast piszę o kontakcie na Ziemi z materią która miała styczność z przestrzenią wcześniej. Zrozumiałeś czy napisać Braillem?

Jeżeli nie rozumiesz wyrażenia "has been exposed",czyli czasu przeszłego użytego w przepisie to wybacz,nie mamy o czym rozmawiać.
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z tego co widzę to ty wiem wszystko próbujesz na siłe wmówić swoją prawde. I już zaczyna się powoli obrażanie innych bo nie zgadzają się z twoim zdaniem. Nie potrafisz przyznać się do błędu i cały czas idziesz w zaparte, że ty i tylko ty masz racje na tym forum i chyba w ogóle poza nim. Prawdy nie oszukasz, tak powiedziałeś. I z tym się zgodze, prawda prawdą pozostanie i jej nie zmienisz, tak ty, bo to ty tutaj próbujesz mam wmówić swoją kłamliwą interpretacje.
I w dodatku przekłamujesz zdania innych osób i próbujesz wmówić tej osobie, że tak powiedziała czy też miała coś takiego na myśli.

Użytkownik Wszechwiedzący edytował ten post 29.04.2011 - 13:35

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Shortez masz coś do powiedzenia na temat, czy tylko tak sobie przyszedłeś pokazać jaki to ja jestem chamski i poprzeć mojego przeciwnika? widać że to drugie.

Pierwsza sprawa:

1. Kwarantanna nie jest objęty ktoś kto wyleciał w kosmos i spotkał się z kosmitą. A tak wynika to z tego artykułu że jeśli ktoś się spotkał z kosmitą to od razu płaci grzywnę.
Wytłumaczę to na prostym przykładzie. Powiedzmy że gdzieś laboratorium dochodzi do skażenia wirusem. Kilka osób zapada na groźną, zakaźną chorobę. Władze postanawiają obijąć ich kwarantanną żęby choroba nie rozprzestrzeniła sięna całą ludzkość. Kto złamie zakaz opuszczania miejsca kwarantanny ten zapłąci powiedzmy karę, bo mógłby narazić innych na śmierć z powodu choroby.
Zgadzasz się z tym? Tak wygląda to w tych przepisach a więc stwierdzenie że ktoś kto spotkał się z kosmitami( według ciebie), to od razu spotka się z karą. To nie jest prawda.
Więc jak Doktor Brain T.Clifford ( wątpię że ktoś takie w ogóle istniał) mógł powiedzieć:

z Pentagonu ogłosił na konferencji prasowej(wzmianka w "The Star" z Nowego Jorku z 5 października 1982 roku) że kontakty pomiędzy obywatelami USA i istotami pozaziemskimi lub ich pojazdami są ściśle nielegalne.

Czyż nie?

Has been exposed oznacza dosłownie Zostało wystawione. Czyż nie? Jeśli nie to zaproponuj inne tłumaczenie.

Twój problem którego nie przeskoczysz polega na tym że w tym dokumencie nie ma ani słowa o czymś co ma pozaziemskie pochodzenie, czyli takie określenia jak ,,alien life forms". Nie ma tam czegoś takiego, a więc w żaden sposób nie można twierdzić że chodzi o to co może zostać przywiezione z kosmosy, w znaczeniu że mogą to być obce formy życia. Nie ma nic o tym że jakieś pozaziemskie istoty mogłyby powrócić razem z rakietą.
  • 3

Mehitabel.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

czy tylko tak sobie przyszedłeś pokazać jaki to ja jestem chamski i poprzeć mojego przeciwnika? widać że to drugie.

Aj tam aj tam,od razu przeciwnika.Wymiana poglądów to jeszcze nie bitwa.

A tak wynika to z tego artykułu że jeśli ktoś się spotkał z kosmitą to od razu płaci grzywnę.

Tu w jednym przyznam ci rację,powinno stać "jeśli ktoś się spotkał z kosmitą i nie zastosował się do kwarantanny to od razu płaci grzywnę."
Niemniej jednak od razu wraca problem powodów owej kwarantanny ;)

Has been exposed oznacza dosłownie Zostało wystawione. Czyż nie? Jeśli nie to zaproponuj inne tłumaczenie.

Może być jeszcze "zostało poddane określonym(w domyśle) warunkom".

Twój problem którego nie przeskoczysz polega na tym że w tym dokumencie nie ma ani słowa o czymś co ma pozaziemskie pochodzenie, czyli takie określenia jak ,,alien life forms". Nie ma tam czegoś takiego, a więc w żaden sposób nie można twierdzić że chodzi o to co może zostać przywiezione z kosmosy, w znaczeniu że mogą to być obce formy życia. Nie ma nic o tym że jakieś pozaziemskie istoty mogłyby powrócić razem z rakietą.

Problem?
Ha,miewam większe,naszą wymianę zdań traktuję jako rozrywkę intelektualną a nie kwestię życią bądź śmierci.

Jest za to określenie "other forms of life" wymienione po ludziach i zwierzętach.Tu pewnie znowu będziemy różnić się czy chodziło o bakterie,rośliny,czy wszystko co kwalifikuje się jako "inne",niestety nie zostało to dość dokładnie sprecyzowane więc będę się upierał że "inne formy życia" to po prostu...inne formy życia.I niekoniecznie przywiezione,być może z własnym transportem.

Szkoda że ten dokument nie precyzuje dokładniej ale cóż,pewnie wypocimy oboje następne trzy strony obstając przy swoim o co może chodzić.
Za co ewentualnych poszkodowanych umysłowo czytelników z góry przepraszam. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych