Mówisz, iż znasz się na historii, a zapomniałeś o Kartaginie
Nie zpaomniałem. Ani o Kartagińczykach ani na przykład o ich wyprawie zasponsorowanej przez faraona Necho. Ani o Pyteaszu. Ale ocean to zupełnie inna sprawa.
Napisano 25.02.2011 - 23:44
Napisano 26.02.2011 - 00:05
Aquila, przystopuj odrobinę.
Nauka to również wiara w zaakceptowane teorie. Problem w tym, że podwaliny tych teorii się walą, a nauka udaje, że nic się nie dzieje.
Statki były prymitywne z naszego punktu widzenia. Ale mam nadzieję, że nie spodziewałeś się rozpoznania we wraku sprzed 2 000 lat współczesnego frachtowca?
Czy nie można było nimi przepłynąć Atlantyku? To zupełnie inna kwestia. A dowody zdają się świadczyć, że można było. I nie jest to pojedynczy dowód, czy teoria.
Mamy bardzo zaawansowaną technologię. Komputery sterują statkami morskimi i powietrznymi. Ale czy przez to statki morskie nie toną? A powietrzne nie rozbiją się na kilkadziesiąt metrów przed pasem? I to na zwykłych lotniskach.
Napisano 26.02.2011 - 00:33
Napisano 26.02.2011 - 01:50
Nie byłoby w tym jeszcze nic nadzwyczajnego, tylko, że wyrzeźbione twarze mają wyraźne cechy negroidalne! Podobnie spłaszczone nosy i wydatne wargi spotykamy wśród Murzynów Czarnej Afryki, ale w żadnym wypadku wśród Indian! Uczeni wymyślali różne teorie próbujące zanegować to podobieństwo. Aż wreszcie zbadali olmeckie szkielety. Okazało się, że najdawniejsi Olmekowie mieli wyraźne cechy Murzynów. Z upływem czasu udział elementów negroidalnych w ich czaszkach stopniowo malał. Odkryto też, że pierwsi Olmekowie mieli sporo cech rasy białej, jednak one też zanikały w ciągu wieków, choć wolniej.
Kuszyci byli znakomitymi żeglarzami i z pewnością ich statki były w stanie pokonać Ocean Atlantycki.
Mało tego, w 1976 roku podczas badania mumii faraona Ramzesa II okazało się, że do jej konserwacji użyto tytoniu, rośliny rosnącej pierwotnie tylko w Ameryce.
Napisano 26.02.2011 - 03:24
Napisano 26.02.2011 - 06:56

Użytkownik kpiarz edytował ten post 26.02.2011 - 07:35
Gość_Muhad
Napisano 26.02.2011 - 08:47

Napisano 26.02.2011 - 09:30
Napisano 26.02.2011 - 11:39
Mam pytanie - skoro Rzymianie mieli utrzymywać transatlantyckie stosunki, to czemu nie ma o tym absolutnie żadnych wzmianek? Czemu znane nam okręty starożytne (chodzi mi o konstrukcję) były zbudowane stosunkowo prymitywnie i zwyczajnie nie nadawały się do podróży morskich? Czemu podróże morskie w starożytności były uważane za niezwykle niebezpieczne a statki często tonęły na zwykłych morzach (a w przypadku Ameryki mamy ogromny ocean do pokonania)? Pytań możnaby postawić wiele, ale po co? I tak raczej nie otrzymamy żadnych logicznych odpowiedzi, ponieważ pseudonauka po prostu takowych nie posiada. Ona przecież bazuje na "wierze".
Prawde powiedziawszy ,gdyby nie kilka przypadkiem zapisanych sag rodzinnych wikingów(zapisanych bo akurat z rodu odkrywcy był kronikarz spisujący inne zdarzenia) to nie rozpoczeło by sie wielkie polowanie na dowody że wikingowie byli w Ameryce.Bez tego polowania nie zdobyto by mnóstwa lepszych lub gorszych fakowatych dowodów i tych nielicznych autentycznych. Wiedzę o wikingach w Winlandii dostaliśmy zupełnym przypadkiem . Gdyby nie przypadek wciąż bylibyśmy w "krzakach"Chciałbym nadmienić że ów incydent nie wpłynął znaczaco ani na historię Europy ani Ameryki.Wiec dlaczego miało bybyć inaczej w przypadku kontaktów starozytnych z Ameryką????Mam pytanie - skoro Rzymianie mieli utrzymywać transatlantyckie stosunki, to czemu nie ma o tym absolutnie żadnych wzmianek?
Czemu podróże morskie w starożytności były uważane za niezwykle niebezpieczne a statki często tonęły na zwykłych morzach (a w przypadku Ameryki mamy ogromny ocean do pokonania)?
Użytkownik noxili edytował ten post 26.02.2011 - 11:53
Napisano 26.02.2011 - 14:19
A do jakich sie podrózy nadawały że tak się zapytam ? Kosmicznych czy do przewozenia w jukach karawany?Czemu znane nam okręty starożytne (chodzi mi o konstrukcję) były zbudowane stosunkowo prymitywnie i zwyczajnie nie nadawały się do podróży morskich?

Użytkownik noxili edytował ten post 26.02.2011 - 15:53
Napisano 26.02.2011 - 18:09
O widzę, że jakoś nie masz szczęścia w tym temacie, lecz ja nie będę kasował twoich minusów, gdyż po prostu się z Tobą nie zgadzam
W tekście tym przedstawię wam wiedzę, z którą nie wszyscy historycy się zgodzą, a co niektórzy wyśmialiby mnie jako ignoranta. A jednak śmiało twierdzę, że to nie Kolumb, a Wikingowie, jako pierwsi przedstawiciele "Starego Świata" dobili do brzegu Ameryki pozostawiając po sobie dowody, jakimi są pozostałości osad charakterystycznych dla tego ludu wojowników i żeglarzy odnalezione na Nowej Funlandii.
Jedyna obroną sceptyków pozostało twierdzenie, że w Afryce rósł gatunek tytoniu, który do naszych czasów wyginął.
Głowy olmeckie znacznie bardziej przypominają wygląd mieszkańców Afryki Zach. Uderzająco podobne jest zwłaszcza
wybrzuszenie skóry wokół zwenetrznej krzywizny ust,cecha genetyczna dla Murzynów z Ghany.
Aquila, znam od lat Twoje podejście do nauki i zdążyłem się przekonać, że nie jesteś skłonny zaakceptować coś, co nie wchodzi w utarte normy i w oficjalne dogmaty nauki. Nie będę polemizował z taką postawą, bo masz do niej praw, co nie zmienia jednak faktu, że nie zgadzam się z Twoimi argumentami.
Przykładem może być chociażby odkryta piramida pod wodą w Zatoce Meksykańskiej, czy w Japonii. Podwodnych miast było trochę a architektura zdaje się być bardzo bliska temu,co można zaobserwować w Peru, czy w Egipcie
Po kolekcji tysięcy glinianych figurek nieznanego pochodzenia wykopanych w meksykańskim Acambaro oraz po niezwykłych kamieniach z Ica (Peru), jest to trzecia tajemnicza kolekcja, o której chcę opowiedzieć Czytelnikom "Gwiazd".
JASKINIA BURROWSA
O skarbie Burrowsa nie przeczytamy w żadnym podręczniku archeologii czy historii. Jeden z archeologów na pytanie, dlaczego wokół tego znaleziska panuje zmowa milczenia, odparł: "Zaakceptować Burrows - Cave, to znaczy zignorować wszystko to, co dziś wiemy". Opinia ta dotyczy również wielu innych niechcianych odkryć.
Greckie i łacińskie napisy wyryte na tabliczkach z miękkiego czarnego kamienia, nieznanego w tej okolicy, oraz opisy krypty wykonane przez Burrowsa, doprowadziły kilku autorów do przekonania, że lokatorami jaskini byli Aleksander Helios i jego siostra Selena, bliźniacze dzieci Marka Antoniusza i Kleopatry, wygnane przez rewolucję, jaką wywołała w Rzymie śmierć Juliusza Cezara. I że odpływając z Aleksandrii, zabrali ze sobą regalia i sarkofag Aleksandra Wielkiego.
Jesli artefakty z Jaskini Burrowsa są autentyczne, a ich interpretacja nieobarczona błędami, to możliwe, że
mauretańska rodzina królewska, dysponująca wiedzą Fenicjan, popłynęła na zachód, omijając Azory i docierając
do Ameryki. Po przybyciu do Am. Środk. być może wpłyneli do Missisipi i pożeglowali na północ, docierając aż do
Illinois.
Dzieki! Rozbawiłeś mnie do łez swoimi pogladami
Prawde powiedziawszy ,gdyby nie kilka przypadkiem zapisanych sag rodzinnych wikingów(zapisanych bo akurat z rodu odkrywcy był kronikarz spisujący inne zdarzenia) to nie rozpoczeło by sie wielkie polowanie na dowody że wikingowie byli w Ameryce
Wiec dlaczego miało bybyć inaczej w przypadku kontaktów starozytnych z Ameryką????
W kazdym razie o takich mechanizmach z czasów rzymskich nie mamy tez żadnych wzmianek.
Tak wiec sam sobie dopowiedz o czym swiadczy brak dokumentów .
Szansa na to że będa zapisy dotyczace wypraw atlantyckich jest o niebo niższa niz np w terenach np obecnej Hiszpanii. Prowincje atlantyckie zostały opanowane przez Wandali którzy tam utworzyli własne państwo. Tereny te stały sie później areną niesłyczhanie zaciętych walk. Dokumenty rzymskie dotarły do nas z najczęściej tylko z drugiej reki . Z arabskich odpisów .Jaka była wiedza Rzymian to az tak "świetnie" wcale nie wiemy.
W brew pozorom żegluga oceaniczna to bardziej wyzwanie logistyczne (zapasy na dłuższą podróż wody i zywności) niz morskie .Sama zegluga jest łatwiejsza i bezpieczniejsza( chyba że mamy pecha i nadziejemy sie na huragan/tornado)
Moja nagroda za najwieksza bzdurę miesiaca.
A do jakich sie podrózy nadawały że tak się zapytam ? Kosmicznych czy do przewozenia w jukach karawany?
Napisano 26.02.2011 - 19:31
Napisano 26.02.2011 - 20:40
Napisano 27.02.2011 - 01:50
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych